סיגריות ואלכוהול. מסוכן
מחקר חדש קובע כי אנשים השותים אלכוהול ומעשנים בו זמנית נמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלות סרטן שונות באזור הראש והצוואר, לעומת הסיכון של מי שמעשן או שותה בנפרד.
במחקר החדש שנערך על ידי הפקולטה לבריאות הציבור באוניברסיטת דרום אוסטרליה נבדקו ונותחו למעלה מ – 300 תוצאות מחקרים קודמים שנערכו בנושאי עישון, שתיית אלכוהול והקשר למחלות סרטן באזור הראש והצוואר.
מאיסוף התוצאות עולה כי בעוד שהסיכון לחלות בסרטן באזור הראש והצוואר גדול פי שלושה אצל מעשנים ופי שניים אצל צרכני אלכוהול, אצל אנשים הנוהגים לעשן וגם לשתות אלכוהול, הסיכון גבוה פי עשרה עד חמישה עשר.
מחקר זה מתפרסם בימים אלו בהרחבה באוסטרליה ביוזמת המועצה האוסטרלית לעישון ובריאות, לקראת כניסתו לתוקף באוסטרליה ב –31 ביולי 2006.
נאוה עינבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן מסרה בתגובה: "מחקר זה מוכיח כי המשפט "השלם גדול מסכום חלקיו", נכון גם לגבי נזקים בריאותיים. הסכנה בנזקי העישון ידועה כבר שנים וכך גם הסכנה בשתיית אלכוהול. עתה מתברר כי השילוב של שני מנהגים חברתיים אלו יוצר סינרגיה קטלנית במיוחד וגורם למחלות סרטן שונות באזור הראש והצוואר, כגון סרטן הפה והלוע, סרטן הוושט וסרטן הגרון.
אנו מברכים על החוק החדש באוסטרליה אשר ללא ספק יגרום לשינוי מהותי וילווה בפעילות הסברתית נרחבת הכוללת פרסום ויחסי ציבור. במדינת ישראל התקבל החוק להגבלת העישון במקומות ציבוריים ובכללם גם בתי קפה ומסעדות, כבר בשנת 1983.
מאז ועד היום קיים שיפור ניכר במצב העישון במקומות ציבוריים, אולם לצד החקיקה עדיין נדרשת אכיפה נחרצת ונמרצת של החוק על ידי הרשויות המקומיות המופקדות על אכיפתו ועל הטלת קנס בגובה של 310 שקלים על המעשנים. אנו קוראים לראשי הרשויות לפעול לאכיפת החוק ואנו ממליצים לציבור לנהוג באחריות חברתית ובריאותית, להפסיק לעשן ולהגביל את צריכת האלכוהול.
חשוב לציין כי בעוד שבתחום העישון אין "רמת חשיפה מינימאלית" ומומלץ לא לעשן כלל, בנושא אלכוהול, המלצת האגודה למלחמה בסרטן היא לא לעבור על כמות של בקבוק בירה (330 מ"ל), או כוס יין (200 מ"ל), או כוסית קטנה של משקה חריף (30 מ"ל)".
עובדות על עישון
על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן מגפת העישון גובה כ-10,000 קורבנות מוות מדי שנה בישראל, יותר ממספר האנשים המתים בתאונות דרכים, מלחמות ופעולות טרור גם יחד, כ – 1,500 מהם מתים בעקבות חשיפה לעישון פסיבי. על פי נתוני דו"ח שר הבריאות האחרון, אחוז המעשנים בני 18 ומעלה עומד בממוצע על 24%.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה מתים כ–5 מליון בני אדם בעולם כתוצאה מעישון. עישון הורג 560 איש מידי שעה ו- 13,400 איש מידי יום. התחזיות צופות כי עד שנת 2020 במידה ומספר המעשנים לא יפחת, יגדל מספר המתים כתוצאה מעישון ל-8.4 מליון בני אדם מדי שנה! התחזיות אף צופות כי עד שנת 2025 יעשנו 1.7 ביליון איש בעולם, כיום מעשנים כ- 1.3 ביליון איש.
כמעט כולם, בין אם הם מעשנים ובין אם לא, יודעים שהעישון גורם לסרטן הריאות. אולם, מחקרים מדעיים רבים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן ונעשו בעשורים האחרונים הוכיחו כי העישון גורם למחלות רבות נוספות הקשורות למערכת הנשימה והלב הנגרמות לאחר שנות עישון רבות. כמו כן בשנים האחרונות מתבצעים גם מחקרים נוספים המחזקים את ההשערה כי העישון קשור לעוד מגוון רחב מאוד של מחלות ונזקים בריאותיים הנגרמים גם בטווח הקצר.
כך למשל, סרטן שלפוחית השתן הנפוץ בקרב אנשים שהחלו לעשן בגיל צעיר, סרטן הושט, סרטן הגרון, סרטן הכליה, סרטן הלוע, סרטן הדם (לוקמיה), סרטן מערות האף הנפוץ בקרב מעשני סיגרים, סרטן הריאות, סרטן חלל הפה, סרטן הלבלב וסרטן הקיבה ועוד.
העישון גורם לעוד מחלות שאינן קשורות לסרטן, האגודה למלחמה בסרטן מעוניינת להזהיר את ציבור המעשנים גם מהן. מפרצת של אבי העורקים הבטני, הסתיידות עורקים, מחלת כלי דם במח, מחלת לב כלילית, "מחלת המעשנים" - מחלת ריאה חסימתית כרונית (COPD), אסטמה, נפחת הריאות (אמפיזמה), דלקת ריאות, מחלה כרונית של המעי (קרוהן), מחלה בבלוטת התריס, ירוד (קטרקט), ניוון רשתית, שברי צוואר הירך, צפיפות עצם נמוכה, אולקוס וסכרת.
גם איכות חייהם של המעשנים נפגעת, חלקם סובלים ועשויים לסבול מנסיגת חניכיים, איבוד שיניים, שינויי צבע השיניים, ריקבון השיניים (עששת), בעיות שינה, הזדקנות מוקדמת של עור הפנים, התמכרות (לניקוטין) וכושרם הגופני מתדרדר. בעיות בקרב נשים בעת ההיריון, כמו השפעות על מערכת הנשימה בעובר, מות עובר ולידת ולד מת, משקל לידה נמוך, סיבוכי הריון, מומים גנטיים, מומים מולדים.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות