הנגבי: "פוליטיקאים חרדים שותפים בממשלה שמגייסת חרדים"
צפו ביו"ר הקואליציה נושא נאום מחושב היטב, משבח את ההנהגה החרדית ומתייחס לתוכניות הגיוס העתידיות
- עקיבא ווייס
- י"ב כסלו התשע"ו
- 9 תגובות
הנגבי במליאת הכנסת. צילום: פלאש 90
יו"ר ועדת החוץ והבטחון חה"כ צחי הנגבי נשא אתמול (ב') דברים במליאת הכנסת - רגע לפני אישור חוק הגיוס המתוקן. הנגבי, שבתפקידו כיו"ר הקואליציה עשה רבות למען החוק המתוקן, נאם במליאה וחשף את משנתו בנושא הרגיש של גיוס חרדים. נאום ארוך ומחושב.
"טוב, אז אני אומַר כך. היה פה איזה דיון זוטא שבו אני הבהרתי את עמדתי ולפיה אין באמת ויכוח גדול בבית הזה בנושא חוק שירות ביטחון. זה יותר ניסיון פוליטי לבדל, להקצין, אבל אפשר לומר שיש כמה וכמה עקרונות. רוב החברים בבית הזה – היום אפשר לומר אפילו חברי המפלגות החרדיות – מעוניינים בגיוס לכמה שיותר נערים בני 18, ובמקרה החרדי, גיל אחר".
לחה"כ אלעזר שטרן שאמר שהחרדים לא מעוניינים, הגיב הנגבי: "אתה חושב שהמפלגות החרדיות לא מעוניינות שיהיה גיוס בקרב חרדים, אצל אלה שלא לומדים בישיבות?"
הנגבי: \"נראה עוד פלוגות של חיילים חרדים\"
"אני אעשה שינוי בהגדרה. יכול להיות שהם לא מעוניינים, הם לא מעודדים. לאורך השנים האחרונות הם משלימים עם העובדה שאלפים מבני העדה החרדית משרתים בצבא. אתה יכול לחיות עם ההגדרה הזאת? אני לא רואה שהם נסערים. אני לא רואה שהם מנסים לייצר".
"אני יודע מהחיים שלנו בכלל, יש נושאים שאנחנו רואים אותם כייהרג ובל יעבור – אין הרבה כאלה, אבל לכל חבר כנסת יש איזשהו נושא מצפוני כזה או אחר שקשה לו להשלים אתו, להבליג עליו, לחיות אתו בשלום. אני לא רואה שאצל הציבור החרדי – אפילו לא אצל הרבנים – יש סוג כזה של יחס לעובדה שאלפים מבני העדה החרדית בשנים האחרונות לובשים מדים".
"וכשהם מותקפים בשכונות החרדיות, אנחנו יודעים שזאת תופעה של מתי מעט, ממש מתי מעט, אחרת הם לא יכלו להחזיק מעמד. אני גם לא שומע מהם – אני חושב שגם אתה לא שומע מהם – שהדבר הזה מבחינתם, צריך להסיג אותו לאחור, את כל שח"ר ירוק לבטל, את שח"ר כחול לבטל, את נצח יהודה לבטל. לא".
"כשהם מנסים לראות מה העיקר ומה הטפל, אצלם העיקר זה לימוד תורה – ישיבות, כל אחד יכול לראות עד כמה זה עולה להם בחיים – והם לא רוצים שתופעת הגיוס תביא לידי ביטול תורה, אבל הם חיים בשלום עם העובדה שיש בציבור של הצעירים החרדים, דרך אגב, הרבה יותר מהאלפים שהם בצבא, פי שלושה או פי ארבעה אנשים שבאמת לא יהיו עילויים, לא יהיו מתמידים, לא רוצים להיכנס למסגרת התובענית הזאת של ישיבה. הם היו רוצים לראות אותם בשוק העבודה, ואנחנו אומרים לא, לפני שוק העבודה או במקביל להתפתחויות החיוניות למשק הישראלי בהקשר של שוק העבודה, והשותפות שלכם, השותפות בשוק העבודה, אנחנו גם רוצים לראות שירות".
"את אלה שהם כרגע לא יכולים להשתבץ בשוק העבודה כי הם בשירות צבאי, הציבור החרדי מקבל אותם וההנהגה החרדית חיה אתם בשלום, והפוליטיקאים היום עושים משהו שלא עשו בעבר, הם שותפים בממשלה שכל יום מגייסת חרדים לצבא. וזאת עובדה".
"אם ניקח כ-5,000 חיילים חרדים שיש היום, נחלק ל-365, סטטיסטית אין יום שבו לא מתגייסים חרדים לצבא. והשר ליצמן נשאר שר הבריאות, והרב גפני נשאר יושב-ראש ועדת הכספים, ועוד שרים מש"ס ועוד שרים מיהדות התורה ומדגל התורה, ולא ראיתי משבר קואליציוני. לא ראיתי שהם אומרים, תפסיקו את התופעה הזאת, היא לצנינים בעינינו, אנחנו לא יכולים לתת לה לגיטימציה, אנחנו חוזרים לשנות החמישים והשישים. הנה המכתב של בן גוריון שפוטר אותנו, זה הסטטוס קוו. כל מה שמעבר לזה לא מקובל. לא".
"לפיכך, אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה הוויכוח הוא אחר. הוא לא על השאלה האם הסתיים השוויון בנטל אלא האם טוב עשתה הממשלה שקיבלה את הדרישה של הרב ליצמן, של דרעי, של אחרים, שאמרו לה – אם אתם רוצים לשמר מוטיבציה בציבור החרדי, תפסיקו להתריס כנגדנו ולדחוק אותנו אל הפינה".
"אני יודע שבהסכם הקואליציוני כל המפלגות – כולל כולנו, כולל ש"ס, כולל הליכוד – חויבו לשנות את החוק בהקשר של שינוי הסנקציות הפליליות. האם עשו את זה מרצון? הסכם קואליציוני לא משקף אהבה יתרה, כל אחד עם האג'נדה שלו".
"לפיכך, הוויכוח שנותר באמת, אני חושב שהוא בשאלה אחת: האם מה שעשתה הממשלה, במידה והכנסת תגבה אותה היום, מעלה או מוריד מן הסיכוי שנראה עוד ועוד פלוגות של לוחמים חרדים, עוד ועוד תומכי לחימה איכותיים במודיעין, בחיל התקשוב, בחיל האוויר, כמו שאנחנו רואים היום. האם זה יישאר על ה-5,000 למול רבבות רבבות של אנשים מהציבור החילוני והציבור הדתי לאומי, או שיותר ויותר נראה שהפערים נסגרים".
"אני חושב שיושב-ראש האופוזיציה חושב כך. הוא חושב שהמהלך שעושה הממשלה לא יישא פרי, ואני מניח שזה דבר שאני לא יכול להתווכח אתו כי זה עניין עתידני. אנחנו סבורים שככל שאנחנו לוחצים פחות בהקשר של מה שנראה בעיני הציבור הדתי או החרדי כמתריס, כדוחק אותם לפינה, כמייצר תהום במקום לבנות גשרים, המוטיבציה להתגייס קטנה. כך אנחנו מאמינים. זה מה שהם אומרים לנו".
"אני חושב שקיימת תהום עם הצד השני, מלובה ומועצמת בגלל תעמולה פוליטית שלא מתבססת על האמת. שואלים אותי הבנים שלי – לי יש שלושה בנים כבר מילואימניקים, כולם שירתו ביחידות מתנדבות, שאלו אותי: מה הסיפור של החוק החדש הזה? אמרתי: מה זאת אומרת? אמרו לי: ראינו כותרת: חוק הגיוס בוטל – זה נכון? אני בטוח שכמוהם יש עוד רבבות אם לא מאות אלפים של צעירים, לא מתעמקים בפרטי החוק ולא יכולים להתעמק בפרטי החוק, והם חושבים שזה באמת מה שקרה".
"אבל החוק לא בוטל. האם הדחייה מ-2020 ל-2023 היא ביטול של החוק? האם תוספת תקופת הסתגלות שנייה ולא אחת היא ביטול של החוק? הממשלה חושבת שהסיכוי להשיג את יעדי הגיוס יתחזק כתוצאה מהחוק. אני, רבותי, אני רואה חברי כנסת חרדים, שלא הייתי מאמין שלפני שלוש שנים, חמש שנים, שנה, שלא לדבר על 10, 20 ו-30 שנה, שותפים לממשלה שעושה שינוי כזה או אחר בחוק הגיוס, אבל חוק הגיוס נותר תקף, והם שותפים לממשלה הזאת, וצריך להצדיע להם שהם הפכו את עצמם להיות חלק מהשינוי הדרמטי העצום הזה".
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 9 תגובות