י"ח אלול התשפ"ד
21.09.2024

האינטרנט: מכון הכושר של המוח

בניגוד למה שהורגלנו לחשוב, מחקר חדש מגלה: שימוש קבוע במחשב לא רק משנה את הרגלי התקשורת, אלא מחזק אזורים במוח ומשפיע על החשיבה

האינטרנט: מכון הכושר של המוח


אנשים שגילם מעל 30 ושגדלו לפני עידן המחשב והאינטרנט, מתבוננים לעתים בהשתוממות על הילדים בני זמננו. הם מתקשים להבין איך יצורים קטנים כל כך מאותו המין שלהם מסתדרים עם עשרה חלונות הפתוחים בו-זמנית על מסך המחשב, שבהם הם מתכתבים בתוכנות מסרים מיידיים, שומעים מוזיקה וצופים בקליפים בו-זמנית. לא פלא שלאחרונה הוענק לדור של בני העשרה בני ימינו השם "דור ה-M" - כינוי המכוון אל המלה "Multitasking", רב-משימתיות.

אלא שכעת, מגלה מחקר חדש שהשימוש באינטרנט אינו משנה רק את ההרגלים התקשורתיים, אלא גם את האופן שבו פועל המוח עצמו. כך לפחות טוענים חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה במאמר שפירסמו בכתב העת American Journal of Geriatric Psychiatry. לטענת החוקרים, החיים מול הרשת משפרים את יכולתם של אנשים לקבל החלטות במהירות, ולסנן כמויות גדולות של מידע.

החוקרים בחנו את הפעילות המוחית של 24 נבדקים בזמן שהשתמשו באינטרנט ובזמן שקראו ספרים. הממצא הבולט הוא שרמת הפעילות של המוח היתה גבוהה יותר אצל אנשים שהשתמשו באינטרנט. עיקר הפעילות היתה באזורים המוגדרים כאחראים על קבלת החלטות. מדובר בעיקר באונה הקדמית והאונה הרקתית.

"אדם צעיר ממוצע מבלה היום תשע שעות ביום כשמוחו חשוף לטכנולוגיות כאלה", אמר הפרופ' גארי סמול, ראש צוות המחקר. "כאשר אתה חוזר על פעולות מנטליות שוב ושוב, זה מחזק אזורים מסוימים במוח". עם זאת, לשינויים עשוי להיות מחיר: החוקרים מזהירים ששימוש באינטרנט עשוי לגרום לירידה ביכולת לפרש מסרים רגשיים עדינים, המתבטאים בעיקר בהבעות פנים.

אז האם הילדים בני זמננו הם יצורים שונים מהוריהם? לא בהכרח. השינוי באופן התפקוד של המוח הוא הסתגלות נרכשת ולא שינוי גנטי שאותו נעביר לדורות הבאים. עוד העלה המחקר, שדפוסי הפעילות המתוארים התרחשו בזמן הגלישה גם אצל נבדקים שלא השתמשו לפני כן באינטרנט.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}