ז' טבת התשפ"ה
07.01.2025

סוף לתעלומה: הצוללת דקר טבעה בשל כשל טכני

התעלומה הגדולה הגיעה לסיומה: צה"ל פרסם את כל הפרטים אודות הצוללת שנעלמה לפני 47 שנים

הצוללת דקר ביציאתה להפלגה, מתוך ארכיון צה"ל ומשרד הביטחון
הצוללת דקר ביציאתה להפלגה, מתוך ארכיון צה"ל ומשרד הביטחון


כמעט 50 שנה לאחר ההיעלמות המסתורית של הצוללת אח"י "דקר": צה"ל חושף לראשונה לציבור את הפרטים המלאים על האירוע והליך החיפושים אחר הצוללת.

המסמכים סוקרים את הפעילות שנעשתה במשך 31 שנים בכל הקשור לחיפוש אחר ה"דקר", את ניתוח פעילות ועדות החקירה, המסקנות, הניסיון להתחקות אחר התרחיש שהוביל לאובדן הצוללת והחיפוש אחר שרידי הצוות. ההחלטה לחשוף את המסמכים התקבלה בעקבות פנייתה של אחת מאלמנות הנעדרים, נורית מנור.

בחיל מעריכים כי הטביעה נגרמה בעקבות כשל טכני שגרם לאובדן שליטה על הצוללת, אך הדגישו: "לעולם לא נדע בוודאות מה קרה שם".

חיפושים אחר הצוללת דקר - ארכיון המדינה

חיפושים אחר הצוללת דקר - ארכיון המדינה

"אנחנו לא מחזיקים שום מידע שהמשפחות לא מעודכנות בו", שיתף מפקד חיל הים, אלוף רם רוטברג. "חלק מחובה אישית שלי כמפקד זרוע הים היא העברת חומר מותר לציבור. אנחנו מדברים על ערבות הדדית, אחריות ושיתוף".

אלוף רוטברג התייחס לעבודה המאומצת שנעשתה במשך השנים. "מדובר באירוע מורכב ולא פשוט אשר מעלה שאלות רבות ותהיות לגבי השאלה למה טבעה הצוללת ומה בדיוק קרה שם", אמר. "החומרים מסכמים 47 שנים, השלמנו תמונה מלאה על האפשרויות השונות ועל התהליכים של חיל הים בנושא לאורך הדרך".

על השאלה האם אירוע כזה יכול לקרות היום, השיב אלוף רוטברג כי "אנו משתמשים היום בצוללות המתקדמות ביותר בעולם עם יכולות חילוץ בכל מצב. אנחנו לומדים לקחים".

מפגש מפקד זרוע הים עם המשפחות השכולות של הצוללת אח\"י דקר


אח"י דקר הייתה צוללת בשירות חיל הים שטבעה בכ"ד בטבת תשכ"ח, כשהייתה בדרכה מבריטניה לישראל וכל 69 אנשי צוותה נספו. הצוללת שירתה במקור בצי הבריטי. בסיון תשכ"ה רכשה ישראל את הצוללת, והיא קיבלה את מספר חיל הים צ-77, שופצה במספנות פורטסמות', אוישה בצוות ישראלי שאומן בידי הצי הבריטי, ויצאה לדרכה לישראל בח' טבת תשכ"ח.

דיווח המיקום האחרון התקבל מהצוללת כ"ג טבת תשכ"ח בשעה 6:00 בבוקר מדרום לקצה המזרחי של כרתים, והשדר האחרון התקבל ממנה 18 שעות מאוחר יותר. על אף חיפושים נרחבים שנערכו אחריה על ידי אוניות, צוללות וכלי טיס, לא נמצאה הצוללת על פני המים והיא הוכרזה כאבודה.

כשנה לאחר טביעתה התגלה אחד ממצופי החירום של הצוללת בחוף חאן יונס שברצועת עזה. למעלה מ-31 שנים לאחר היעלמותה, בי"ג סיון תשנ"ט נמצאו שרידיה בקרקעית הים בעומק של 3 קילומטרים, על נתיב השיט המתוכנן לחיפה, במרחק של 485 קילומטרים מיעדה. לאחר דיונים הוחלט להשאיר את הצוללת במקומה, גשר הפיקוד ומדי אחד הצוללנים הועלו ליבשה.
אחי דקר צוללת

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}