טו בשבט הגיע חג לחרקים: איך נמנעים?
פירות יבשים הם חגיגה לא רק לבני אדם - גם לחרקים • איך בודקים שהפרי נקי וראוי לאכילה? • הרב יצחק הילדסהיים עם המדריך המלא
- הרב יצחק הילדסהיים
- י"ג שבט התשע"ו
- 1 תגובות
הרב יצחק הילדסהיים
חג ט"ו בשבט מגיע, ועמו עונת הפירות. אך פירות ובעיקר פירות יבשים עלולים להיות נגועים בחרקים. כיצד ניתן להימנע מהם?
הרשימה המלאה לפניכם:
אגוזים ושקדים בקליפה קשה (מלך, בונדוק): לבדוק בעת הקילוף אם מצויים 'קורי משי' פירורים כהים או זחלים בקליפה או על הפרי וכן אם הפרי נראה מכורסם.
אגוזי בונדוק, לוז, פיסטוק ושקדים קלופים: בודקים אם יש 'קורי משי' או סימני כרסום או נקב על הפרי ובודקים כעשירית מהכמות בתוך הפרי אם יש נגיעות בודקים את כולם. אגוזי פקאן מספיק בדיקה מחוץ לפרי, אם יש קורים או תולעים או פירורים עגולים. בקשיו כנ"ל אך בקשיו אם יש פירורים חומים דקים הם שאריות קליפה ואינם נגיעות.
אגוזי מלך קלופים: מנערים בתוך מסננת עם חורים גדולים על גבי משטח לבן וחלק, ובודקים אם יש בנשורת חרקים או תולעים.
ובנוסף בודקים את הפרי עצמו בדגש על הקפלים בשני צידי הפרי אם יש קורים או תולעים או סימני כרסום.
אגוזים ושקדים קצוצים: מנערים במסננת רשת כמו של אורז על גבי משטח לבן חלק ובודקים בנשורת אם יש חרקים קטנים ולאחר מכן שופכים את הנותר ובודקים בין החתיכות.
אגס, אפרסק, חבוש, מלון, מנגו, קיוי, אננס מיובש מסוכר: בודקים על גבי הפרי משני צדדיו אם יש חרקים או זבובים שנדבקו אם יש חשש רצוי לשטוף.
אנונה: לקלף ולשטוף צריך לפתוח את הפרי ולפרוס לפלחים ולבדוק אם יש אזור בפרי שרך או ממוסס או מצויות רימות לבנות.
אננס טרי: לקלף ולהסיר את כל החללים החומים
אננס מיובש טבעי: לשבור לכמה חלקים ולבדוק אם בתוך בשר הפרי מצוי זחל או פירורים כהים עגולים בחללים הקטנים שבתוך הפרי.
אפרסמון: להוריד את העלה עם קצת מבשר הפרי שמסביבו ולשטוף היטב ולבדוק אם הפרי רך מהרגיל. אם יש כתם שחור מבחוץ, להסיר ולבדוק אם יש רימות לבנות בתוך הפרי. אם יש נקודות שחורות בתוך הפרי אינן מהוות נגיעות.
דובדבנים מסוכרים: תוצרת אירופה מחייבים בדיקה מדגמית. אם נמצאו נגיעות, צריך לבדוק את כל החבילה. תוצרת ארה"ב בחזקת נקי מנגיעות.
דובדבנים מיובשים/מצומקים: קשה לבדוק ועדיף לא להשתמש.
זיתים ירוקים: אם יש כתם חום צריך לפתוח לראות שאין מחילה בתוך הפרי. בטבעות זתים יש לשטוח ולראות אם אין מחילות או תולעים.
זתים שחורים: צריך לפתוח ולבדוק אם אין מחילה או תולעים.
לדר: לבדוק מול האור אם לא נדבק חרק.
משמש מיובש המצוי בחנויות כשהוא במצב חצוי: להשרות במים פושרים, לפתוח את כפלי הפרי ולבדוק מול האור אם אין כנימות, לרוב בצבע שחור או כהה מבחוץ לפרי או בתוכו.
ערמונים: לחצות ולבדוק בתוך הפרי, אפשר גם אחרי בישול בנפרד או אפיה/צליה.
רימונים: לבדוק אם מצוי מחילה אן נקב בקליפה ובעת הפרטת הגרעינים לראות אם אין רימות לבנות או תולעים חומות.
תמרים: לחצות בסכין ולהוציא את הגלעין, לבדוק מול האור אם יש חרק כהה או תולעת לרוב מתה מיובשת. תמר לח, בחזקת נקי.
פירות הדר: לשטוף היטב עם סבון ומברשת קשה או סקוץ' את הפרי ולבדוק שלא נשארו קנימות, לרוב בצבע כהה על הפרי ובעת הקילוף להיזהר שלא יעברו לפרי.
עקב שנת השמיטה קיימת סבירות גבוהה לנגיעות בפירות הדר של רימת זבוב הפירות שהן תולעים בצבע לבן. לכן, בעת הקילוף יש לבדוק את קליפת הפרי בתוכו (הצד הלבן) אם יש כתם חום או אזור ממוסמס הנמשך לאזור הפרי וכן לבדוק האם יש צבע שונה או ריר מוזר. אם נמצא אחד מהדברים הנ"ל צריך לבדוק פלח פלח וכן לעשות את הבדיקה בכל הפירות מאותה קניה.
גרעיני דלעת: בחזקת נקי.
גרעיני אבטיח: רצוי בדיקה מדגמית של כעשירית מהכמות.
גרעיני חמניה: מצוי נגיעות גבוהה רצוי בדיקה של כולם.
גרעינים קלופים: לסנן במסננת כמו של אטריות על משטח לבן ושטוח ולבדוק אם נשרו חרקים אם יש סימני נקב רצוי לבדוק את כולם.
בוטנים: לבדוק את כולם אם יש סימני כירסום או חורים, לחצות כעשירית מהכמות אם יש נגיעות לחצות ולבדוק את כולם.
צימוקים: קיימת נגיעות רבה מאוד ולכן יש לבצע בדיקה יסודית באופן כדלקמן; להשרות את הצימוקים במים חמים כעשרים דקות, לשפשף אותם היטב ביד ולהמתין כדקה. להעביר את המים לצלחת לבנה, אם רואים תולעים או חרקים לא להשתמש, היות והם עלולים להיות נגועים גם בתוך הפרי. אם לא נמצאו נגיעות, לשטוף היטב תחת זרם מים במסננת. קיים בשוק צימוקים שעברו בדיקה והינם נקיים מחשש נגיעות.הרב יצחק הילדסהיים, הינו מומחה לכשרות המזון.
הרשימה המלאה לפניכם:
אגוזים ושקדים בקליפה קשה (מלך, בונדוק): לבדוק בעת הקילוף אם מצויים 'קורי משי' פירורים כהים או זחלים בקליפה או על הפרי וכן אם הפרי נראה מכורסם.
אגוזי בונדוק, לוז, פיסטוק ושקדים קלופים: בודקים אם יש 'קורי משי' או סימני כרסום או נקב על הפרי ובודקים כעשירית מהכמות בתוך הפרי אם יש נגיעות בודקים את כולם. אגוזי פקאן מספיק בדיקה מחוץ לפרי, אם יש קורים או תולעים או פירורים עגולים. בקשיו כנ"ל אך בקשיו אם יש פירורים חומים דקים הם שאריות קליפה ואינם נגיעות.
אגוזי מלך קלופים: מנערים בתוך מסננת עם חורים גדולים על גבי משטח לבן וחלק, ובודקים אם יש בנשורת חרקים או תולעים.
ובנוסף בודקים את הפרי עצמו בדגש על הקפלים בשני צידי הפרי אם יש קורים או תולעים או סימני כרסום.
אגוזים ושקדים קצוצים: מנערים במסננת רשת כמו של אורז על גבי משטח לבן חלק ובודקים בנשורת אם יש חרקים קטנים ולאחר מכן שופכים את הנותר ובודקים בין החתיכות.
אגס, אפרסק, חבוש, מלון, מנגו, קיוי, אננס מיובש מסוכר: בודקים על גבי הפרי משני צדדיו אם יש חרקים או זבובים שנדבקו אם יש חשש רצוי לשטוף.
איך בודקים תאנים? הרב יצחק הילדסהיים מומחה לכשרות מזון מסביר
אנונה: לקלף ולשטוף צריך לפתוח את הפרי ולפרוס לפלחים ולבדוק אם יש אזור בפרי שרך או ממוסס או מצויות רימות לבנות.
אננס טרי: לקלף ולהסיר את כל החללים החומים
אננס מיובש טבעי: לשבור לכמה חלקים ולבדוק אם בתוך בשר הפרי מצוי זחל או פירורים כהים עגולים בחללים הקטנים שבתוך הפרי.
אפרסמון: להוריד את העלה עם קצת מבשר הפרי שמסביבו ולשטוף היטב ולבדוק אם הפרי רך מהרגיל. אם יש כתם שחור מבחוץ, להסיר ולבדוק אם יש רימות לבנות בתוך הפרי. אם יש נקודות שחורות בתוך הפרי אינן מהוות נגיעות.
דובדבנים מסוכרים: תוצרת אירופה מחייבים בדיקה מדגמית. אם נמצאו נגיעות, צריך לבדוק את כל החבילה. תוצרת ארה"ב בחזקת נקי מנגיעות.
דובדבנים מיובשים/מצומקים: קשה לבדוק ועדיף לא להשתמש.
זיתים ירוקים: אם יש כתם חום צריך לפתוח לראות שאין מחילה בתוך הפרי. בטבעות זתים יש לשטוח ולראות אם אין מחילות או תולעים.
זתים שחורים: צריך לפתוח ולבדוק אם אין מחילה או תולעים.
לדר: לבדוק מול האור אם לא נדבק חרק.
משמש מיובש המצוי בחנויות כשהוא במצב חצוי: להשרות במים פושרים, לפתוח את כפלי הפרי ולבדוק מול האור אם אין כנימות, לרוב בצבע שחור או כהה מבחוץ לפרי או בתוכו.
ערמונים: לחצות ולבדוק בתוך הפרי, אפשר גם אחרי בישול בנפרד או אפיה/צליה.
רימונים: לבדוק אם מצוי מחילה אן נקב בקליפה ובעת הפרטת הגרעינים לראות אם אין רימות לבנות או תולעים חומות.
תמרים: לחצות בסכין ולהוציא את הגלעין, לבדוק מול האור אם יש חרק כהה או תולעת לרוב מתה מיובשת. תמר לח, בחזקת נקי.
פירות הדר: לשטוף היטב עם סבון ומברשת קשה או סקוץ' את הפרי ולבדוק שלא נשארו קנימות, לרוב בצבע כהה על הפרי ובעת הקילוף להיזהר שלא יעברו לפרי.
עקב שנת השמיטה קיימת סבירות גבוהה לנגיעות בפירות הדר של רימת זבוב הפירות שהן תולעים בצבע לבן. לכן, בעת הקילוף יש לבדוק את קליפת הפרי בתוכו (הצד הלבן) אם יש כתם חום או אזור ממוסמס הנמשך לאזור הפרי וכן לבדוק האם יש צבע שונה או ריר מוזר. אם נמצא אחד מהדברים הנ"ל צריך לבדוק פלח פלח וכן לעשות את הבדיקה בכל הפירות מאותה קניה.
גרעיני דלעת: בחזקת נקי.
גרעיני אבטיח: רצוי בדיקה מדגמית של כעשירית מהכמות.
גרעיני חמניה: מצוי נגיעות גבוהה רצוי בדיקה של כולם.
גרעינים קלופים: לסנן במסננת כמו של אטריות על משטח לבן ושטוח ולבדוק אם נשרו חרקים אם יש סימני נקב רצוי לבדוק את כולם.
בוטנים: לבדוק את כולם אם יש סימני כירסום או חורים, לחצות כעשירית מהכמות אם יש נגיעות לחצות ולבדוק את כולם.
צימוקים: קיימת נגיעות רבה מאוד ולכן יש לבצע בדיקה יסודית באופן כדלקמן; להשרות את הצימוקים במים חמים כעשרים דקות, לשפשף אותם היטב ביד ולהמתין כדקה. להעביר את המים לצלחת לבנה, אם רואים תולעים או חרקים לא להשתמש, היות והם עלולים להיות נגועים גם בתוך הפרי. אם לא נמצאו נגיעות, לשטוף היטב תחת זרם מים במסננת. קיים בשוק צימוקים שעברו בדיקה והינם נקיים מחשש נגיעות.הרב יצחק הילדסהיים, הינו מומחה לכשרות המזון.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות