חוקרים גילו: זו הפעולה הבסיסית לחיזוק הזיכרון
מחקר מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חושף שהנשימה בשינה מסנכרנת את גלי המוח בהיפוקמפוס, תהליך המחזק את הזיכרון. הפרעות נשימה עלולות לפגוע בזיכרון ולהעלות סיכון לדמנציה ומחלות מוח נוספות
- ליפא גינסברגר
- כ"ה כסלו התשפ"ה
חוקרים מאוניברסיטת נורת'ווסטרן בארצות הברית גילו כיצד הנשימה בזמן השינה משחקת תפקיד קריטי בתיאום גלי המוח, מה שמסייע בחיזוק הזיכרון. התגלית, שהתמקדה באזור ההיפוקמפוס, מציעה הסבר חדשני לקשר בין נשימה סדירה לשיפור זיכרון – ומדגישה את ההשלכות של הפרעות נשימה כמו דום נשימה על תפקוד המוח, כך ע"פ ידיעה בישראל היום.
הנשימה כמטרונום של המוח
במהלך השינה, המוח מקבע זיכרונות באמצעות שלוש תנודות עצביות ייחודיות שמתרחשות בהיפוקמפוס. לדברי פרופ' כריסטינה זלאנו, העומדת בראש המחקר, קצב הנשימה משמש כ"מטרונום טבעי" המכוון את התנודות הללו. "חשבנו שתנודות אלו מופיעות באופן אקראי, אבל גילינו שהן מתואמות לחלוטין עם הנשימה," מסבירה זלאנו.
שינה, זיכרון ובריאות המוח
הקשר בין שינה לזיכרון מוכר מזה מאות שנים. כבר בימי רומא העתיקה תיאר החוקר קווינטיליון את השפעת השינה על חיזוק הזיכרון. כיום, ידוע שהתהליך המדובר הוא קיבוע זיכרונות במוח – פעולה שבה הנשימה ממלאת תפקיד קריטי.
לדוגמה, ד"ר אנדרו שריף, משתתף במחקר, סיפר כיצד הצליח להתמצא בעיר רייקיאוויק באיסלנד לאחר לילה אחד של שינה. "ההיפוקמפוס ממלא תפקיד מרכזי ביצירת מפה מנטלית של סביבה חדשה. כשהתעוררתי הרגשתי שיש לי הבנה טובה יותר של העיר סביבי. זה התאפשר באמצעות התנודות שהתרחשו במהלך השינה שלי, שגילינו כי מתואמות על ידי הנשימה", הסביר.
הסכנות שבשינה לא סדירה
מחקר זה מצביע גם על הסיכונים שבהפרעות נשימה במהלך השינה, כמו דום נשימה. הפרעות אלו משבשות את הקצב הטבעי של הנשימה, מה שעלול לפגוע בתיאום התנודות במוח. "הפרעות שינה אינן רק מטרד; הן עשויות לגרום לירידה קוגניטיבית ואף קשורות למצבים חמורים כמו שבץ, דמנציה ואלצהיימר," מזהיר שריף.
החוקרים מדגישים את החשיבות של אבחון וטיפול בהפרעות נשימה בשינה. "כאשר הנשימה סדירה, המוח מתפקד טוב יותר, והזיכרון מתחזק," מסכמת זלאנו.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות