י"ד חשון התשפ"ה
15.11.2024

חג מימונה שמח - תרבחו ותסעדו כבר איחלתם?

אחרי שנים רבות של היכרות עם כל מנהגי אבותיי הפולנים, הסתקרנתי לבדוק מקרוב את המקור למימונה ואף להתנסות בהכנת מופלטות • פתאום התמונות של אנשים נדחפים ונדחקים במאפיות עבור מעט בצק אפוי חלקית - נראות לי מזעזעות • מי צריך לחמניה כשיש מופלטה? שיהיה למזל ולברכה

מופלטות. צילום: אביר סולטן/פלאש90
מופלטות. צילום: אביר סולטן/פלאש90

אך נגמר לו חג הפסח, ובדיחות האשכנזים – מזרחיים, תופסות מקום של כבוד כמעט בכל מקום אפשרי. על פי רוב מדובר ב"מסכנים" שאין להם מה לאכול, בעוד בני עדות המזרח פותחים שולחנות מלאי כל טוב, ובעיקר בחמץ.

אז יש את הברכה המקובלת "תרבחו ותסעדו" ויש את המופלטות – בצק ממולא בחמאה ודבש, וכמובן את מיטב המטעמים המתוקים על השולחן.

בתור פולניה שידעה כל חייה מצות עד יממה או שתיים לאחר החג, הייתי סקרנית לבדוק כמה דברים אודות המימונה, ובעיקר, מה אומרת הברכה תרבחו ותסעדו? אז אם אתם ממרוקו, בוודאי תצחקו על חוסר הידע שלי, אבל לא ידעתי שפירוש האיחול הוא מזל והצלחה. למדתי גם שאת המימונה חגגו בקרב יהודי מרוקו, לוב ותוניס. מימונה הוא חג של נתינה, של שפע, ונהגו להסתובב ולעבור מבית לבית במהלך החג, לברך ולהתברך במזל ובהצלחה.

מנהג הוא לעבור מבית לבית ללא הזמנה מיוחדת, וללא שתישאלו מי אתם ומהיכן הגעתם. במרוקו נהגו להשאיר את דלת הבית פתוחה במהלך החג, וכל מי שרצה פשוט נכנס. כך המחישו את המושג של אחווה ונתינה, של שפע ומזל.

אז מלבד המופלטות מכינים מאכלים מתוקים, ומניחים על השולחן תמרים, אגוזים, דבש, ויש המניחים דג. עודות, עוגיות, ממתקים, מרציפנים, ריבה, ועוד ככל המתוק שעולה על רוחכם.
כשביקשתי לנסות להכין מופלטות, מבצק העשוי קמח, שמרים, מים ושמן – הסבירו לי את אופן ההכנה, ולמען האמת יצא לא רע – מוזמנים לנסות בבית.

מחלקים את הבצק לעיגולים קטנים, מחממים שמן במחבת. שופכים מעט שמן על השיש, ופותחים עליו את עלה הבצק, עד שהוא הופך לעיגול דק ויפה. מניחים אותו על המחבת, ופותחים עלה נוסף על השיש. הופכים את הבצק שבמחבת ומניחים עליו את העלה החדש. הופכים אותם יחד, ואת העלה השלישי מניחים על גב המופלטה שבמחבת. הופכים שוב את כל העלים יחד, ומניחים עלה רביעי. למעשה כל מופלטה מטוגנת כל פעם על צד אחד והופכים את כולן יחד ומניחים בראש הערמה את הבצק הבא. עד שבמחבת נערמת לה ערימה של מופלטות.

לאחר מכן מורחים על עלה בנפרד, בחמאה ודבש, מקפלים לחצי ואז כמן משולש שנראה קרפ צרפתי.
אני מביטה על התמונות שמגיעות מכל עבר, על אנשים שגודשים את המאפיות, נדחפים ומשתעבדים למעט בצק אפוי חלקית, כי מי מספיק לאפות עד הסוף? מביטה שוב על השולחן הביתי המתוק הזה, וחושבת לעצמי שדווקא נחמד להמשיך את החגיגות עוד כמה שעות. התמונות מהמאפיות כל כך לא מפתות, ומי צריך אותן כשיש מופלטות.

אז שיהיה גם לכם חג שמח, תרבחו ותסעדו!
חג מימונה תרבחו ותסעדו מזל וברכה קיץ בריא

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}