כ"ד כסלו התשפ"ה
25.12.2024

איווה: "היהודים התגייסו בהמוניהם"

הרב יוסי ג'קובסון, רב בבירת המדינה בראיון ל'בחדרי חרדים': "רוצים לתמוך במועמד שיתקן את המדיניות של אובמה"

איווה:  "היהודים התגייסו בהמוניהם"

העיניים לאיווה - המירוץ לבית הלבן יצא אמש (ב') לדרך בבחירות המקדימות במדינת איווה. למרות התחזיות, גבר המועמד הרופבליקני טד קרוז על דונלד טראמפ שהוביל בסקרים, והביס אותו. המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון גברה על ברני סנדרס.

למרות שמדובר במדינה קטנה, חרשו המועמדים של שתי המפלגות את כל 99 המחוזות של המדינה, והשקיעו רבות בקמפיין הבחירות, שכן היא מהווה מדינת מפתח בבחירות וניצחון בה מנבא את המנצח בכלל הבחירות.

לפי הסקרים האחרונים, אצל הרפובליקנים, איש העסקים דונלד טראמפ הוביל עם 31% תמיכה בזמן שלטד קרוז יש 24%, לסנטור מרקו רוביו יש 17%.

אצל הדמוקרטים זכה ברני סנדרס ל-49% תמיכה בעוד מזכירת המדינה לשעבר, הילרי קלינטון, מחזיקה ב-46%, ההפרש הוא של 3% בעוד מרווח הטעות בסקר עומד על 3.2% כך שמדובר בנתון לא מחייב המצביע על מאבק צמוד ומפתיע

לפי העדויות ישנה התגייסות כללית במדינה לבחירות, בעיקר בקרב היהודים. הרב יוסי ג'קובסון שליח חב"ד מזה 24 שנים בעיר הבירה דה מוין, מספר ל'בחדרי חרדים' על אופן ההצבעה של הציבור היהודי: "אני נמצא פה כבר 24 שנה, כבר ראיתי הרבה מערכות בחירות, הפעם יש פה התלהבות יותר מתמיד, הרבה אנשים שאף פעם לא טרחו ללכת לקלפיות יצאו היום למרות מזג האוויר הסוער, כי הם רואים את הנזק הכלכלי והמדיני שגרם הנשיא אובמה.

באיווה חיים כשמונת אלפים יהודים, "אבל גם לתושבים הלא יהודים איכפת ממה שקורה במזרח התיכון ולישראל", אומר הרב, "הם מאמינים שאם יהיה ביטחון בישראל, אז יהיה ביטחון בכל העולם, ולכן כל המועמדים, הן של המפלגה הדמוקרטית והן של המפלגה הרפובליקנית הדגישו את יחסם החיובי לישראל, האנשים כאן מאמינים בעם ישראל,ושלמות הארץ, האנשים כאן כועסים מאוד על הנשיא אובמה ועל ההתנהלות שלו כלפי ישראל, והנזק הכבד שהוא גרם בהתנהלות שלו, ולכן הם רואים חובה לעצמם לצאת ולהצביע ולשנות את המצב".

"הילארי קלינטון הזכירה בקול חלוש את ישראל, והציבור כאן מודע ליחסה לישראל, אך טראמפ, הרבה להכריז על תמיכתו בישראל ולכן זכה לתמיכה רבה", הוא אומר.

"יש כאן חוק שלאנשי דת אסור להביע דיעות פוליטיות, אבל בסמוך לבית חב"ד בעיר יש לנו מסעדה גדולה שאליה הגיעו פוליטיקאים, אתמול נערך בה כנס בחירות בו השתתף ד"ר בן קרסון מועמד הרפובליקנים והשתתפו בו יהודים רבים. כולם מאמינים שחייבים מועמד שיוכל לתקן את כל הנזקים שאובמה גרם", אומר הרב ג'קובסון.

הבחירות באיווה שונות מהבחירות ביתר המדינות. לא מתקיימות בחירות בקלפי אלא באספות בחירות. התושבים המעוניינים להשתתף בתהליך הבחירה מגיעים לאסיפות ציבוריות המתקיימות בבתי ספר, מרכזים לאומנויות, כנסיות, ספריות או מסעדות.

אצל הרפובליקנים, נשבעים לדגל ונציג מטעם הקמפיין של כל אחד מהמתמודדים במרוץ רשאי לפנות למצביעים פעם נוספת באסיפה, לפני ההצבעה. לאחר מכן רושמים הנוכחים את שמו של המועמד על פתק, הנתונים נספרים ומועברים למטה המפלגה הרבפוליקנית.

אצל הדמוקרטים מתקיים דיון פתוח. מיד עם פתיחת כל אחת מהאסיפות הדמוקרטיות צריכים הנוכחים להכריז על העדפתם למועמד מסוים. באופן מסורתי תומכיו של כל אחד מהמתמודדים נעמדים בחלק מסוים של החדר בו נערכת האסיפה, וכך נוצרות קבוצות תומכים.

נוכחים שלא החליטו בשלב זה מצטרפים לקבוצה הידועה כ"לא מחוייבים". כדי להמשיך לשלב הבא של הדיון צריכה קבוצת תומכים לכלול יותר מ–15% מהנוכחים באסיפה.

לאחר ספירה ראשונה של הקולות, לרשות החברים בקבוצה שלא עברה את אחוז החסימה עומדות 30 דקות, שבהן הם רשאים לנסות לשכנע את שאר הנוכחים להצטרף אליהם, לעבור בעצמם לקבוצה אחרת או להכריז על עצמם כ"לא מחוייבים". לאחר ספירה מחודשת של הקולות, אותם "לא מחוייבים" מקבלים הזדמנות אחרונה להצטרף לאחת הקבוצות שעוברות את אחוז החסימה. בתום התהליך מועבר מניין הקולות למטה המפלגה הדמוקרטית.

עודכן בבוקר יום שלישי, ה-2/2
ארצות הברית בחירות מקדימות טד קרוז דונלד טראמפ

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}