עו"ד תומר בכר: "חשוב שהזקוקים לכך יממשו את זכותם לקצבת שירותים מיוחדים"
בהתאם לדין בישראל, נקבע כי אזרח ישראל המוכר כנכה במוסד לביטוח לאומי ומקבל קצבת נכות-אגף נכות כללית, יתכן ויהיה זכאי לקבלת קצבה נוספת בגין שירותים מיוחדים (שר"מ).
- כתבה מקודמת
- י"ג טבת התשפ"ה
שירותים מיוחדים, הינם שירותים הניתנים לטיפול אישי במקבל הקצבה ולעזרת בית לשירותו האישי ולמשק הבית לביצוע פעולות היומיום כגון, פעולות לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות רחצה, ניידות עצמית בבית והקשור בהן. גם אנשים הנדרשים להשגחה ופיקוח למניעת סכנת חיים לעצמם ולאחרים יתכן ויהיו זכאים לקצבה זו.
כעורך דין העוסק בייצוג בתביעות מול הביטוח הלאומי אני יודע כמה חשוב לדאוג שהנזקקים לכך יממשו את זכותם לקצבת שירותים מיוחדים. לכן הכנתי עבורכם את הסקירה הבאה.
מי הזכאים לקצבת שירותים מיוחדים (שר"מ)
מי שזכאי לקבל קצבת שירותים מיוחדים הינו מי שמוכר כנכה לפי אגף נכות כללית וזכאי לקבלת קצבה חודשית מהמוסד לביטוח לאומי-נכות כללית.
על המבקש לקבל קצבת שירותים מיוחדים לעמוד במספר תנאים נוספים:
-
גיל המקבל הקצבה- תביעה לקבלת קצבת שירותים מיוחדים ניתן להגיש מגיל 18 ועד לגיל הפרישה + שישה חודשים. לאחר מועד זה לא ניתן יהיה להגיש תביעה להכרה בקצבה זו.
-
מקום הימצאותו של המקבל הקצבה –המבקש לקבל את הקצבה, יהיה זכאי לקבלה במידה והוא נמצא בישראל וכל עוד הוא נמצא בישראל. לכלל זה ישנם חריגים, האחד הוא שבמידה ומקבל הקצבה קיבל את הקצבה חודשיים רצוף לפני יציאתו מארץ אזי יהיה ניתן להמשך לקבל את התשלום למשך 6 חודשים נוספים מהחודש בו יצא מישראל. חריג השני הינו הארכה לתקופה של 24 חודשים במידה ומקבל הקצבה ו/או בת זוגו עובדים בשליחות המדינה בחו"ל, החריג השלישי הינו שמקבל הקצבה יצא לקבלת טיפול רפואי בחו"ל.
-
עזרה מהזולת- מקבל הקצבה זקוק לעזרה בפעולות יומיומיות כפי שהגדיר המחוקק בפעולות לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה, ניידות עצמית בבית וכל היוצא בזה.
-
מקבל הקצבה הנמצא במוסד- ככל ומקבל הקצבה המבקש לקבל קצבה זו, נמצא מרבית שעות היום במוסד המעניק שירותי רפואה, סיעוד או שירותי שיקום, הוא לא יהיה זכאי לקבלת הקצבה.
חשוב להדגיש כי ככל ומבוטח המוסד הגיש את התביעה בין הגילאים לעיל, הוא יהיה זכאי לקצבת שירותים מיוחדים גם אחרי הגיעו לגיל פרישה במידה והוא עונה על תנאי הזכאות כנדרש.
כמו כן, כי במידה ומדובר בעולה חדש, ניתן יהיה לקבל את הקצבה החל מהיום ה-91 לעלייתו ארצה.
מה שיעור הקצבה המגיעה למקבל הקצבה בשל קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ)
קצבת שירותים מיוחדים, משולמת בנוסף לקצבה לנכות כללית כפי שנקבע בחוק כך שלמעשה אחוזי הקצבה המגיע לנכה המקבל שר"מ הינם כלהלן:
-
מקבל הקצבה התלוי בעזרה רבה מקרובי משפחה ומאנשים הסובבים אותו לביצוע רוב פעולות היומיום ברוב שעות היממה, כמפורט מעלה, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל-50% מקצבת יחיד מלאה לפי חוק הביטוח לאומי , כלומר 1,771 ₪.
-
מקבל הקצבה תלוי בעזרה רבה מהזולת בביצוע כל פעולות היומיום ברוב שעות היממה או הזקוק להשגחה מתמדת, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל-111.9% מקצבת יחיד מלאה, כלומר 4,099 ₪.
-
מקבל הקצבה תלוי לחלוטין בעזרת הסובבים אותו בביצוע כל פעולות היומיום בכל שעות היממה וכן מקבל הקצבה התלוי בעזרה רבה מהסובבים אותו בביצוע כל פעולות היום-יום ברוב שעות היממה ונוסף על כך זקוק להשגחה מתמדת, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל-188% מקצבת יחיד מלאה, כלומר 6,542 ₪.
-
מקבל הקצבה תלוי לחלוטין בעזרת הזולת במידה רבה במיוחד בביצוע כל פעולות היום יום, בכל שעות היממה, או מקבל הקצבה התלוי בעזרה רבה במיוחד מהזולת בביצוע כל פעולות היום יום בכל שעות היממה ונוסף על כך זקוק להשגחה מתמדת, זכאי לקצבה מיוחדת בסכום השווה ל-235% מקצבת יחיד מלאה, כלומר 8,313 ₪.
כמו כן, מקבל הקצבה לשירותים מיוחדים בכל הרמות שיש לו ילד עד גיל 3 - יקבל תוספת לקצבה בסך 1,106 ₪ עבור הילד. ניתן לקבל את התוספת עבור 2 ילדים לכל היותר. התוספת משולמת בנוסף לתוספת עבור ילד בקצבת נכות (במידה ומקבל).
* נתונים אלו נכונים לשנת 2024
מצבים נוספים בהם תינתן תוספת לקצבה הינם כאשר מדובר במקבל קצבה מנושם, אזי יקבל מקבל הקצבה, קצבה בשיעור 188% + תוספת מונשם בסך 9,813 ₪ . מצב נוסף הינו מי שהמוסד לביטוח לאומי קבע כי מצבו מצריך 2 מטפלים בפועל, אז יקבל מקבל הקצבה תוספת של 6,542 ₪ לקצבה.
חשוב לשים לב כי לא ניתן לקבל את התוספת יחד עם קצבה בשיעור 235%, מי שמעסיק 2 מטפלים יקבל קצבה בשיעור 188%+ תוספת 2 מטפלים ולא ניתן לקבל תוספת 2 מטפלים עם תוספת לנכה מונשם.
מה הפעולות הנדרשות בכדי לקבל את הקצבה לשירותים מיוחדים (שר"מ)
-
על המבקש לקבל קצבה לשירותים מיוחדים לאסוף מסמכים רפואיים, סיכומי מחלה או כל מסמך רפואי אחר, המפרטים את כל המחלות הכרוניות, הטיפולים והתרופות.
-
תלוש שכר של חצי השנה האחרונה - למי שהחליף מקום עבודה בשנה האחרונה.
-
ייפוי כוח - אם מגיש התביעה והחתום עליה אינו תובע הקצבה עצמו, יש למלא את סעיף 2 בטופס התביעה ולצרף ייפוי כוח, צו אפוטרופוס או פסק דין.
-
לאחר איסוף כלל המסמכים ניתן להגיש תביעה לקצבת שירותים מיוחדים באמצעות טופס בל/7849 באופן ידני או מקוון באתר המוסד לביטוח לאומי.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות