צפו: ישיבת ועדת הכספים התפוצצה
על רקע דיוני חוק ששינסקי והעלאת המיסוי על משאבי טבע, התעמתו חברי הכנסת עם נציגי החברות • צפו
צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
עימות חריף פרץ הצהריים (א) בין חברי הכנסת בוועדת הכספים בנושא חוק ששינסקי 2, שאמור להטיל מס על רווחי יתר על משאבי הטבע. בעקבות זאת, קטע יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני את הדיון וחידש אותו לאחר זמן, ובסיומו אושר החוק.
הפיצוץ אירע בעקבות דבריו של יו"ר כיל, ניר גלעד, שדבריו נתפסו על ידי חלק מחברי הכנסת כאיום על המדינה ועל חברי הכנסת לבל יאשרו את חוק ששינסקי 2 ואת העלאת המס על הרווחים.
צפו: ישיבת ועדת הכספים התפוצצה
ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) הביע תרעומת קשה על כך שלא איפשרו לגלעד לסיים את דבריו ואמר: "כבר חודשיים שבוועדה נשמע רק קול אחד נגד כיל. הפכו את כיל לאויב. יש צורך בעוד השקעות ומותר להביע עמדה מנוגדת".
זאת לאחר שחברי הכנסת שלי יחימוביץ', מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) וח"כים נוספים מתחו ביקורת נוקבת והטיחו בניר גלעד שהוא "בריון שמאיים על הממשלה ועל חברי הכנסת". גפני עצר את הדיון, לאחר שלא ניתן היה להמשיכו לקראת הצבעה, לאחר שהוועדה שמעה את עמדת צוות ה-4 הממשלתי בנושא ששינסקי 2.
במהלך הדיון, יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) חזר על עמדתו, ש"משאבי הטבע של המדינה שייכים לאזרחים ועליהם להרוויח מהם, תוך מתן אפשרות להמשך ההשקעות בישראל". גפני העלה את החוק להצבעה רק לאחר שהוועדה שמעה את עמדת 'ועדת הארבעה' הממשלתית שישבה אף היא על המדוכה בשבועות האחרונים במקביל לוועדת הכספים. הוועדה אישרה את החוק פה-אחד, קואליציה ואופוזיציה, חרף כל הקשיים בדרך.
עוד אישרה הוועדה במסגרת החוק, אלמנט שלא היה בהצעת החוק הממשלתית המקורית שהוגשה לוועדה, את הצעתו של רכז הקואליציה בוועדת הכספים, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), לפיה ההכנסות מהמיסוי על רווחי היתר יופנו לפיתוח התעסוקה והתשתיות ביישובי הפריפריה, בנגב ובגליל. הצעתו של זוהר זכתה לתמיכת כל חברי הוועדה, קואליציה ואופוזיציה ויו"ר הוועדה גפני אף הודיע שיפעל להכניסה לגוף החוק.
חברי הוועדה אישרו את החוק לאחר ששמעו את עמדת 'צוות הארבעה' כאמור ביחס לחוק. סמנכ"ל כלכלה ותשתיות במשרד ראש הממשלה, אמיר ברקן, הציג את עמדת הצוות: "סוברים שאין צורך לשנות את המלצות ששינסקי 2 ביחס לפעילויות קיימות, אך כן לגבי השקעות חדשות שיש אינטרס למדינה שהן יבוצעו. מדובר בהשקעות של מיליארדי שקלים ויש מקום לוותר מעט על הכנסות עכשוויות לטובת הגדלת השקעות עתידיות. השקעות שעשויות להביא עוד אלפי מקומות עבודה במשק, הגדלת התוצר. מאשלג צפויה תוספת הכנסות של 2 מיליארד ₪ ומנחושת עוד 650 מיליון ₪. אי הוודאות מקשה על חברת מפעלי ים המלח לבצע השקעות חדשות. ישנה סבירות שההשקעות לא תבוצענה, תושבי הנגב יפסידו תעסוקה והממשלה לא תקבל ההכנסות של כמעט 3 מיליארד ₪. על-כן החלטנו לתת מספר הטבות שאינן סוטות ממסלול ששינסקי. אולי יקטין באחוזים בודדים את הכנסות המדינה, אבל מגדיל משמעותית את הצפי לביצוע ההשקעות העתידיות".
לגבי חברת 'ערבה מיינס', אמר ברקן: "במכרות הנחושת בתמנע אין לה יתרון גדול בישראל לעומת מקומות אחרים, לראייה אף אחד לא פיתח את המכרות שלושה עשורים מאז ננטשו ואם זה יבוצע, זה עשוי להגדיל את הכנסות המדינה ב- 650 מיליון ₪. לכן ההטבות יסייעו גם לכך ונדרשת גם הכרה בהפסדי העבר, אחרת ישלמו מס על רווחי יתר כשאין כאלו. מדובר במיזם של חברה זרה שהחלה לבצע במצב מסוים ולא בטוח שתמשיך בחוסר ודאות". ברקן סירב לפרט אילו הטבות נשקלות ע"י צוות הארבעה לגבי כיל: "עדיין מתלבטים בנושא ויש כאן ניהול סיכונים ולכן לא ראוי כרגע לדבר על זה".
מנכ"ל האוצר, שי באב"ד: "עמדת שר האוצר, היא שמאחר שגם צוות הארבעה לא הגיע להחלטות ויש גם שיקולים עסקיים לגבי הטבות אפשריות, על-כן יש לאשר את החוק כפי שהוא, כלשונו וככתבו". באב"ד הוסיף, שהמנגנון המוצע מבטיח שמפעל המגנזיום לא ייפגע".
יועץ לחברת 'ערבה מיינס', יוסי שניר: "אנחנו חברה מקסיקנית שלא השקיעה ביחסי ציבור. פעם ראשונה שנייצר נחושת נקייה, סך הכל השקעה של 2 מיליארד ₪ והעובדים מהפריפריה. 11 שנה מושכים אותנו עם כל הרישיונות וסופסוף הגענו לנחלה ואז ששינסקי 2. רצו למסות את כיל עם האשלג ועשו לנו טובה בסוף, שקראו לנו לשימוע. אם ששינסקי 2 יוחל עלינו אין לנו כדאיות כלכלית". שניר ביקש החרגה מהחוק. גפני דרש מראשי האוצר לפתור את הבעייה שלהם באופן פרטני.
נוכח החשש מפיטורי עובדי מפעל המגנזיום, דרש יו"ר הוועדה גפני לקיים 'איחוד דו"חות' בין המפעל המגנזיום למפעלים אחרים. מנכ"ל האוצר ומנהל רשות המיסים הודיעו שיחזרו לוועדה עם מנגנון שיאפשר זאת עד סוף השנה האזרחית.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות