האסונות במספרים

בלתי נתפס: עשרות חיילים נהרגו בעזה מאש כוחותינו

1,325 תאונות מבצעיות נרשמו מאז תחילת הלחימה בעזה ובלבנון, חלקן הובילו לנפגעים רבים. מה עומד מאחורי הנתונים ומה צה"ל לומד מהמקרים?

בלתי נתפס: עשרות חיילים נהרגו בעזה מאש כוחותינו
הלוויתו של ניקולס ברגר בהר הרצל צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

מאז תחילת הלחימה הנוכחית, התרחשו 1,325 תאונות מבצעיות בכוחות צה"ל שפועלים ברצועת עזה ובחזית הצפון. מתוכן, 1,166 תאונות התרחשו בעזה ו-159 בגזרה הצפונית בלבנון. התאונות, שרובן מסתיימות בפציעות ולעיתים אף באובדן חיים, חושפות את האתגרים שמולם ניצבים הלוחמים בשטח הקרב.

ע"פ הפרסום בכאן חדשות, בעזה בלבד, 63 לוחמים נפלו בתאונות מבצעיות, כאשר 30 מהם נהרגו כתוצאה מירי דו-צדדי, 14 בתאונות הקשורות לאמצעי לחימה, והיתר בנסיבות שונות. בנוסף, 1,240 לוחמים נפצעו בתאונות הללו. בצה"ל מדגישים כי הנתונים אינם כוללים מקרים שבהם אש האויב פגעה בשל בעיות משמעת או הפרת נהלים.

חיים גולדברג, פלאש 90הלוויתו של ניקולס ברגר בהר הרצלצילום: חיים גולדברג, פלאש 90

שיעור ההרוגים בתאונות המבצעיות מתוך כלל ההרוגים ברצועת עזה עומד על 15.5%. על פי צה"ל, מדובר בשיעור נמוך בהשוואה למלחמות דומות שניהלו צבאות מערביים אחרים.

בלחימה בלבנון המספרים נמוכים יותר, אך עדיין מדאיגים: חמישה לוחמים נפלו בתאונות מבצעיות ו-285 נפצעו.

מתחקירים שנערכו במפקדת קצין הבטיחות הראשי בצה"ל עולה כי חוסר אוריינטציה - כלומר, הבנה לקויה של גבולות הגזרה וכיווני הירי - הוא הגורם המרכזי לתאונות ירי דו-צדדי. בנוסף, תאונות הקשורות לאמצעי לחימה נגרמות בעיקר מחוסר מקצועיות וחוסר משמעת.

רוב התאונות התרחשו כאשר גדודים או חטיבות נכנסו ללחימה בפעם הראשונה, על רקע תחושות פחד ולחץ שנובעות מחוסר ניסיון. במקרים אחרים, התאונות אירעו דווקא לאחר הפסקות בלחימה, כאשר תחושות של ביטחון עצמי מופרז והערכת יתר הובילו לטעויות.

למרות שנראה כי ההתמשכות של הלחימה והשחיקה עשויות להוות גורם נוסף לעלייה במספר התאונות, בצה"ל לא הצליחו להוכיח קשר ישיר בין שחיקת הכוחות לבין היקף התקריות. עם זאת, גורמי החקירה מודים כי ייתכן שלשחיקה יש תרומה משמעותית למספר האירועים, גם אם לא ניתן לאמת זאת באופן חד-משמעי.

מלחמת חרבות ברזל ירי דו צדדי חללי צה"ל לבנון רצועת עזה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}