ח' טבת התשפ"ה
08.01.2025
המדריך המלא

מפחדים מתאונת מטוס? זה המושב שיכול להציל את חייכם

מחקר חדש חושף: המיקום במטוס שיכול להציל חיים בתאונת טיסה. כל מה שצריך לדעת על מושבים בטוחים, פינוי חירום, והתנהגות הנוסעים שיכולה לעשות את ההבדל בין חיים למוות | משנה מקום משנה מזל

מפחדים מתאונת מטוס? זה המושב שיכול להציל את חייכם
תאונת מטוס, אילוסטרציה צילום: Pixabay

תאונות מטוס הן אמנם נדירות, אך כאשר הן מתרחשות חלילה, הן מעלות שאלות קריטיות על בטיחות הטיסה. בשבועיים האחרונים, תאונות טיסה של אזרבייג'ן איירליינס וג'ג'ו אייר חשפו נתון מעניין שפורסם בCNN: הניצולים ישבו קרוב ליציאות החירום או באחורי המטוס. האם זהו מיתוס, או שיש אמת במיקום המושב כמפתח להישרדות?

בשנת 2015, מגזין TIME ניתח נתוני תאונות מטוסים בארצות הברית בין 1985 ל-2000 ומצא שלנוסעים בחלק האחורי של המטוס הייתה סבירות נמוכה יותר למות (32%) לעומת היושבים בקדמת המטוס (38%) או באמצע (39%). במיוחד בטוחים היו המושבים האמצעיים באחורי המטוס (28%). עם זאת, האם הנתונים האלו רלוונטיים גם היום?

Pixabayמושבים במטוסצילום: Pixabay

מיתוס או סטטיסטיקה?

"הרעיון שיש מושב בטוח יותר הוא מיתוס," אומר חסן שהידי, נשיא קרן בטיחות הטיסה. כך גם ד"ר אד גאליה, מומחה לפינוי חירום במטוסים, מסביר שהכול תלוי בסוג התאונה. "לפעמים עדיף לשבת בקדמת המטוס, ולפעמים מאחור. אין קסם במיקום מושב."

למרות כל זאת מדגישים בCNN, המחקרים מראים שקרבה ליציאת חירום מגדילה את סיכויי ההישרדות. לפי גאליה, נוסעים היושבים עד חמישה מושבים מיציאת חירום הם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להיחלץ. נוסעים במושבי מעבר גם נהנים מסיכוי גבוה יותר, כי יש להם פחות מכשולים בדרך החוצה.

אך גאליה מזהיר: "לא כל היציאות שמישות בזמן תאונה. חשוב לדעת בדיוק איך להגיע ליציאה הקרובה ולזהות חלופות."

המטוס לאחר ההתרסקות צילום: רשתות חברתיות

המוטו של גאליה הוא "המזל מעדיף את המוכנים." הוא ממליץ לשים לב לכל פרטי התדריך לפני הטיסה, ללמוד כיצד להשתמש בחגורת הבטיחות, ולהבין איך לפתוח יציאות חירום.

במצבי חירום, נוסעים רבים נאבקים לפתוח חגורות בטיחות, כי הם רגילים ללחיצה על כפתור כמו ברכב. "כשמגיע רגע האמת, המוח נכנס לאוטומט," הוא אומר.

החדשות הטובות

אך למרות החששות, החדשות הטובות הן שרוב תאונות המטוסים אינן קטלניות. מאז 1988, מטוסים נבנים לעמוד בלחץ של עד פי 16 מכוח הכבידה (16G), מה שמגביר את סיכויי ההישרדות.

לדוגמה, תאונת ג'ג'ו אייר שבה המטוס נחת נחיתת חירום על מסלול, הייתה "ברמה ניתנת להישרדות," לדבריו של גאליה. לעומת זאת, תאונת אזרבייג'ן הייתה קטלנית כמעט לחלוטין, והעובדה ש-29 נוסעים שרדו היא בגדר נס.

המטוס שהתרסק בארגנטינה צילום: רשתות חברתיות

המיקום המנצח

ג'פרי תומאס, עורך אתר חדשות ומייסד Airline Ratings, מציין שחלק המטוס הבטוח ביותר מבחינה מבנית הוא "קופסת הכנף" – המקום שבו הכנפיים מתחברות לגוף המטוס. "בדרך כלל, מטוסים מתפרקים לפני או אחרי הכנפיים," הוא מסביר.

עם זאת, תומאס מדגיש כי המיקום האופטימלי הוא תמיד קרוב ליציאות החירום, ללא קשר למיקום הכנפיים. לדבריו, רוב התאונות כיום אינן כרוכות בהרס מוחלט של המטוס, אלא כוללות בעיות כמו אש במנוע או נחיתת חירום.

תומאס וגאליה, מומחים לפינוי חירום, מסכימים שפינוי מהיר הוא הגורם המכריע ברוב התאונות הניתנות להישרדות. מטוסים מתוכננים כך שניתן יהיה לפנות את כל הנוסעים תוך 90 שניות, גם אם חצי מהיציאות לא שמישות. אך בפועל, פינוי עשוי לקחת חמש או שש דקות – פער שיכול לעלות בחיי אדם.

 Pixabayאילוסטרציהצילום: Pixabay

התנהגות הנוסעים: האתגר הגדול ביותר

חלק מהנוסעים לא מבינים את חשיבות הפינוי המהיר. במקרים מסוימים, הם מתעכבים כדי לאסוף חפצים אישיים או מצלמים סרטונים תוך כדי פינוי. בתאונת אארופלוט ב-2019, שבה נספו 41 מתוך 78 הנוסעים, רבים עוכבו בפינוי בשל נוסעים שלקחו עימם מזוודות.

תומאס סבור שהרגלים כאלה צריכים להפוך לעבירה פלילית: "אתם מסכנים חיים כשאתם לוקחים את התיק שלכם במקום לצאת במהירות."

מדריך הנוסע החכם: כך תעלו את סיכויי ההישרדות שלכם

  1. בחרו מושב קרוב ליציאת חירום. תומאס ממליץ תמיד לשבת במרחק של עד חמישה מושבים מהיציאה.

  2. שימו לב להנחיות הבטיחות. גם אם אתם טסים לעיתים קרובות, למדו איך לפתוח את היציאות והכירו את חגורת הבטיחות שלכם.

  3. שמרו נעליים על הרגליים. בעת המראה ונחיתה, נעליים יכולות להגן עליכם מפני פסולת שעלולה להפריע לפינוי.

  4. עזבו הכול מאחור. גם אם מדובר בפריטים יקרי ערך, החפצים שלכם לא שווים את חייכם.

  5. שימו לב למספר השורות ליציאה. במקרה של עשן בקבינה, תוכלו להרגיש את הדרך ליציאה על פי השורות.

  6. שמרו על חגורת בטיחות לאורך כל הטיסה. "יותר מ-80% מהפציעות בטיסות נגרמות בשל אי חגירת חגורת בטיחות," אומר שהידי.

רגע התרסקות המטוס בהוואי צילום: רשתות חברתיות

טיסה בטוחה מתחילה בבחירת חברת התעופה

תומאס ממליץ לחקור את חברות התעופה לפני ההזמנה. "חברות טובות משלמות משכורות טובות, ומושכות את הטייסים הטובים ביותר. אל תסתפקו בתקנים מינימליים – בחרו חברה שמציבה את הבטיחות בראש סדר העדיפויות".

בסופו של דבר, הסיכוי שלכם להינצל בתאונת מטוס תלוי בשילוב של תכנון מראש, קרבה ליציאת חירום ותגובה מהירה בזמן אמת והכי חשוב: נתינת צדקה, תפילת הדרך בכוונה ובמתינות וביטחון אמיתי בה'.

טיסה נעימה!

מטוס מושב התרסקות מטוס תאונת מטוס בטיחות אווירית טיפים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}