חסן נסראללה לא האמין שיחוסל: פרטים חדשים ממתקפת הביפרים
חסן נסראללה לא האמין שישראל תהרוג אותו. הוא לא הפנים את העובדה שישראל עוקבת אחר כל תנועה שלו במשך שנים. מרגלים ישראלים חדרו לעומק חיזבאללה. הם גייסו אנשים לשתול מכשירי האזנה בבונקרים של הארגון השיעי
- יענקי פרבר
- כ"ח כסלו התשפ"ה
- 6 תגובות
מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה לא האמין שישראל תחסל אותו. כשהוא שהה 12 מטר מתחת לאדמה ב-27 בספטמבר, עוזריו לחצו עליו ללכת למקום בטוח יותר. נסראללה דחה את בקשתם. כך על פי מידע מודיעיני שהגיע מישראל ומבעלות ברית מערביות. נסראללה סבר כי לישראל אין עניין במלחמה בהיקף מלא.
ה'ניו יורק טיימס' מדווח, כי מה שהוא לא הבין זה שסוכנויות הריגול הישראליות עוקבות אחר כל תנועה שלו - במשך שנים.
זמן לא רב לאחר מכן, מטוסי F-15 הפילו אלפי קילוגרמים של חומר נפץ, והשמידו את הבונקר בפיצוץ שקבר את נסראללה ומפקדים בכירים נוספים של חיזבאללה. למחרת, גופתו של נסראללה נמצאה לצד גנרל איראני בכיר ששהה בלבנון. השניים מתו מחנק.
ריגול עמוק במשך שנים
מרגלים ישראלים חדרו לעומק חיזבאללה. הם גייסו אנשים ששתלו מכשירי האזנה בבונקרים של חיזבאללה ועקבו אחר פגישות בין בכיר בארגון לקרובים אליו. ישראל עקבה וידעה כמעט כל הזמן את תנועותיהם של מנהיגי הארגון.
יחידה 8200 גנבה מידע, כולל פרטים על המחבואים הסודיים של המנהיגים ומיקום ארסנל הטילים והרקטות של הארגון. 8200 גם גילתה שפעילי חיזבאללה היו מודאגים לגבי הביפרים, והם שולחים חלק מהם לאיראן לבדיקה.
מחשש שהמבצע ייחשף, בכירי המודיעין הישראלי שכנעו את ראש הממשלה נתניהו לתת את ההוראה לפוצץ אותם, והניעו את המערכה שהגיעה לשיאה בחיסול נסראללה.
המעקב אחר חיזבאללה חוזר שנים אחורה. מכשירי מעקב הוצמדו על טילי פג'ר של חיזבאללה שסיפקו לישראל מידע על אמצעי לחימה שהוסתרו בתוך בסיסים צבאיים סודיים, כולל אחסון טילים בבתים אזרחיים ובתים פרטיים, במלחמת לבנון השניה ב-2006 הפציץ חיל האוויר את האתרים והשמיד את הטילים.
המוסד גם גייס אנשים בלבנון כדי לעזור לחיזבאללה לבנות מתקנים סודיים לאחר המלחמה ב-2006. מקורות של המוסד הזינו את ישראל במידע על מקומות המחבוא וסייעו במעקב אחריהם, ישראל שיתפה את המידע בדרך כלל עם ארצות הברית ובעלות ברית באירופה.
על פי ה'ניו יורק טיימס' רגע משמעותי הגיע ב-2012, כאשר 8200 השיגה מידע על מקום הימצאם הספציפי של מנהיגי חיזבאללה, מחבואם וסוללות הטילים והרקטות של הארגון.
המבצע הזה העלה את האמון ישראל שאם נתניהו ילך על מתקפת נגד אתרי הגרעין באיראן - צה"ל יוכל לסייע בהשמדת יכולתו של חיזבאללה להגיב.
נתניהו ביקר באותו זמן ביחידת 8200. במהלך הביקור ערך מפקד היחידה מצגת של המידע, הוא אמר לנתניהו: "עכשיו אתה יכול לתקוף את איראן", אך בסופו של דבר ישראל לא תקפה, גם בגלל לחץ מצד ממשל אובמה.
כאשר המלחמה ב-2006 הסתיימה, היו לישראל קצת פחות מ-200 מטרות כולל של מנהיגי חיזבאללה, פעילים, מחסני נשק ומיקומי טילים. עד ספטמבר 2024, מדובר היה בעשרות אלפי מטרות.
היכולת הגוברת של ישראל לפרוץ לטלפונים סלולריים הותירה את חיזבאללה, איראן ובעלות בריתם יותר ויותר זהירים משימוש בסמארטפונים. קצינים מיחידה 8200 עזרו לעורר את הפחד, כשהם השתמשו בבוטים ברשתות החברתיות כדי לפרסם דיווחים בשפה הערבית על יכולתה של ישראל לפרוץ לטלפונים.
מודאגים מהסכנה לסמארטפונים, החליטה הנהגת חיזבאללה להרחיב את השימוש בביפרים. מכשירים כאלה אפשרו להם לשלוח הודעות ללוחמים אך לא חשפו נתוני מיקום וגם לא היו להם מצלמות ומיקרופונים שעלולים להיפרץ.
גם כשישראל התמקדה בחמאס, גורמי צבא ומודיעין המשיכו לתכנן את התוכניות למלחמה בסופו של דבר עם חיזבאללה. אנשי מודיעין ישראלים, שעקבו כל העת אחר השימוש בביפרים, גילו בעיה אפשרית במבצע. לפחות טכנאי חיזבאללה אחד החל לחשוד שמכשירי הקשר או הביפרים עשויים להכיל חומרי נפץ חבויים. ישראל טיפלה בזה במהירות, וחיסלה את הטכנאי בתקיפה אווירית.
לאורך הדרך, ישראל אספה פרטים על מפקדי חיזבאללה, במיוחד על פואד שוכר, מייסד ורמטכ"ל חיזבאללה. שוכר ביקש סיוע מאיש דת של חיזבאללה להתחתן עם ארבע נשים, איש הדת, האשם ספידין, ארגן ארבעה טקסי חתונה נפרדים.
המבצע יוצא לדרך
ב-11 בספטמבר המודיעין גילה כי חיזבאללה שולח חלק מהביפרים לאיראן לבדיקה, וגורמים רשמיים ישראלים ידעו שזה רק עניין של זמן עד שהמבצע החשאי יתפוצץ. ב-16 בספטמבר, נתניהו נפגש עם ראשי מערכת הביטחון הבכירים כדי לשקול לפוצץ את הביפרים לפני שיתגלה כי הם ממולכדים. חלקם התנגדו לכך, ואמרו שזה עשוי להביא למלחמה כוללת של חיזבאללה ואולי למתקפה של איראן.
אך נתניהו הורה על המבצע. למחרת, בשעה 15:30 שעון מקומי, הורה המוסד לשלוח הודעה מוצפנת לאלפי הביפרים. שניות לאחר מכן התפוצצו המכשירים.
רינסון ז'וסה, שעמד בראש אחת מחברות הקש של המוסד, הופתע לקבל אזהרה באותו יום כי הוא בסכנה בעת שהשתתף בכנס טכנולוגי בבוסטון. ז'וסה נחשף בכתבות חדשותית כמי שהשתתף במבצע, וממשלת נורבגיה הודיעה שהיא דורשת שיחזור למדינה לצורך חקירה. בישראל לחצו בחשאי על ממשל ביידן להבטיח שז'וסה יוכל לעזוב את ארה"ב מבלי לחזור לנורבגיה, והגורמים המעורים לא חשפו את מקום הימצאו אלא אמרו רק שהוא ב"מקום בטוח".
למחרת הפעלת הביפרים, פוצץ המוסד מכשירי קשר שישראל גם הצליחה למכור לחיזבאללה, רובם עדיין היו במחסנים מכיוון שמנהיגי חיזבאללה טרם יצאו למלחמה מלאה נגד ישראל.
נותרה ההחלטה המשמעותית ביותר: האם לחסל את נסראללה או לא. בעוד בכירים ישראלים התלבטו, המודיעין הישראלי קיבל מידע חדש לפיו נסראללה מתכנן לעבור לבונקר אחר, כזה שיהיה הרבה יותר קשה לפגוע בו.
ב-26 בספטמבר, נתניהו התכונן לטוס לניו יורק לישיבת עצרת האומות המאוחדות, ראש הממשלה התכנס עם יועציו המדיניים, המודיעיניים והצבאיים הבכירים כדי לדון באישור החיסול. הם גם היו צריכים להחליט אם לספר לאמריקאים מראש.
נתניהו ויועצים בכירים נוספים התנגדו להודיע לממשל ביידן. הם האמינו שארה"ב תלחץ לדחות את המתקפה, אבל בלי קשר, ארה"ב תבוא להגנתה של ישראל במקרה שאיראן תנקום. הם סיכמו לא לספר לאמריקנים.
נתניהו אישר את החיסול למחרת, לאחר שנחת בניו יורק, שעות לפני שעמד על הדוכן באו"ם. בנאומו דיבר על חיזבאללה בלבנון. "אל תתנו לנסראללה לגרור את לבנון לתהום", אמר בנאום. זמן קצר לאחר מכן הפילו מטוסי ה-F-15 הישראלים מעל ביירות אלפי קילוגרמים של חומר נפץ וחיסלו את נסראללה.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות