"לגבי תימן, זה נכון שעד עכשיו לא הצלחנו להרתיע אותם"
אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המל"ל, על המערכה מול החות'ים • טען: "הניסיון מוכיח שמודיעין טוב הוא בסופו של דבר המפתח להצלחה"
- מאיר גלבוע
- כ"ה כסלו התשפ"ה
- 1 תגובות
אלוף (מיל') גיורא איילנד, ראש המל"ל לשעבר, שוחח עם ניסים משעל וגאולה אבן-סער ב-103fm על המערכה מול החות'ים, ועל אופן הטיפול הרצוי בה.
איילנד הסתייג מהקולות הנשמעים כאילו תקיפת איראן תביא לריסון האיום מתימן: "איראן והחות'ים הם שתי סוגיות קשורות, אבל הן כיום בקשר רופף. גם אם נתקוף באיראן, זה לא ישפיע מיידית על המוטיבציה ועל היכולת של החות'ים. נבנתה שם יכולת במשך הרבה שנים, והם יכולים לממש אותה גם אם האיראנים לא יהיו שם".
אמנם איראן היא ספקית הנשק העיקרית של החות'ים, אך גם גדיעת אותו קשר לא תביא לדידו להפסקת הירי כלפינו: "לפי דעתי יש להם ארסנל מספיק. הם משגעים אותנו כי הם יורים כמעט בכל לילה. הם לא יורים 30 או 300 טילים, הם יורים טיל אחד. נניח שיש להם 300 טילים והם יירו אותם בקצב של יום כן ויום לא. זה יספיק להם לשנתיים".
"הניסיון מוכיח שמודיעין טוב הוא המפתח להצלחה"
לדבריו, "לא כל דבר שאנחנו רוצים אפשר מהר לעשות. לגבי תימן, זה נכון שעד עכשיו לא הצלחנו להרתיע אותם, לא לחסל את היכולת שלהם ולא ב-100% ליירט את כל היכולת שלהם. יש לנו בעיה, אבל זה לא אומר שאת התסכול צריך להפוך למין בעיטה בקיר".
אם כך, מה אפשר לעשות בטווח הארוך יותר? בעיניו תשובה אחת היא ידע: "הבעיה העיקרית שלנו מול החות'ים היא לא רק מרחק, אלא היעדר מודיעין. אם אנחנו משווים אל מול מה שעשינו מול חיזבאללה, ההבדל הוא מודיעין של חמש עשרה שנים. הגענו תקשורתית וטכנולוגית למקומות שאפשרו לנו לדעת בכל רגע נתון מי נמצא איפה כמה ולמה. זה לא אומר שתוך יומיים נדע לעשות את הדברים בצורה נכונה. הניסיון מוכיח שמודיעין טוב הוא המפתח להצלחה".
"להתמודד דרך המדינות שנפגעות על ידי תימן"
אבל מה שבאמת חשוב פה בעיניו, הוא יצירת שיתוף פעולה עם אויבים אחרים של הסוררים מתימן: "זה מוביל למהלך היותר נכון. הוא מתחיל לעולם בנרטיב, ומה שמספרים לנו לא נכון, כמו שהנרטיב של עזה לא נכון. עזה הייתה מדינה, והיא פתחה במלחמה נגד ישראל. תימן היא מדינה שלפחות חציה המערבי נשלט על ידי גוף מסוים. המדינה הזאת קוראת תיגר על כל דבר שקשור לסדר העולמי: מהשיט העולמי ועד לחוקים של מותר ואסור. הדרך להתמודד היא לא דרך תקיפות ספורדיות, אלא דרך המדינות שנפגעות על ידי תימן. יש רפיסות מאוד קשה. יש פה מדינות אינטרסנטיות, מצרים וכמובן מדינות אחרות".
פה הדגיש איילנד פרדוקס ברפיסות המדינות השכנות לתימן: "מצד אחד אומרים בואו נפעל מהר להסיר את הסכנה הזאת, ומצד שני אם נפעל באינטנסיביות כולם יגידו שזו בעיה של הישראלים. תושבי צפון מדינת ישראל במשך שנה חטפו כמות הרבה גדולה של טילים שהיו גם קטלניים, ולא הייתה לנו תשובה של מעכשיו לעכשיו. אני אומר שוב – מי שחושב שמחר לא יהיו טילים מתימן, משלה את עצמו".
אז איך אמורה להיראות אותה קואליציה בין לאומית? הוא הסביר: "הקואליציה הבין לאומית לאו דווקא תתקוף את החות'ים, אלא תחליט שתימן היא מדינה סוררת, וצריך לנהל מלחמה כוללת שתתחיל מבלוקדה ימית ואווירית מלאה, לאתר את כל נתיבי ההברחות הצבאיים והלא צבאיים מאיראן וממקומות אחרים. בסופו של דבר תהיה קואליציה בין לאומית, והדבר הזה בסיכוי גבוה יסיר את האיום הזה".
"האמריקנים לא מבינים את טבע המלחמות של המאה ה-21"
בהמשך האלוף (מיל') שהתייחס לתפקידה של ארה"ב בנושא, עם כניסת הנשיא טראמפ לתפקידו: "אני לא בטוח שטראמפ יהיה מאוד שונה, הוא כבר היה נשיא, ולא ראינו שיש הלימה מלאה בין המילים שלו לבין המעשים. יש לאמריקניים סוג של רתיעה ממלחמות, זה גם מעבר לזה: הם לא מבינים את טבע המלחמות של המאה ה-21. כשאנחנו קוראים לאחרים ארגון טרור, נוצר דימוי שזה מטרד של כמה מאוד אנשים עם כאפייה וקלצ'ניקוב. זה לא נכון - אלה צבאות מודרניים להפליא, וכדי להילחם מול מדינה אתה צריך להילחם באופן שמי שיסבול הם מאות אלפי אנשים שהם חפים מפשע. אין דרך אחרת לנצח מדינות היום. אתה מנסה לצוד את הטרוריסטים ולרחם על היתר, אם צר'צ'יל ורוזוולט היו נוהגים כך, היום גרמניה הנאצית הייתה שולטת באירופה. תימן היא מדינה, וצריך למוטט משטרים".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות