כ"ג חשון התשפ"ה
24.11.2024

'האיחוד האירופי' של מרכז רבני אירופה

קרוב למאה רבנים ומומחי כשרות השתתפו בכינוס מיוחד שארגן 'מרכז רבני אירופה', על גדות הדנובה, במהלכו עלו לדיון בעיות הכשרות לאור ההתקדמות הטכנולוגית

מזכ"ל הארגון הרב מנחם מרגולין, נושא דברים בכנס. צילום: מאיר דהן
מזכ"ל הארגון הרב מנחם מרגולין, נושא דברים בכנס. צילום: מאיר דהן


כמאה רבנים, שייצגו שורה של קהילות מכל רחבי אירופה, התאספו לכינוס כשרות מיוחד, שהתקיים השבוע בהונגריה על-ידי 'מרכז רבני אירופה'. הכנס, בארגונם של מזכ"ל הארגון הרב מנחם מרגולין ואיש קשרי החוץ של המרכז הרב יוסף קרוניק, התקיים במשך שלושה ימים גדושים בהרצאות, דיונים וסימפוזיונים, בעיירה הציורית רצקווא שעל גדות נהר הדנובה.

הרבנים ממדינות רבות השתתפו בכינוס הכשרות הבינלאומי שיזם מרכז רבני אירופה. כידוע, מתאפיין ענף ייצור המזון בדינמיות ובכך שהוא אינו שקט על שמריו, דבר שמציב מטבע הדברים אתגרים לא פשוטים בפני הרבנים ומערכות הכשרות. לאור ההתפתחויות האחרונות בענף נדרשות הכרעות בסוגיות הלכתיות רבות, וכך התכנסו להם הרבנים לימים של דיונים בהם הקיפו את נושאי הכשרות מכל זויותיו והיבטיו.

נחיצותו של הכנס הורגשה מזה זמן רב, וב'מרכז רבני אירופה' החליטו להרים את הכפפה. לרבני המרכז התנקזו שאלות רבות שחידדו את הצורך בהוצאה לפועל של כנס שיעסוק אך ורק בנושא הכשרות. כך מצאו עצמם קרוב למאה רבנים מכל רחבי העולם מסבים זה לצד זה, כאשר מיקומו של הכנס – בעיירה שלצד בודפסט בירת הונגריה – נבחר לאור הזמנתם של רבני בודפסט שביקשו לחזק את הקהילה היהודית במקום שזוכה לאחרונה לפריחה.

הגר"י אפרתי נושא דברים בכינוסצילום: הגר"י אפרתי נושא דברים בכינוס
הגר"י אפרתי נושא דברים בכינוס

הרה"ג גרשון מנדל גרליק, אב"ד מילאנו וחבר נשיאות מרכז רבני אירופה אמר, כי כינוס זה נותן לו כח להמשיך בפעילות המרכז.

יו"ר אגף הכשרות במרכז רבני אירופה, הרה"ג פנחס ליבוש פאדווא שליט"א, רב ביהמ"ד "עץ חיים" באמסטרדם – הולנד, עמד בדבריו על ההתפתחות המאפיינת את ענף המזון והבהיר כי כל רב צריך להיות מומחה בכל ענייני הכשרות וידאג לחדש את עניני הכשרות החדשים לבני קהילתו.

"יש לי את הזכות לעמוד בראש אגף הכשרות במרכז רבני אירופה, כאשר למקום זה מתנקזות בכל יום שאלות בענייני כשרות המגיעות מכל רחבי העולם. אין ספק כי כינוס זה יהיה לעזר לכל הרבנים החברים", אמר הגר"פ פאדווא.

הרה"ג משה טוביה ויסברגר אב"ד דק"ק עדת יראים בודפשט וחבר מועצת רבני אירופה הרחיב בדיון הלכתי בנושא הג'לטין, כשבמהלך הדברים נשמעו באולם הכינוסים ויכוחים הלכתיים ערים. את דבריו סיים הרב ויסברגר בהלכות חג הפורים העומד בפתח.

הרה"ג ברוך אוברלנדר שליט"א אב"ד דק"ק חברת ש"ס בודפשט וחבר מועצת רבני אירופה, יליד המקום נשא משא הלכתי מעמיק. ומרתק בנושא אפיית המצות בהתאם למנהגי העדות השונות בתפוצות, וההבדלים ההלכתיים העולים מכך.

את המושב בו השתתפו הגר"י אפרתי והגר"א רובין שליט"א, פתח יו"ר המושב הרה"ג מיכאל שמרלא, אב"ד שטרסבורג וחבר מועצת רבני אירופה שהודה למארגנים ודיבר על חשיבות ההתכנסות.

מארץ ישראל הגיע הגר"י אפרתי שליט"א, ראש ביהמ"ד להלכה בהתיישבות, שדיבר על נושא השמיטה והעלה לדיון גם את הסוגיה של 'היתר המכירה'. בדבריו ביקש מרבני הקהילות באירופה להחדיר בקרב בני קהילותיהם המגיעים לארץ את הזהירות הנדרשת בהקפדה על המצוות התלויות בארץ, דבר שהם אינם מודעים לו.

הגר"א רובין ראש מערכת כשרות "מהדרין", העלה לדיון מספר סוגיות הלכתיות והתמקד בחשיבות המעקב אחר ההתקדמות הטכנולוגית בענף המזון. כן הדגיש כי לא ניתן להעניק כשרות, מבלי שהרב נותן הכשרות יהיה מעודכן בכל פרט ופרט מהתפתחויות הטכנולוגיה, ומבלי שיהיה לרב נותן הכשרות ולמשגיח קשר ישיר כל העת עם המפעל.

האם ניתן להסתמך על הקודים ופירוטי הרכיבים המופיעים על גבי המוצרים? על נושא זה עמד הרה"ג יוסף דוד פרנקפורטר, רב עדת יראים ואיגוד חרדים פאריז, שהתמקד בחובת השקיפות המוטלת על המפעלים בידי הרשויות ועד כמה ניתן להסתמך עליה, אם בכלל.

הרה"ג ר' משה נחשוני שליט"א העוסק בנושא הכשרות זמן רב, דן בעניין הכשרת מלונות בחו"ל וחימום מוצרים בשני כיסויים.

הרה"ג אהרן חסקל ראש מערכת הכשרות ok בישראל, נשא דברים מרתקים בסוגיית כשרות תעשיית המזון בסין . דברי הרב לוו במצגת מיוחדת ומרתקת.

שיעור מרתק בנושא טבילת כלים הושמע מפי הרה"ג צבי כהן, מחבר סידרת הספרים הנודעת בכל תחומי ההלכה, ששם דגש על דינים רבים שאינם ידועים בתחומי טבילת כלים.

במהלך השיעורים התעוררו דיונים פוריים בין המשתתפים שהציגו שאלות רבות בעניין, לצד עמדותיהם של גדולי הדור שליט"א לכאן ולכאן.

הגר"י אפרתי בכינוס צילום: הגר"י אפרתי בכינוס
הגר"י אפרתי בכינוס

את מערכת הכשרות של הרה"ג ר' משה יהודה לייב לנדא אב"ד בני ברק ייצגו הרב בצלאל שוץ והרב לייביש וייס. הרב וייס הרחיב בנושא ההשגחה התמידית במטבחים, בפסח ובכל השנה, תוך שהוא מדגיש היבטים חשובים שיש להקפיד עליהם כאשר השגחה במטבח עומדת על הפרק.

הרה"ג ישראל משה פרידמן, מפקח על השחיטה בבד"ץ 'מחזיקי הדת – בעלזא', ציין את הייחודיות שבשחיטת העופות כפי שהדבר נהוג במערכת הכשרות, כאשר בניגוד לתפיסה הרווחת לא מדובר ב'חומרות' אלא בהקפדה על הלכות מפורשות בשו"ע. הרה"ג יצחק ארזי מנהל מחלקת יבוא ברבנות הראשית לישראל ריתק את הקהל בנושא פיקוח הרבנות על דברים המיובאים מחו"ל.

הגאון רבי אברהם יפה שלזינגר גאב"ד גצילום: הגאון רבי אברהם יפה שלזינגר גאב"ד ג
הגאון רבי אברהם יפה שלזינגר גאב"ד ג'נבה נושא דברים בדינר המיוחד

במרכז הכינוס עמד הדינר החגיגי שנערך בטירה מפוארת סמוכה. הגאון הרב אברהם יפה שלזינגר גאב"ד ג'נבה – חבר נשיאות מועצת רבני אירופה, נשא משא מרתק בו הדגיש את חשיבותו של החכם ש'אינו בוש לומר איני יודע', בהבהירו כי החכם יודע לזהות מה אינו יודע. בדבריו שיבח את פעילות ראשי הארגון אשר עושים לילות כימים למען הכלל. הרב סיפר כי כיום מגיעות אליו, כמו ליתר רבני המרכז, שאלות מכל רחבי אירופה ובעיקר מקהילות נידחות שעד כה לא היתה להם כתובת רבנית לשם יכלו להפנות את שאלותיהן. "רואים את הפירות שלכם במשך כל השנה" אמר הרב שלזינגר כשלהמחשת הדברים סיפר על שאלה שהגיעה אליו שעתיים קודם לכן מקהילה נידחת בקולומביה. כמו כן נשאו דברים בדינר הרה"ג יצחק מאיר הרץ מלונדון והרה"ג אברהם רובין.

נציג הממשל שר החינוך ההונגרי הודה לרבנים על החלטתם לערוך את הכינוס בהונגריה.

הכנס נחתם ביומו השלישי כאשר הרבנים נסעו לסלובקיה שם השתטחו על ציונו של מרן בעל ה"חתם סופר" זי"ע בתפילה למען כלל ישראל. בדרך לציון הרחיב הרה"ג משה נחשוני על ה"חתם סופר" ועל קהילות הקדוש והישיבות הקדושות שהיו בסלובקיה.

הרבנים הודו לראשי הארגון על כנס חשוב זה אשר יתרום להם רבות.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}