כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

פורמולה זה לא סתם חלב

כשרוצים לשנות פורמולה לתינוק, למה צריך לשים לב? האם חלב עזים עדיף מאשר חלב פרה ומאיזה גיל ניתן לתת חלב שקדים או שיבולת שועל? שו"ת תמ"ל, תזונה וסטריליזציה

פורמולה זה לא סתם חלב

כשהמזון הבלעדי של התינוק הוא פורמולה ורוצים לשנות אותה, למה צריך לשים לב?

כיוון שבחודשי חייו הראשונים ייראה התינוק סימני אי נוחות מעת לעת, חשוב לעשות בתזונתו שינויים הדרגתיים ולעקוב אחר השוני מספר ימים כדי לוודא שמערכת העיכול הסתגלה לשינוי.מעבר מתמ"ל אחד לשניוהזנה בתרכובות מזון מרובות בתקופה קצרה תקשה על המעקב אחרי הסתגלות התינוק, ובכלל על המעקב אחרי בריאותו.

במקרה כזה לא ניתן יהיה לדעת אם התינוק לא מרגיש טוב או מראה סימני אי נוחות בגלל התמ"ל החדש. ייתכן שהשוני במצבו של התינוק מעיד על תופעה בריאותית אחרת המצריכה תשומת לב או פנייה לרופא המטפל והתחלופה הרבה תקשה על הסקת מסקנות. כמו כן, חשוב לעקוב אחר תופעות לוואי עקב הצגת מזון חדש. אם חל שינוי משמעותי בבריאות התינוק, מצב רוחו או מופיעה פריחה לאחר מתן מזון חדש יש לעצור את החשיפה ולגשת לרופא המטפל בהקדם האפשרי.

מאיזה גיל ניתן לתת לתינוק חלב פרה/עזים/שקדים/אורז/שיבולת שועל כתחליף - מה עדיף?
ראשית חשוב לציין כי חלב פרה/עזים/שקדים/אורז/שיבולתשועל אינם מספקים את הצרכים התזונתיים של תינוקות ולכן אינם מומלצים להזנה במקום חלב אם או במקום תרכובת מזון לתינוקות.

ככלל, הכנסה של מזונות נוספים שאינם חלב אם או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), צריכה להיעשות באופן הדרגתי.ניתן להתחיל לחשוף תינוק לטעימות מזעריות החל מגיל 4 חודשים. לאחר גיל 6 חודשיםכמויות המזון תגדלנה בהדרגה, עד שיגיעו לכמות המתאימה לארוחה.

לפי המלצות משרד הבריאות, החל מגיל 6 חודשים ניתן לשלב בתפריט התינוק מוצרי חלב לא ממותקים כגון יוגורטים וגבינות, או מעט חלב בתוך מזונות כמו רטבים או פשטידות. אך מכיוון שמוצרי החלב מהווים מקור דל לברזל, מומלץ לשלבם בכמויות קטנות.חלב פרה ניגר ניתן לתת לתינוק רק החל מגיל שנה.

ההתייחסות לחלב עזים דומה לחלב הפרה, ילדים האלרגיים לחלב פרה במקרים רבים יכולים להיות אלרגיים גם לחלב עזים על כן במקרים אלהאין לתת גם חלב עזים.

כמו כל מזון, גם למוצרים על בסיס אורז, שקדים ושיבולת שועל, ניתן לחשוף את התינוק בכמויות מזעריות החל מגיל 4 חודשים, ולשלבם בתפריט היומי בהדרגה החל מגיל 6 חודשים. בכל מקרה משקאות שקדים, אורז, שיבולת שועל אינם נחשביםלמוצרי חלב.

מדוע צריך לעקר בקבוקים עד גיל שנה ואיך עושים את זה הכי טוב?
בשנת חייו הראשונה של התינוק, מערכת החיסון שלו עוד מתפתחת ונבנית והוא חשוף יותר לזיהומים ומחלות. זו בדיוק הסיבה בגללה משרד הבריאות קובע שעד גיל שנה יש לעשות סטריליזציה לבקבוקים, פטמות ומוצצים. לפני שעושים סטריליזציה יש לנקות היטב את הבקבוקים,אחרי כל האכלה, באמצעות מברשת ניקוי, מים חמים וסבון כלים. חשוב לוודא שהחורים של הפטמות פתוחים על ידי מעבר מים נקיים.

תהליך העיקור מחטא את הבקבוקים וניתן לעשות אותו על ידי הרתחת הבקבוקים והפטמות במשך 5 דקות רצופות בתוך סיר כשהם מכוסים במים. הורים רבים בוחרים להקל על עצמם את התהליך ורוכשים סטריליזטור למיקורגל או מכשיר סטריליזציה חשמלי (יש לעקוב אחרי הוראות היצרן). לאחרהשטיפהוהעיקורישלייבשבאוויר ומומלץ לעשות זאת על גבי מתקן ייבוש כלים או מתקן ייעודי לייבוש בקבוקים. הקפידו שפתח הבקבוק יהיה כלפי מטה. אין לייבש על מגבת מטבח. את תהליך הסטריליזציה יש לעשות בין אם מאכילים בפורמולה וביןאם נותנים בבקבוק חלב אם שאוב.

האם אפשר לעקר בקבוקים במדיח הכלים או על ידי שפיכת מים רותחים על הכלים?
לא. טמפרטורת השטיפה במדיח אינה מגיעה לדרגת רתיחה ושפיכת מים רותחים אינה מספקת עיקור ברמה מספקת כמו הרתחה במשך 5 דקות בסיר או חיטוי כמו שמעניקים מכשירי הסטריליזציה.

האם צריך מים רתוחים לצורך הכנת בקבוק תרכובת מזון לתינוקות?
כן. יש צורך במים רתוחים מצוננים. כל סוגי המים, כולל מים מינרלים בבקבוקים, אינם מעוקרים. מי שתייה של תינוקות (הניתנים לתינוקות החל מגיל חצי שנה לערך), וכן מים המשמשים להכנת תרכובת מזון לתינוקות, חייבים להיות בטוחים ולכן עד גיל שנה יש להרתיח את כל סוגי המים. לפי המלצת משרד הבריאות, יש להרתיח את המים למשך 2 דקות ולהניח להם להתקרר לטמפרטורת החדר. ההנחיה היא להרתיח כל סוג מים הניתנים לתינוקות עד גיל שנה, כולל מים מינרלים, המשמשים להכנת תרכובת מזון לתינוקות ומים מסוננים כמו בריטה או תמי4.

כשמכינים בקבוק האם זה בסדר לשלב במי הבקבוק (רתוחים ומצוננים) מעט מים רותחים מהקומקום כדי שהפורמולה תוגש חמימה?
הטמפרטורה המומלצת להכנת תרכובת מזון לתינוקות היא בין טמפרטורת החדר לטמפרטורה של עד 35 מעלות צלסיוס. לכן, עדיף לא לשלב בהכנת הבקבוק מים בטמפרטורת רתיחה.

הכתבה נכתבה בשיתוף וואלה! NEWS
תחליף חלב מזון לתינוקות רכים היריון לידה תינוקות יונקים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}