הלירה הטורקית צנחה ב-20 אחוז; ארדואן שותק מאז תבוסתו
אף סוקר לא נתן למפלגה הכורדית סיכוי להיכנס לפרלמנט, אך עם 13% מקולות המצביעים זכה סלאחתין דמיטרס, ראש המפלגה בהישג היסטורי • הלירה הטורקית צונחת ב-4.5% ומשלימה קריסה של 20%
- כ"א סיון התשע"ה
- 2 תגובות
הכורדים מפגינים נגד ארדואן ובעד ישראל, צילום: יונתן סינדל, פלאש90
ההישג הגדול של המפלגה הכורדית בבחירות בטורקיה, שהשיגה 80 מושבים בפרלמנט, הוציא עשרות אלפים מבני המיעוט לחגיגות ספוטניות ברחבי המדינה, שנמשכו כל הלילה. "סיימנו את תקופת הרודנות בטורקיה, זהו ניצחון אדיר לדמוקרטיה", אמר מנהיג המפלגה סלאחתין דמיטרס.
אף אחד לא חזה מפלה כה צורמת לנשיא ארדואן שמפלגתו זכתה רק ב-258 מתוך 550 מושבים, מה שיאלץ אותו להרכיב קואליציה או להקים ממשלת מיעוט.
בעקבות תוצאות הבחירות נופלת הלירה הטורקית בכ-4.5% לשפל - הירידה היומית החדה ביותר מזה 7 שנים - והיא נסחרת סביב 2.77 לירות לדולר. כך משלימה הלירה צניחה של 20% מתחילת השנה. המשמעות הכלכלית של קריסה כזו במטבע היא צפי לאינפלציה גבוהה בעתיד הקרוב ופגיעה קשה בצמיחה במשק.
המנצחת הגדולה בבחירות לפרלמנט היא המפלגה הפרו כורדית HDP, שניצחה בכל אזורי הבחירה במזרח המדינה. מנהיג המפלגה דמיטרס פסל על הסף חבירה למפלגתו של ארדואן. "למרות הקמפיין נגדנו וההתקפות שבוצעו בידי מפלגת השלטון, שלרשותה עמדו כל המשאבים של המדינה, השגנו ניצחון מדהים", אמר דמיטרס. "זאת הצלחה משמעותית לכל האנשים המדוכאים וחסרי הזכויות בטורקיה שתומכים בצדק, שלום וחירות".
הקהילות הכורדיות בכל רחבי טורקיה חגגו את ההישג הגדול בבחירות, שמעניק למיעוט הכורדי במדינה ייצוג משמעותי במערכת הפוליטית. בעיר דיארבאקיר, שאותה מחשיבים הכורדים לבירה הלא רשמית שלהם ושממנה מגיע מנהיג המפלגה יצאו אלפים לרחובות, רקדו, שרו שיגרו זיקוקים ונופפו בדגלים. נהגי מכוניות צפרו וההמונים קראו: "אנחנו הולכים לפרלמנט".
"זה לילה של חגיגות", אמר אחד התושבים חוסיין דומראז. "אנחנו לא סומכים יותר על מפלגתו של ארדואן". תושב אחר שיצא לחגוג אמר כי העיר ראתה פעם האחרונה כזאת שמחה כששוחררה העיר קובאני מידי לוחמי דאע"ש בינואר.
"העלייה של מפלגת HDP מסמלת את האחדות של הכורדים ומקרבת את טורקיה צעד נוסף לדמוקרטיה", אמר אחד מתומכי המפלגה. "זאת אזהרה מפני הדיקטטורה של מפלגת השלטון".ארדואן שותק
בשנים הקודמות, כאשר ארדואן זכה ברוב בפרלמנט הוא נהג לצאת למרפסת המפורסמת של בניין מטה מפלגתו ולהודות לבוחריו. השנה הוא לא עשה זאת וראש ממשלת טורקיה אחמט דאבוטולו, שנחשב ליד ימינו של הנשיא, הגיב במקומו לתוצאות.
"אנשים צריכים להמשיך לחיות בשלווה, אנשים צריכים לשאת עיניים אל העתיד באמון", אמר דאבוטולו בסיום ספירת הקולות. "מפלגת הצדק היא עמוד השדרה שלהם, מפלגת הצדק והפיתוח היא שמנהלת את העניינים".
הבחירות קבעו כי לראשונה מזה עשור לא הצליחה מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן לזכות ברוב בפרלמנט והסתפקה ב-40.8% בלבד (258 מושבים). מפלגת העם הטורקית קיבלה 25.1% (132 מושבים), מפלגת הימין הלאומית (MHP) זכתה ב-16.4% (81 מושבים) והמפלגה הכורדית (HDP) עשתה היסטוריה כשזכתה ב-13% מהקולות (79 מושבים).
בהנחה שארדואן יקבל את הכרעת הבוחר, ניתן לומר בזהירות כי קיימים מספר תרחישים לאופן שבו תיבנה ההנהגה. הראשון - מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן תחפש שותפה קואליציונית. בהקשר זה דובר לאחרונה על שותפות עם המפלגה הלאומית שבפרלמנט (MHP). היו גם מי שהזכירו אפשרות להקמת קואליציה עם הרשימה הכורדית המאוחדת, אך זמן קצר לאחר ספירת מרבית הקלפיות הבהיר מנהיג המפלגה כי לא יצטרף לממשלה עם ארדואן.
התסריט הפחות סביר הוא שמפלגות האופוזיציה כולן יחברו ל"גוש חוסם", מעין קואליציה חלופית נגד ארדואן. במצב כזה, אחת הבעיות המרכזיות היא היעדר דמות כריזמטית שתוכל להנהיג ממשלה - ראש הממשלה הנוכחי אחמט דבוטאולו, שעומד בראש מפלגתו של ארדואן, נבנה למעשה על כוחו של ארדואן עצמו. באשר למנהיג הרשימה הכורדית, סלאהטין דמירטאס, הוא אמנם צעיר וכריזמטי, אך לא הוא ולא טורקיה בשלים לכך שיכהן כראש הממשלה.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות