כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

אופקו קרסה ב-19% בעקבות כישלון בניסוי המכריע בהורמון גדילה

המניה, שמשקלה 7.8% ממדד ת"א 25, תחל את יום המסחר הראשון של 2017 בארביטראז' שלילי של 18.7% בעקבות כישלון בניסוי הקליני באחד המוצרים המובילים שלה

צילום: משה שי פלאש 90
צילום: משה שי פלאש 90



מניית אופקו שהייתה אחת ממניות הפארמה הלא רבות שבלטו לטובה ב-2016 קרסה ב-19% ביום המסחר האחרון של השנה לשווי שוק של 5.2 מיליארד דולר. המניה, שמשקלה 7.8% ממדד ת"א 25, תחל את יום המסחר הראשון של 2017 בארביטראז' שלילי של 18.7% בעקבות כישלון בניסוי הקליני באחד המוצרים המובילים שלה.

חברת פייזר הודיעה ביום שישי האחרון שהניסוי ב-Hgh-CTP, הורמון הגדילה שהיא מפתחת בשיתוף עם אופקו, לא הציג שיפור מובהק סטטיסטי ביעד המרכזי של הניסוי בהשוואה לקבוצת הבקרה שקיבלה תרופת דמה (פלסיבו) בניסוי במבוגרים.

אופקו שבשליטת פיליפ פרוסט, לשעבר יו"ר ובעל המניות הפרטי הגדול בחברת טבע, אמנם אמרה שייתכן כי מקרה קיצון אחד או יותר השפיעו על התוצאה ואף ציינה שהיא מתחילה את השלב השלישי של הניסוי הקליני בילדים לפני הבגרות המינית - אבל נראה שמבחינת שוק ההון הפיתוח הקליני של התרופה הסתיים.

פייזר ואופקו קיוו שהתרופה Hgh-CTP תהפוך לתרופה המובילה בשוק הורמון הגדילה שהיקפו הכספי 3 מיליארד דולר לשנה.

פייזר רכשה מאופקו בדצמבר 2014 את הזכות הבלעדית לפתח ולמסחר את התרופה Hgh-CTP בכל העולם תמורת מקדמה של 295 מיליון דולר והתחייבות לתשלומים נוספים של 275 מיליון דולר עבור עמידה באבני דרך רגולטוריות של פיתוח ושיווק - וכן תמלוגים והשתתפות ברווחים בגין עסקי הורמון הגדילה של פייזר שמכירותיו הסתכמו ב-772 מיליון דולר ב-2013.

אופקו עצמה רכשה את הזכויות ל-Hgh-CTP באפריל 2013 כאשר במסגרת אחת מעסקות בעלי הענין הגדולות בבורסה רכשה את הבעלות המלאה בחברת פרולור תמורת הקצאת מניות ששיקפה לפרולור שווי של 7 דולר למניה כלומר 480 מיליון דולר, פרמיה של 30% בהשוואה למחירה בבורסה.

פרוסט שהחזיק אז ב-43% ממניותיה של אופקו אחז במקביל ב-19.8% ממניותיה של פרולור. העסקה התבררה כמוצלחת מבחינת בעלי מניותיה של פרולור ופרוסט בכללם משום שגם לאחר הקריסה של יום שישי האחרון אופקו נסחרת במחיר של 9.3 דולר שגבוה ב-32.8% מהמחיר לפיו נרכשה פרולור לפני שנתיים.

Hgh-CTP שהייתה תרופה הדגל של פרולור היא גרסה ארוכת טווח של הורמון הגדילה hGH לילדים שניתן בזריקה 6 עד 7 פעמים בשבוע. היתרון של המוצר שפיתחו אופקו-פרולור אמור היה להיות שהתרופה ניתנת בזריקה אחת לשבוע באפקטיביות זהה.

התרופה קיבלה מעמד של תרופות יתום בארה"ב ובאירופה הן למבוגרים והן לילדים שסובלים בחוסר בהורמון גדילה.

Hgh CTP מבוססת על מחקר של ד"ר פואד פארס, מייסדה של פרולור. אוניברסיטת וושינגטון במיזורי שבה עבד גילתה שההבדל בין ההורמון הנשי hCG שמתפרק בגוף לאחר יומיים לבין LH, הורמון כמעט זהה לו במבנה שאורך חייו הוא 20 דקות, בלבד הוא רצף קצר של חומצות אמינו שנקרא CTP.

על בסיס תגלית זו פותחה טכנולוגית הליבה של פרולור שקושרת את CTP לחלבונים תרופתיים קיימים כדי לייצב אותם בדם ולהאריך את משך פעילותם מבלי להקטין את פעילותם הביולוגית ומבלי להחמיר את תופעות הלוואי שהם גורמים. התרופה קיבלה מעמד של תרופת יתום הניתן כתמריץ לחברות תרופות כדי שיפתחו תרופות לאוכלוסיית חולים קטנה מ-200 אלף איש בארה"ב ו-250 אלף איש באיחוד האירופי ומגנה על התרופה במשך 7 שנים בארה"ב ו-10 שנים באירופה.
מניית אופקו כישלון בניסוי חברת פייזר הורמון גדילה צמיחת עצמות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}