כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

אלפים נגד מתווה הגז; זליכה: "לפתוח בחקירה"

כ-2000 מפגינים, רובם מזוהים עם מפלגות השמאל מחו אמש נגד מתווה הגז; חברת המועצה האזרחית של ש"ס נאמה

הפגנה נגד תשובה והגז, צילום ארכיון: פלאש90
הפגנה נגד תשובה והגז, צילום ארכיון: פלאש90


כאלפיים אנשים הפגינו אמש (מוצ"ש) ברחוב קפלן בתל אביב במחאה על מתווה הגז המסתמן. בימת המחאה הוקמה מול הקריה, מן הסתם בעקבות החלטת הממשלה פה אחד כי נושא הגז הוא נושא בטחוני.

המפגינים נשאו כרזות שונות בגנות מתווה הגז. אחת החריפות בהן פנתה לבעלי דלק – ״תשובה, חזיר, את הגז תחזיר״, הפופולארית ביותר הייתה כמובן ״הגז הוא של כולנו״, והאהובה עלי – ״תשובה, תן גז״.

המפגינים צעדו מכיכר הבימה לרחוב קפלן, מאובטחים במאות שוטרים ותחומים בסרטי אבטחה. במהלך הצעדה הושמע שיר מחאה חדש של דורי בן זאב ששוחרר לרדיו רק אמש.

בהפגנה השתתפו כמה מחברי המועצה האזרחית של ש״ס, ומטעמם נאמה חברת המועצה אפרת שני שטרית. אחד השלטים הסביר כי המאבק משותף לשמאל ולימין, ומכיוון שאף מפלגת ימין לא נכחה במקום, יש להניח שהכוונה לש״ס, שהיו"ר שלה דרעי – היה זה שסירב להפעיל את סעיף 52 נגד הממונה על ההגבלים, ובכך זרק את ההחלטה למליאת הכנסת, שם התקשה נתניהו לגבש רוב.

בהמשך השבוע, לאחר שבראיונות לעיתונות החרדית הביע דרעי תמיכה במתווה הגז – חזר בו יו״ר ש״ס והצהיר כי יש לבצע שיפורים במתווה. כנראה בעקבות המחאה הציבורית.

במהלך ההפגנה, בכוונה או שלא, נוצרו שתי חזיתות. הקדמית יותר – בה צעדו צעירי המחנה הציוני ונוער מרצ, הציגה מסר מורכב יותר. אחד השלטים פירט את חסרונות המתווה שהציג השבוע השר שטייניץ, והסיסמה השלטת הייתה – לפרק את המונופול. אפשר להבין שבהנתן שינויים מסוימים במתווה – דוגמת פיקוח על המחיר ליחידת חום (שלט אחד הציע 2.5 דולר), פירוק רציני של המונופול ועוד אי אלו שיפורים, הייתה מתקבלת הסכמה מחלק זה של ההפגנה. משהו בין דעתו של הממונה לשעבר דויד גילה לדעותיו של עורך דה-מרקר גיא רולניק.

לעומת זאת, בחזית האחורית יותר שהונהגה בעיקר על ידי תנועת ״מאבק סוציאליסטי״ (תנועה מרקסיסטית בעלת אופי טרוצקיסטי) ופעילים אדומים נוספים, הסיסמה הייתה שונה בתכלית – להלאים את הגז. חד וחלק.

המסרים השונים הללו, הסותרים למעשה, מזכירים קצת את המחאה החברתית ב-2011, אז אחזו קבוצות שונות בהשקפות אחרות ואף מנוגדות, אך הצליחו לשלב ידיים כדי למחות נגד הסדר הקיים, השחיתות וסדרי העדיפויות.

אם ניתן לסכם, ההפגנה נגד מתווה הגז אמש, מעבר לטענות על השחיתות החריפה, העלתה בעיקר את הדרישה: תפסיקו לשקר ולהסתיר, תנו לנו ולאינטרסים שלנו להיות חלק מקבלת ההחלטות.

זליכה - "לפתוח בחקירה פלילית על הענקת הרישיונות"
הנואם המרכזי בהפגנה בתל אביב היה פרופ' ירון זליכה, החשב הכללי לשעבר במשרד האוצר. "אני רוצה לנצל את הבמה הזאת כדי לקרוא למשטרת ישראל וליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית על חלוקת רישיונות הגז", אמר. "חקירה פלילית על הסיטואציה שבה יש לנו אוצר עם 30% סיכוי שיהיה שווה מאות רבות של מיליארדים, והאופציה המדהימה הזאת שלא הייתה מדהימה ממנה בעולם הגז במאה ה-21, חולק במחשכים תמורת 970 אלף שקל".

"אנחנו לא מוכנים שיעבדו עלינו, אנחנו לא מוכנים שישקרו לנו, שיפריחו לנו בלופים, ואנחנו ממש, אבל ממש, לא מטומטמים", הוסיף זליכה. "הממשלה הזאת שברה כל שיא חדש בכך שהיא מנסה לכבול את ידינו מלהצביע בבחירות הבאות ולשנות את הסיטואציה. היא מנסה לעשות דבר פשוט: לא רק למכור את המשאבים שלנו עבור נזיד עדשים, אלא גם למנוע מאתנו להצביע בעתיד לפוליטיקאים שיוכלו לשנות את המצב בעתיד".

"הקטסטרופה הזאת, עכשיו, היא בדיוק השתיקה של הציבור. אני חושב שזו לא עמדה פוליטית לומר לעם ישראל, בואו ותתקנו את הטעות שעשיתם בבחירות. לא העמדתם אולטימטום למפלגות: או שתגבילו את המחיר, או שלא תקבלו את הקול שלנו".

לדבריו, "הממשלה הזאת למדה שהציבור כנראה לא מבין מה החשיבות של פיקוח על המחירים, אבל הם חוששים עכשיו, שהציבור מתחיל להבין. הממשלה הנוכחית מנסה לכבול את ידי שר האוצר הבא, את ידי העם, והיא מבקשת להתחייב שבמשך שנים רבות, נוסף על השנים שכבר גוזלים את כספינו, לא יתבצע כל שינוי, והיא אף מתחייבת להגן בכנסת ולפצות אם חלילה מישהו ירצה לשנות משהו".

"לפיד לא זו בלבד שסירב לנצל את סמכותו להטיל פיקוח על מחירי הגז ואפשר לחברת החשמל לחתום על הסכם עם תשובה ונובל, הוא חטא בחטא נוסף. הוא אישר להם ייצוא במגבלה לא ממש אפקטיבית, והמגבלה הזאת היא אסון בפני עצמו מכיוון שאין תרופה למחלה ההולנדית. אין לזה תרופה.

"החוצפה של הממשלה הזאת עוברת כל גבול, כיוון שאני נזכר בימי המחאה החברתית של 2011", המשיך זליכה. "בשנים האחרונות הפכנו למדינה שבה הדיור הכי יקר במערב. 160 משכורות ממוצעות מול 70 ו-80 במקסימום במדינות מערב אחרות. אנחנו גם המדינה שבה הרכב הכי יקר במערב, וההסבר לכך מצוי ב-52 ההגבלים העסקיים שהממשלה יצרה במו ידיה בשיתוף פעולה עם טייקוני הרכב כדי לאפשר לסיטואציה הזאת".

"עכשיו עושה הממשלה את החטא הרביעי, היא הופכת אותנו למדינה שרווחי הגז הכי מטורפים בה בעולם המערבי. היא דואגת שלא רק בכהונה הזאת לא נצליח להיחלץ מכך, אלא גם בכהונות הבאות. הגיע הזמן שעם ישראל יאמר את דברו כל מוצאי שבת, עד שהממשלה תיכנע", התייחס זליכה להפגנה שנערכה בשבוע שעבר בתל אביב, שהסתיימה במעצרם של ארבעה מפגינים. "הממשלה הזאת הוכיחה שהיא מתרפסת. אם הציבור יאמר את דברו בצורה חד-משמעית ונחושה ויגיד שלא יצביע למפלגה שלא תטיל פיקוח על המחירים, אמירה כזאת תעשה את שלה".

"קודם כל - לשקופים"
חברת המועצה האזרחית של ש"ס אפרת שני שטרית נאמה אמש ואמרה: "ריבונו של עולם העניק לנו משאב טבע, ככזה, הוא שייך לכל יושבי הארץ הזאת. אבל יותר מכך שהוא שייך לכולם, יש בכוחו לתקן עוול וחוסר צדק המלווים אותנו בכל 68 שנות קיומה של המדינה.

"אנו דורשים ודורשות להבטיח שמחצית מרווחי הגז יועברו לחציון התחתון, כלומר לחמשת העשירונים התחתונים מבחינת רמת ההכנסה ורמת ההשכלה.

"ואיך נבטיח שמחצית מרווחי הגז אכן יגיעו לידיים הזקוקות לכך ויחוללו שינוי? על ידי שינוי מבני. חשוב להבין כיצד המערכת עובדת עד היום – כל הפיתוח המבני והכלכלי הועבר עד היום לידי העשירונים העליונים. למשל – כשהממשלה ביקשה לייצר תעסוקה ברהט, היא הצניחה מנהל מהמרכז, מחוץ לפריפריה, השקיעה מיליוני דולרים מכספי הבניה והעניקה קרקע ללא תשלום.

"אך מיהם המרוויחים העיקריים מהשיטה? העשירונים העליונים. משום שבמפעלים בעיירות הפיתוח אמהות חד הוריות עדיין מרוויחות 3000 ₪ לחודש. 5 העשירונים התחתונים ממשיכים להשתכר משכורת רעב. לא משנה כמה המדינה תשקיע ותסבסד, הכסף והרווחים מוזרמים למעלה – נותנים לרעב דג והשבע נשאר עם החכות. ולכן אין פלא, שהפערים העצומים ממשיכים להתקיים והחציון התחתון ממשיך להרוויח שליש מהחציון העליון.

"אנו דורשים לפרק את התלות שנוצרה ב- 70 השנים האחרונות, דורשים שהכסף יגיע אך ורק להשכלה, לתעסוקה ולתרבות המיוצרות בתוך עיירות הפיתוח והפריפריה החברתית בשכונות, על ידי התושבים המקומיים, בניהולם ולמענם, כך שבסופו של דבר הכסף גם יישאר בחציון התחתון.

"הפגנה זו מתקיימת בסימן דרכו של בגין שביקש לעשות צדק עם עיירות הפיתוח בפרויקט "שיקום שכונות", אך לצערנו היה זה פרויקט של אדם אחד, משום שרובו הגדול של הכסף שגויס לפרויקט הגיע לקבלנים, יזמים כלכליים ופסיכולוגים – כל אלה לא היו מקומיים, אלא שוב חיצוניים הבאים להושיע את עיירות הפיתוח ויוצאים נשכרים.

"במסגרת השינוי המבני, ההון יישאר בידי החציון התחתון, אותו לא סוד שמאלכסים מזרחים, אתיופים וערבים. רק כך הפערים העצומים יצטמצמו.

"אז למה אנחנו נלחמים על הגז? משום שבמלחמה הצודקת הזו הצדק חייב להתממש בעיקר בצמצום הפערים בין החציון העליון לחציון התחתון. משום שההון הממשי והסימבולי, שומה עליו להתחלק באופן שוויוני והוגן. אנו חברי המועצה האזרחית המייעצת לש"ס מחזקים ומחזקות את ידיו של שר הכלכלה אריה דרעי שעמד בלחצים כבדים ועושה מהלך אזרחי- דמוקרטי לעילא – דורש שקיפות במתווה ודאגה שהרווחים יזרמו ראשית לכל - לשקופים".
הגז הפגנה מחאה שמאל של כולנו

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}