ט"ו טבת התשפ"ה
15.01.2025

מחאת האתיופים: ועדת ההיגוי הגישה מסקנותיה

בין המסקנות: אין ראיות לאפליית יוצאי אתיופיה או לפגיעת שוטרים בבני נוער • יוקמו פורומים מקומיים של המשטרה ונציגי העדה, צוותים משותפים לקהילה ולכוחות הבטחון, וטפסים להגשת תלונה נגד שוטרים בשפות זרות

מחאת האתיופים: ועדת ההיגוי הגישה מסקנותיה
הפגנה


משטרת ישראל הודיעה היום (ב') כי ועדת ההיגוי המשולבת של המשטרה ונציגי העדה האתיופית, שהוקמה בעקבות מחאת יוצאי אתיופיה על היחס כלפיהם, הגישה את מסקנותיה ומצאה כי לא נמצאה אפליה או פגיעה בנוער יוצא אתיופיה. הוועדה החליטה בנוסף לשלב שוטרים יוצאי אתיופיה בכל מוקדי המשטרה.

וועדת ההיגוי המשולבת של המשטרה ונציגי העדה "בחנה לעומק את מכלול טענות קהילת יוצאי אתיופיה וגבשה באופן מהיר ויעיל תכנית פעולה במטרה לתת מענה רחב ומשמעותי לצרכי הקהילה בכל הנוגע לתחומי האחריות של המשטרה" נכתב בהודעה. "חברי הצוות בצעו את עבודתם בחפץ לב במסירות ובמקצועיות".

הוועדה שמה דגש מיוחד לנושא מעורבות בני נוער וצעירי הקהילה בפלילים. על פי "בדיקה מקיפה של כשלוש מאות תיקי נוער לא העלתה ממצא לאפליה או פגיעה בזכויות בני הנוער", יחד עם זאת החליטה הועדה להסב 64 מהתיקים מהליך פלילי להליך טיפולי, זאת במטרה להשיב את הקטינים למסלול הנורמטיבי. בנוסף, חודדו הנהלים וההנחיות בטיפול בקטינים, בכלל ובקטינים בני מגזרים שונים, בפרט.

עבודת הוועדה נתנה דגש גם לסוגיית פערי מנטליות ושפה, כך שמעבר לתכנית הכשרות מקיפה לשוטרים לעבודה המותאמת לחברה רב תרבותית, הכשרות שנותנות לשוטרים כלים טובים יותר למתן שרות ההולם צרכי קהילות שונות.

כמו כן הוחלט על שיבוץ שוטרים דוברי אמהרית בכל מוקדי המשטרה וכן שילוב חוקרי נוער דוברי אמהרית בכל תחנות המשטרה אשר בשטחן יש רכוז גבוה של קהילת יוצאי אתיופיה. כן הוחלט על עיבוי מש״קים והוספת מש״קים קהילתיים בשכונות רלוונטיות. מדובר בסדרת מהלכים הדורשים כוח אדם ותקציבים משמעותיים ויש מאמץ ארגוני לקדמם.

ראוי לציין שמשטרת ישראל מובילה בייצוג שהיא נותנת לקהילת יוצאי אתיופיה בגיוס לשורותיה במשטרה משרתים 663 שוטרים ממוצא אתיופי המהווים 2.3% מכלל המשרתים במשטרה, נתון שמהווה יצוג הולם בהעסקתם יחסית לחלקם היחסי של יוצאי אתיופיה בכלל האוכלוסיה, הצוות המליץ להגביר את הגיוסים והכוונה להגדיל את כמות השוטרים יוצאי אתיופיה בשורות המשטרה בעוד כ- 50% עד שנת 2019 וכן לשלב את המוכשרים והמתאימים ביניהם למסלולי קדום לתפקידי פיקוד ומפתח בארגון, מדובר במהלך אסטרטגי שבטווח של שנים ישפיע משמעותית על יחסי המשטרה עם קהילת יוצאי אתיופיה.

עבודת הצוות זיהתה את הצורך בהנגשת האפשרות להגשת תלונה כנגד שוטרים על ידי יוצאי אתיופיה ובני קהילות נוספות דוברי שפות זרות והוחלט על בניית טפסים מתאימים בשפות הרלוונטיות הן בתחנות המשטרה והן באתר האינטרנט של המשטרה.

הישג נוסף משמעותי של הוועדה הוא הגדלת השקיפות בכל הנוגע לטיפול משמעתי בשוטרים שעברו על הנורמות והנהלים הארגוניים על ידי מסירת הודעה למתלוננים אודות ממצאי הטיפול המנהלתיים שננקטו כנגד אותם שוטרים.

לבסוף, הוחלט על מהלך משמעותי לקדום איכות ורלוונטיות השירות המשטרתי לקהילה ובימים אלה מוקם ב-24 תחנות משטרה בכל רחבי הארץ אשר בשטחן יש ריכוז גבוה של בני הקהילה, פורום משותף לפיקוד התחנה ולנציגי הקהילה כשהמטרה מתן שירות מיטבי על פי הצרכים שמעלים בעצמם בני הקהילה.

משטרת ישראל היא גוף לאומי ממלכתי שנותן שרותי משטרה לכל תושבי המדינה וזאת באופן הוגן ושוויוני ללא תלות בהבדלי לאום, תרבות, דת או גזע. לאורך שנים השקיעה המשטרה רבות בבניית מנגנוני ודפוסי עבודה המותאמים לחברה רב תרבותית בה יש צרכים שונים וייחודיים לקהילות השונות. גיוון ההון האנושי במשטרה טיפוחו והכשרתו לגשר על פערי מנטאליות ושפה הוא מהלך נכון בחברה הישראלית ויש לעודדו ואף להעתיקו למוסדות שלטון וציבור נוספים.

עבודת הצוות העלתה באופן ברור שלבני הקהילה האתיופית ולמשטרת ישראל יש עניין משותף בשיפור איכויות השירות הנתן לבני הקהילה, קהילה שמתאפיינת בכבוד הממסד והחוק.

חברי הוועדה מצפים לקבל רוח גבית של הקהילה וכן אשראי לסיים את התהליך. סה"כ יש לצוות הישגים משמעותיים בשל החלטות פורצות דרך שהתקבלו במשטרה הכל לטובת קדום היחסים והאמון עם בני הקהילה.

המשטרה מאפשרת את חופש הביטוי והמחאה אך אין לעבור את הגבול לבזות את החוק ולפעול באלימות. פגיעה בחוק ובשוטרים עשויים לפגוע בהישגים שהושגו. יש לפעול באיפוק ובשיקול דעת ולא לאפשר לחמומי מוח וגורמים קיצוניים לשבש ולהזיק למהלך חיובי שנועד לקדם את האינטרסים של כל הקהילה. אסור שערך חופש הביטוי יוכתם באלימות.

הצוות הקדיש שעות רבות כדי לזהות צרכים ופערים של בני הקהילה בהתייחס למשטרה וזאת על מנת לפתח דפוסים קבועים של שתוף פעולה בין הצדדים. חשוב להבין ששינוי לא נעשה בפעולות בזק אלא על ידי יישום אפקטיבי של החלטות ותכניות עבודה, בכוונת הצוות להמשיך וללוות את התהליך כולו ולראות שההחלטות מתבצעות כהלכתן ושיש תוצאות, חלק מהפעולות יתנו פירות בטווח הארוך יותר ויש לגלות אורך רוח.
אתיופי מחאה מסקנות משטרה ועדה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}