י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
האירוע שזעזע את צרפת

המוסלמי שהציל יהודים בפיגוע ב'היפר כשר' משחזר את הדרמה

צרפת מציינת 10 שנים לפיגוע טרור בסופרמרקט כשר בפריז, ארבעה יהודים נרצחו אז. רוב בני הערובה שרדו הודות לפעולה מהירה של עובד מוסלמי ממאלי שסייע למשטרה לסיים את האירוע. עכשיו הוא משחזר את רגעי הגבורה

המוסלמי שהציל יהודים בפיגוע ב'היפר כשר' משחזר את הדרמה
חכם שלום כהן זצ"ל בביקור בהיפר כשר ב-2017 צילום: באדיבות המצלם

ביום שישי, 9 בינואר 2015 פרץ טרוריסט מוסלמי ל"היפר כשר" אחד מהסניפים של רשת מרכולים בבעלות יהודית, ברובע ה-12 בפריז בירת צרפת. המחבל תפס בני ערובה מקרב לקוחות המרכול ועובדיו. לאחר מספר שעות מצור על המרכול פרצו אליו שוטרים מיחידת לוחמה בטרור וירו למוות במחבל. בפיגוע נרצחו ארבעה מבני הערובה.

המחבל, אמדי קוליבאלי בן 32, יליד צרפת ממשפחה שמקורה ממאלי, ירה גם למוות בשוטרת ביום שלפני הפיגוע. בזמן שפרץ למרכול 15 אנשים ששהו במקום נמלטו למרתף והסתתרו שם בתוך חדר קירור, בסיועו של אחד העובדים, לסאנה באטילי שמו, גם הוא מוסלמי ממאלי.

בעקבות פעולותיו ההירואיות של באטילי, ממשלת צרפת העניקה לו אזרחות צרפתית בהליך מזורז ובטקס רשמי. באטילי היה אז בן 24 ומילא סחורה במדפים כאשר המחבל הסתער על החנות היפר כשר.

חיים צח - לע"מרה"מ נתניהו בהיפר כשר ב-2017צילום: חיים צח - לע"מ

מעשיו של המוסלמי, שהציל יהודים ממחבל מוסלמי, הפכו אותו לסמל של אחווה בצרפת שעברה טראומה. "אני אזרח טוב ופשוט שהגיב בזמן הנכון", שחזר באטילי לערוץ RFI הצרפתי ודחה את הפרסומים עליו שהוא גיבור.

עם זאת, עשור לאחר מכן, הוא עדיין מצולק ממה שהיה המתקפה האנטישמית הקטלנית ביותר בהיסטוריה הצרפתית המודרנית. "אני זוכר היטב את מה שקרה ב-9 בינואר 2015, עד היום. זה עדיין חוזר אלי עשר שנים מאוחר יותר, זה עדיין חוזר אליי. כמו שאומרים: זו צלקת שנשארת. אי אפשר לשכוח".

באטילי סיים את המשמרת שלו בשעות אחר הצהריים המאוחרות, פרק פריטים קפואים במרתף, כששמע יריות למעלה. המחבל לקח 17 איש כבני ערובה ורצח 4.

פלאש 90הלווית נרצחי היפר כשרצילום: פלאש 90

הוא איים להרוג אותם אלא אם כן האחים שביצעו את הפיגוע במערכת צ'רלי הבדו יומיים קודם לכן ונעצרו, ישוחררו. יומיים קודם לכן, ב-7 בינואר 2015, 12 בני אדם, בהם העורך דאז, סטפן שארבונייה נרצחו, ונפצע 11 נוספים. האחים פריד ושריף קואשי התפרצו למערכת חמושים ברובים ורצחו את הנוכחים, כשהם צועקים בצאתם כי "הרגנו את שרלי הבדו".

באטיחי הגיבור שחזר: "בהתחלה חשבתי שזו תאונה בחוץ. אבל כשהיריות חזרו על עצמם ואז ראיתי את כל הלקוחות האלה, בערך 20 אנשים, יורדים לעברי, התחלתי להבין מה קורה", סיפר באטילי.

הוא הכניס אותם למחסן הקירור, מחזיק את הדלת. לאחר מספר דקות הוא הציע להם לנסות ולהימלט באמצעות מעלית שמשנעת סחורה כדי להגיע ליציאת החירום.

צילום מסך ערוץ RFIבאטילי משחזר את הפיגועצילום: צילום מסך ערוץ RFI

"הם לא רצו, הם אמרו שזה יעמיד את חייהם בסכנה. אמרתי להם שהחיים שלנו כבר בסכנה ואנחנו חייבים לנסות משהו, אבל הם לא רצו לצאת", סיפר באטילי.

אז הוא ניתק את המנוע, אמר להם לשים את הטלפונים שלהם במצב שקט, ועלה עם המעלית לבד. במבט לאחור, אמר באטילי כי בני הערובה קיבלו את ההחלטה הנכונה. מאוחר יותר סיפרו לו עמיתים שהמחבל שמע רעש ליד יציאת החירום והלך לבדוק. "כמעט בוודאות הוא היה יורה עליהם", אמר.

צילום מסךהמחבל קוליבאליצילום: צילום מסך

המשטרה חשבה בתחילה שבאטילי שותף לטבח. "הם חשבו שיש לי חומר נפץ אז הם ירו עליי", אמר. "הם התייחסו אליי רע בהתחלה. הם החזיקו אותי אזוק במשך שעה וחצי".

ברגע שהם הבינו שהוא עובד בסופרמרקט, באטילי השתמש בידע שלו על החנות כדי למפות את החנות, ועזר למשטרה להכין את מבצע החילוץ. כוחות מיוחדים הסתערו על הסופרמרקט, הרגו את המחבל וחילצו 15 בני ערובה. ארבעה בני ערובה נמצאו מתים.

מעשיו של באטילי משכו תשומת לב לאומית, והתקשורת הפכה אותו כגיבור. "זה היה מאוד קשה כי נתתי את הראיון הראשון שלי ב-2 או 3 לפנות בוקר", סיפר הגיבור היום בן 34. "ואז למחרת הפנים שלי היו בכל מקום וכולם דיברו עלי".

"מוסלמי שעובד עם יהודים, שהציל יהודים, הפך לסמל חזק", אמר. "אף אחד לא ציפה לזה. תמיד אמרתי שיהודים הם האחים שלי". הוא היה מתפלל בחופשיות בעבודה, התפלל מדי יום ושמר את צום הראמדן. אחד הקורבנות שנרצח, יוחנן כהן, היה חברו הטוב.

"אני תמיד אומר שהצלתי בני אדם, בין אם יהודים, או כל דבר אחר. כולנו בני אדם, ואנחנו צריכים לעזור אחד לשני כשצריך", הוסיף.

11 ימים לאחר הטבח קיבל באטילי אזרחות צרפתית על ידי הנשיא דאז פרנסואה הולנד. הוא הגיע לצרפת בשנת 2006 בגיל 16 כקטין ללא מלווה. הולנד כינה אותו אז, "הצרפתי האהוב עליי".

"יחי החופש, תחי הידידות, תחי צרפת", אמר באטילי בנאום קבלת האזרחות. האזרחות סייעה לבטילי לבנות חיים נורמליים. כעת הוא עובד בעיריית פריז ומארגן אירועים, ומגיע לבתי ספר כדי לדבר על הסיפור שלו על חשיבות הלחימה נגד האיסלאמופוביה והאנטישמיות כאחד.

"אני אמשיך לספר את הסיפור שלי, לדבר על איך אנחנו יכולים להמשיך לחיות ביחד, לא משנה מה הדת שלנו", אמר באטילי.

צרפת היפר כשר פריז אנטישמיות היפר כשר לסאנה באטילי

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}