י"ז כסלו התשפ"ה
18.12.2024

"בפרקליטות יש משהו חולה, שי ניצן לא ראוי לתפקיד פרקליט המדינה"

מי שהיתה נציבת הביקורת על הפרקליטות והתפטרה אחרי שנתיים, תקפה בראיון לתוכנית "עובדה" את הגוף ואת העומד בראשו, שי ניצן: "פרקליט מדינה צריך להיות מנהל ומנהיג. מהיכרותי אותו, הוא לא" • הפרקליטות: "גרסטל איבדה את אמון הפרקליטים בה"

שי ניצן. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
שי ניצן. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90



הילה גרסטל, לשעבר נציבת הביקורת על הפרקליטות, התראיינה לתוכנית "עובדה" של אילנה דיין אשר שודרה הערב (ב') בערוץ 2. גרסטל, לשעבר נשיאת בית המשפט המחוזי בלוד, הודיעה באפריל 2016 על התפטרותה מתפקידה כנציבת הביקורת אחרי כשנתיים בתפקיד על רקע מאבק קשה שניהל נגדה ארגון הפרקליטים. כיום היא משמשת כבוררת ומגשרת.

מאז פרישתה התבטאה גרסטל בחריפות נגד השיטות שננקטו נגדה כנציבה, ואף התנצחה בעניין עם פרקליט המדינה, שי ניצן. בראיון ל"עובדה" אמרה גרסטל כי היא נכנסה לתפקיד תמימה ועם הרבה רצון טוב - ויצאה ממנו אזרחית מודאגת.

על השאלה אם היא יכולה לתאר את מה שעובר עליה בימים אלה, היא ענתה כי מדובר ב"התנפצות של בועה שחייתי בה 24 שנה. כשהאמנתי שיש מערכות שעובדות נכון וטוב במדינה וגיליתי...שהמערכת הספציפית הזאת שהופקדתי לבקר אותה, לא מתנהלת נכון וטוב".

גרסטל אמרה כי למרות שחבריה השופטים הזהירו אותה שהיא לא יודעת לאן היא נכנסת, היא חשבה שהפרקליטות היא גוף של אנשים חרוצים, ישרים, שרואים את האינטרס הציבורי לנגד עיניהם ולא יהיו מוכנים לעגל פינות. "הרגשנו שלאף אחד לא אכפת במערכת", אמרה גרסטל. "פעם אחת חזר צוות ביקורת שלי מפגישה עם פרקליטת מחוז, שאמרה להם: 'אני עוסקת בתיקים ולא באנשים'. אמרתי, אני לא מאמינה. לא יכול להיות שמישהו בפרקליטות חושב שהוא עוסק בתיקים ולא באנשים".

על תיק הרצח של הילדה תאיר ראדה אמרה גרסטל כי "בתיק הזה היתה מוטיבציית יתר", וכי "בדרך להוכחת האשמה צריך לשמור על כללים מאוד ברורים. יש שיטת משפט, זה לא אנרכיה". על השאלה אם היא מעלה על דעתה שהפרקליטות העלימה עין מנתיב חקירה אפשרי רק בגלל שכבר היה לה רוצח ביד, השיבה גרסטל: "אני מאוד מקווה שלא", ו"אם השאלה הזאת היתה נשאלת לפני שנתיים וחצי, הייתי אומרת חד-משמעית 'אין מצב'. קצת התערער לי הביטחון בשנתיים ומשהו האלה".

על שי ניצן אמרה גרסטל כי "בתקשורת בינינו היו מספר פעמים שהתרשמתי...שיש קושי עם העניין הזה...של דיוק ושל אמירת אמת. ואני חושבת שפרקליט מדינה צריך להיות מנהל וצריך להיות מנהיג. מה שאני נחשפתי אליו זה שזה לא המצב. אין מנהיגות בפרקליטות". בהמשך היא השיבה על השאלה האם ניצן ראוי להיות פרקליט המדינה: "באמות המידה שלי, הסובייקטיביות, לא. מתוך ההיכרות שלי איתו, לא".

גרסטל נשאלה על ידי עמרי אסנהיים: "מתי בפעם הראשונה הרגשת שאת הופכת להיות אויבת המערכת?"

גרסטל: "ביום שבו קיבלתי ידיעה שארגון הפרקליטים שכר יחצ"ן ונלקחה החלטה ללכת על הראש שלי. שזה אומר לנסות ולמצוא מה שאפשר נגדי. את כל השלדים שלי בארונות. פתחו דף פייסבוק".

"שמה כתבו בו?"

"קודם כל, 'הילה גרסטל, לכי הביתה'. ובכותרת משנה היה כתוב: 'איך הפכה משפטנית מוערכת לקונספירטורית הזויה?'. יום אחד אמרו לי ששמעו שנפגשתי עם נוני מוזס. לא נפגשתי אתו, לא ראיתי אותו בחיים. הבנתי שיש מי שרוצה לחבר אותי אליו כדי להבאיש את ריחי. כמה ימים אחרי זה קיבלתי שאילתא על פגישתי עם דוד שמרון".

"עורך הדין של נתניהו?"

"כן, (פגישה) שלא היתה ולא נבראה".

נעלבת?

"התאכזבתי, התאכזבתי, הרגשתי שבר וזה גם מה שאני מרגישה עכשיו, שבר עמוק באמון שלי".

גרסטל הוסיפה ואמרה על הפרקליטות כי "זהו גוף שיש בו משהו חולה - גם ברמה הניהולית וגם ברמה הערכית...אם אנשים מסוגלים ללכת במלחמה אישית כזאת נגד נשיאת בית משפט מחוזי שבאה לערוך ביקורת בונה, איך הם מתנהלים מול אנשים חלשים?"

"המשך מסע ההכפשות"

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה: "צר לנו שגב' גרסטל עסקה וממשיכה לעסוק בניהול קמפיין תקשורתי והעלאת טענות נגד הפרקליטות - לרבות העלאת השמצות אישיות מופרכות נגד פרקליט המדינה – שאלה מהן שהובאו בפני היועץ המשפטי לממשלה נדחו כליל. גם כשהיתה בתפקיד היא פעלה שוב ושוב תוך חריגה מסמכות ובניגוד לכללי הביקורת הבסיסיים. בסופו של דבר, לצערנו, היא איבדה בשל כך את האובייקטיביות הנדרשת לביצוע התפקיד ואת האמון בה, מה שהביא בסופו של דבר להתפטרותה.

ארגון פרקליטי המדינה מסר: "ארגון הפרקליטים ניהל מאבק ציבורי חשוב, לטובת הציבור כולו ולטובת הדמוקרטיה הישראלית, על שמירת דמותם ומקצועיותם של הפרקליטות והפרקליטים. מאבק זה הוכר בין היתר על ידי בית הדין לעבודה כראוי, נכון וחשוב.

העובדות האמיתיות שונות לחלוטין מגרסתה של גרסטל. בפועל, הנציבה המתפטרת עמדה בראש גוף נטול הסדרה בחוק, ללא הגדרת סמכויות וללא מתן הזכויות וההגנות המתחייבות.

מן הראוי היה שהנציבה המתפטרת עצמה לא היתה נכנסת לתפקידה לפני שמעמדו החוקי של הגוף היה מוסדר בצורה מלאה ונכונה.

התנהלות זו הביאה עליה ביקורת קשה מצידו של שופט בית המשפט העליון ומבקר המדינה לשעבר אליעזר גולדברג, שבחן את פעילות הגוף אשר ממנו התפטרה. זה קבע במפורש, כי הנציבות בראשותה הינה יצור כלאיים, שאינו מוכר ואינו מקובל בעולם הביקורת, ויש לערוך בו שינויים מהותיים ולעגנו בחקיקה. מאוחר יותר גם שרת המשפטים וגם המחוקק אימצו את עיקרי דו"ח גולדברג והסדירו את פעילות הנציבות בחקיקה, בהתאם להגנות המתחייבות.

למרבה הצער, הילה גרסטל לא השכילה להפעיל מזג שיפוטי מתון וליצור דיאלוג בונה מול הפרקליטים. יותר מזה, היא התמידה בסירובה להשלים עם דו"ח גולדברג ועם אימוץ מסקנותיו בחקיקה על-ידי הממשלה והכנסת. אלו הסיבות אשר הביאו להתפטרותה.

באשר לטענות כאילו ארגון הפרקליטים הקים עמוד פייסבוק כנגד הנציבה המתפטרת, מדובר בהמשך של מסע ההכפשות שנוהל על-ידה, ומיותר לציין כי לארגון הפרקליטים אין קשר לעמוד הזה ולא ידוע לו מי הקים אותו.

באשר לטענות, כי הארגון הפיץ שמועות, כאילו גרסטל נפגשה עם מר מוזס או עו"ד שמרון על-מנת לקדם את ענייניה, הרי שהארגון שמע עליהן היום לראשונה, וממילא לא ניתן היה להפיץ שמועות שלא היו ידועות לארגון עד היום".
הילה גרסטל שי ניצן פרקליט המדינה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}