משרד הביטחון: להעלות את הסיוע מארה"ב ב-60%
ישראל תדרוש בלעדיות על המפציצים החמקנים – התחייבות שאף מדינה אחרת באזור לא תקבל • סנטור אמריקאי רומז: תהיה לכך תמיכה חזקה בקונגרס • ישראל עשויה לדרוש תפקיד בניטור ההסכם עם איראן
- ז' תשרי התשע"ו
- 2 תגובות
פלאש90
לקראת הפגישה המתוכננת בין נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ב-9 בנובמבר, מכין אגף התכנון במטכ"ל סל רכש ענקי, בציפיה לחידוש השיחות על חבילת סיוע חדשה לישראל. בין השאר, צפויה ישראל לבקש בלעדיות אזורית על מטוסי אף 35, המפציצים החמקניים, שייחלו להימסר לחיל האוויר בשנים הקרובות. משרד הביטחון אף שואף להגדיל את חבילת הסיוע השנתית מארה"ב מ-3.1 מיליארד דולר בשנה, הרמה הנוכחית, לכ-5 מיליארד דולר, גידול של 61%. כך מוסר "דיפנס ניוז".
לכאורה, מתן בלעדיות לישראל על המפציצים החמקניים כבר מובטח, אם לשפוט על פי ההתבטאויות האמריקאיות על העסקה. כך, למשל, כתב אובמה לציר בית-הנבחרים היהודי ג'רולד נאדלר באוגוסט, במאמץ לשכנעו לתמוך בהסכם הגרעיני עם איראן: "אכן, ישראל היא המדינה היחידה במזה"ת שלה מוכרת ארה"ב את מטוסי הדור החמישי (אף 35)".
באיגרת למחוקקים ב-2 בספטמבר, כתב שר-החוץ האמריקאי, ג'ון קרי: "מטוסי אף 35 הראשונים יימסרו לשראל ב-2016 והיא תהיה המדינה היחידה באזור עם מטוסי קרב של הדור החמישי". התבטאות כמעט זהה השמיע סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בקבלת פנים לרגל יום העצמאות. אבל, במודגש, אף לא אחת מהצהרות אלה מציינת כמה זמן תוסיף ישראל להיות המדינה היחידה במזה"ת שחיל האוויר שלה מפעיל מטוסים אלה.
ברברה אופל-רום, ראש המשרד של "דיפנס ניוז" בישראל, אומרת כי כמה בכירים בממסדים הפוליטי והביטחוני בישראל דוחפים עתה לקבלת התחייבות מממשל אובמה שהבלעדיות האזורית של ישראל על המפציצים החמקניים תישמר לתמיד. מומחים המצוטטים בשבועון אומרים, כי נוסף לבקשות להגדלת הסיוע ולקבלת ציוד צבאי חדש, חייב נתניהו חייב להעמיד את הצהרות אובמה ובכירים אחרים למבחן ולהוציא מהממשל התחייבות מוגדרת, שלפיה מטוסי אף 35 לא יימסרו לאף מדינה אחרת באזור במשך שנים.
השאלה היא: לכמה שנים? "לנצח", אמר, ספק בצחוק ספק ברצינות, האלוף במילואים עמוס גלעד, ראש האגף הביטחוני מדיני במשרד הביטחון, שמוביל את המגעים עם ארה"ב על שמירת עליונותה האיכותית של ישראל. בחילופי דברים עם "דיפנס ניוז" בעקבות כנס בהרצליה, ב-7 בספטמבר, הוא סרב לומר האם איסור על מכירת המפציצים החמקניים למדינות אחרות במזה"ת יהיה חלק מהאג'נדה לשיחות בין ישראל לארה"ב על העליונות האיכותית.
"האמריקאים הודיעו רשמית שהם לא ימכרו את המטוסים האלה לאף אחד באזור לבד מישראל", אמר גלעד. אך בתשובה על שאלה כמה שנים מצפה ישראל שהבלעדיות הזו תישמר, הוא הוא הוסיף: "הכל נוגע במו"מ, וזה מסובך מאוד. אני לא יכול להגיב על הנושא".
הסנטור הרפובליקני טום קוטון ניסה אף הוא להתחמק משאלה על מטוסי אף 35 במהלך ביקור בישראל, החודש: "אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אך ברור שהעליונות האיכותית של ישראל תלויה במה שיש לה בהשוואה למה שיש לשכנותיה. שמענו הרבה דיבורים מהממשל בוושינגטון על שמירת עליונותה האיכותית של ישראל. אבל דיבורים לא עולים כסף, במיוחד כאשר מדובר במזה"ת". אך הוא הוסיף: "אני ורוב המחוקקים האחרים בקונגרס מחויבים בכל מאת האחוזים לצעדים מעשיים – לא לדיבורים – כדי לשמור על עליונותה האיכותית של ישראל ואף לחזק אותה עוד יותר".
האלוף במילואים עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן וכיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר ל"דיפנס ניוז", כי ברור שבלעדיות על מטוסי אף 35 תתרום לעליונות האיכותית של ישראל ותמתן את סיכוני ההסכם הגרעיני עם איראן, אך הוא ציין שבעלות בריתה של ארה"במפרץ הפרסי דורשות ערובות ביטחוניות אמריקאיות, ובצדק, בעקבות ההסכם.
"השגת איזון בין השמירה על העליונות האיכותית של ישראל לבין הצרכים הלגיטימיים של מדינות המפרץ תהיה כמו הליכה על חבל דק", אמר ידלין. "תיאום וחשיבה זהירה יידרשו כדי להתקדם".
מנהלי תכנית אף 35 בלוקהיד מרטין, יצרנית המטוסים, אמרו שלתכנית יש פוטנציאל צמיחה גדול, אולי כמו תכנית מטוסי אף 16, שהפיקה עד עתה יותר מ-4000 מטוסים. אך הם הדגישו, כי לחברה אין שום רישיון למכור את המפציצים החמקניים למדינות המפרץ.
נוסף לבקשת הבלעדיות על מטוסי אף 35 והגדלת הסיוע השנתי ל-5 מיליארד דולר, צפויה ישראל להגיש לאמריקאים רשימה ארוכה של מערכות נשק מתקדמות, שיהיו חלק מהתכנית המודרניזציה של צה"ל, לרבות מפציצים חמקניים נוספים (לישראל אופציה לרכוש עד 75 מטוסי אף 35. עד עתה חתמה ישראל על חוזים לרכישת 33. לדברי מקורות ביטחוניים בישראל מקווה ישראל לחתום על חוזה לרכישת 17 מטוסים נוספים).
מערכות נוספות שתבקש ישראל (על חלקן נודע בעבר): מטוסי מכל לתדלוק אווירי; מכ"ם מתקדם למטוסי אף 15 איי שמפעיל עתה חיל האוויר; אולי טייסת נוספת של אף 15 איי; מטוסי וי 22, שממריאים ונוחתים כמסוק ומשייטים במהירות של מטוס; מסוקים חדשים להחלפת צי מסוקי התובלה המזדקנים CH-53 (יסעור); החלפת מסוקי אפאצ'י ישנים מדגם ישן לדגם חדש יותר (AH-64).
כן מקווה ישראל לקבל מארה"ב התחייבות למענק בסך 500 מיליון דולר לשלוש שנים להאצת קצב הייצור של חץ 3, שנועד ליירט טילי אויב מעל האטמוספירה, אומר עוד "דיפנס ניוז". מיליארדים נוספים יידרשו בעשור הקרוב למערכות האחרות של יירוט טילים שפותחו בישראל, לרבות "קלע דוד" ("שרביט קסמים") ו"כיפת ברזל".
רעיונות נספים שנבחנים עתה בישראל, אך טרם הועלו רשמית בשיחות עם האמריקאים: מתן גישה מהירה יותר לתצלומי לוויינים אמריקאים; מתן תפקיד פעיל לישראל בניטור יישומו של ההסכם עם איראן; והתחייבות אמריקאית להציב ספינות נושאות טילי אגיס ליירוט טילים בליסטיים בים התיכון.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות