דו"ח קטלני: עשרות הרוגים בתאונות עבודה בשנה האחרונה
למרות הירידה בפעילות המשק בעקבות המלחמה, מספר ההרוגים בתאונות עבודה בישראל בשנת 2024 נותר גבוה באופן מדאיג. עשרות עובדים איבדו את חייהם, רובם בענף הבנייה. דו"ח חדש חושף את כמות ההרוגים והיקף הבעיה ומצביע על ליקויים חמורים במערכות הפיקוח והאכיפה
- חני לוין
- ה' טבת התשפ"ה
69 עובדים איבדו את חייהם בתאונות עבודה בשנת 2024, 37 מתוכם בענף הבנייה (54% מכלל ההרוגים), מספרים דומים לשנים קודמות, וזאת למרות הירידה בפעילות המשק בשל המלחמה - כך עולה מהדו״ח השנתי בבטיחות בעבודה של ארגון ״קו לעובד״.
הנתונים מצביעים על שיעור של 13.136 תאונות ו-1.52 הרוגים ל-100,000 מועסקים בכלל הענפים, נתון דומה לשנים קודמות. בענף הבנייה, השיעור עומד על 13.727 הרוגים ל-100,000 מועסקים, פי שניים מהממוצע האירופי.
למרות הירידה הקלה במספר ההרוגים בענף הבנייה בהשוואה לשנה הקודמת, החוקרים מייחסים זאת בעיקר להפסקת העבודה של פועלים פלסטינים בעקבות המלחמה. עם זאת, המספר הכולל של ההרוגים נותר יציב, מה שמעיד על בעיה שורשית במערכות הבטיחות.
נפילה מגובה הייתה הגורם העיקרי לתאונות עבודה, אחראית על כמעט מחצית מהמקרים החמורים. גורמי סיכון נוספים כללו נפילת חפצים, חשמל, ומכונות לא תקינות.
למרות קיומם של כ-80 מפקחים, מספר צווי הבטיחות שהוצאו ירד ב-4% בהשוואה לשנה הקודמת. בנוסף, נמצא כי ישנם קבלנים חוזרים שצוברים מספר רב של צווי בטיחות, אך לא ננקטים נגדם צעדים משמעותיים.
הדו"ח חושף פערים משמעותיים בבטיחות בעבודה בין קבוצות אוכלוסייה שונות. בנוסף, המלחמה והבאת עובדים זרים ללא פיקוח הוסיפו שכבה נוספת של סיכון.
מארגון קו לעובד נמסר כי ״כדי למנוע את הפקרת בטיחות העובדים, וכדי ולמנוע העסקת עובדים לא מיומנים בתבניות העסקה פוגעניות בהיעדר משאבי פיקוח ואכיפה מספקים - על משרד העבודה לפעול לשינוי מערך התמריצים השליליים והחיוביים בענף הבנייה ובשאר ענפי המשק. בין היתר, מצופה משר העבודה לגבש תוכנית ממשלתית, מניעתית ואקטיבית, לאכיפת הוראות הדין למען רווחתם ובטיחותם של כלל המועסקים, לצד הקמת הרשות הלאומית לבטיחות ובריאות תעסוקתית״.
עיקרי הדו״ח:
- בשנת 2024 היה שיעור של 13.136 תאונות ו-1.52 הרוגים ל-100,000 מועסקים בכלל הענפים – מספרים דומים לשנת 2022.
- שיעור ההרוגים בענף הבנייה היה 13.727 הרוגים ל-100,000 מועסקים בענף, מספר שעומד על יותר מפי 2 בהשוואה לממוצע האיחוד האירופי שעמד על 6.3 הרוגים בלבד, כשהירידה בהשוואה לשנת 2023 מיוחסת למלחמה.
- לא תמיד זהות ההרוגים מתפרסמת, אך מהנתונים שפורסמו, מתוך כלל ההרוגים בתאונות עבודה בענפים השונים, 29% מההרוגים ערבים אזרחי ישראל, כ-21% ישראלים יהודים, ו-20% פלסטינים תושבי הרשות הפלסטינית.
- בכלל הענפים, נפילה מגובה הייתה הגורם מספר אחת לתאונות עבודה (49% מהתאונות בהן חומרת הפציעה היא בינוני ומעלה), ונפילת חפץ ב-17% מהתאונות שדווחו.
- למרות זאת, מרבית צווי הבטיחות שניתנו השנה הם עדיין בגין הפרות חוק החשמל, הפעלת מעלית לא תקינה או אי עריכת תסקירים לדודים על ידי בודק מוסמך.
- למרות שעל פי דיווח מינהל הבטיחות יש כ-80 מפקחים, בשנת 2024 מינהל הבטיחות הוציא 2,481 צווי בטיחות (ירידה של 4% בהשוואה לאשתקד), המשך למגמת הירידה במספר צווי הבטיחות משנת 2020 (6,706 צווי בטיחות).
- הקבלנים עם המספר הגבוה ביותר של צווי בטיחות הם רועי ראדה בע"מ והאחים אבו עיאש בע"מ (9 צווי בטיחות לכל אחת) ואלי יוחנן מהנדסים בע"מ (8 צווי בטיחות), שכנראה עדיין לא נעשה להם שימוע אצל רשם הקבלנים.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות