ד' טבת התשפ"ה
04.01.2025
חשיבות דרמטית

מוכרחים לדבר על זה: מה הזכויות שלנו אחרי השביעי באוקטובר?

תקופת המלחמה שפרצה בהפתעה בשמחת תורה תשפ"ד, הפכה לדרמטית עבור כולנו. אירועים טראומטיים, אזעקות בלתי פוסקות, משפחות מפונים, נופלים, או בכלל פחדים וחרדות מהמצב שעדיין ממשיך כשסיום לא נראה באופק. אז איך אנחנו יכולים לדעת מה הזכויות שלנו, ולקבל את התמיכה המגיעה לנו?

מוכרחים לדבר על זה: מה הזכויות שלנו אחרי השביעי באוקטובר?
מצב נפשי מורכב צילום: שאטרסטוק - AI

במבט כולל, ניתן לראות כי השפעות המלחמה לא פסחו כמעט על אף בית בישראל, כולל המגזר החרדי. חרדות, פחדים וטראומה הפכו למושגים שבשגרה. בנוסף, תקופת המלחמה החריפה מצבים קיימים של התמודדויות רגשיות, שהפכו למורכבות יותר מאז.
 


במציאות כזו, שבה רבים מתמודדים עם השלכות רגשיות שונות, חשוב להרחיב את ההבנה סביב מצבים אלו ולהסיר את החשש הקשור למושגים כמו "התמודדויות נפשיות".

כאשר מדברים על אתגרים רגשיים ונפשיים, לעיתים עולה חשש עקב הסטיגמה הקשורה אליהם. עם זאת, חשוב לזכור כי המונח מתאר מגוון רחב של מצבים, שאינם בהכרח מורכבים או חמורים. אפילו התמודדויות שנחשבות "קלות" יחסית, כמו חרדות נקודתיות, תחושת לחץ מתמשכת או ירידה במצב הרוח, עשויות להשפיע בצורה משמעותית על חיי היומיום ולהוביל לזכויות ותמיכה למתמודדים עם מצבים אלו.

בין אם מדובר בהשפעות המלחמה ובין אם במצבים שאינם קשורים ישירות אליה, כל מצב עשוי להופיע בדרגות שונות: קל, בינוני או חמור, זמני או כרוני. עם זאת, בכל אחד מהמקרים ייתכן שתהיינה זכויות המותאמות אישית למצבו של האדם. לכן, חשוב לבצע בדיקה מעמיקה ומותאמת וכל מקרה לגופו.

ליצירת קשר השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם>>>

בשנה האחרונה, רבים חוו את השפעות המלחמה באופן אישי, כמעט מכל כיוון אפשרי. חלקם התמודדו עם חרדות, טראומות ותחושות קשות. במקרים מסוימים, מדובר ב"פגיעת איבה" שניתן להקדיש לה מאמר שלם בנוגע לזכויות המגיעות בעקבותיה. לא מדובר רק בחיילים או משרתי מילואים המבקשים הכרה ממשרד הביטחון, אלא גם במבוגרים, ילדים ואנשים מן השורה, שלמאורעות המלחמה הייתה השפעה עמוקה עליהם, שפגעה בתפקודם היומיומי.

חשוב לזכור גם את אלה שכבר התמודדו עם אתגרים רגשיים או נפשיים עוד לפני המלחמה ושחוו החמרה במצבם. במקרים רבים, החמרה זו מעמיקה את הצורך בבדיקה פרטנית של הזכויות המגיעות להם, בין אם מדובר בגמלה חודשית או סיוע מקצועי מותאם. הטיפול במצבים אלו אינו רק צורך רגשי אלא גם אמצעי להבטחת איכות חיים טובה יותר ולשיקום מתמשך. 

התהליך הכולל של התמודדות נפשית מלווה לא פעם בקשיים משמעותיים הן עבור המתמודד עצמו והן עבור בני משפחתו. אחד האתגרים המרכזיים הוא מיצוי הזכויות המגיעות להם מול גופים שונים, כמו הביטוח הלאומי וחברות הביטוח. תהליך זה מורכב במיוחד בשל מספר גורמים: חוסר ידע על הזכויות, חשש מסטיגמה ומפגיעה בפרטיות, חוסר נגישות של המידע, וההתמודדות עם בירוקרטיה מורכבת.  

בצל תקופת המלחמה, שבה הצטרפו עשרות אלפי אנשים שהוגדרו כ"נפגעים" מאירועי המלחמה, הקושי רק התעצם. גידול זה במספר הזכאים יוצר עומס נוסף על המערכת, ומדגיש את הצורך בסיוע מקצועי שיקל על התהליך ויבטיח שכל אדם יוכל לממש את זכויותיו בצורה מיטבית.
אם כך, עולה השאלה המרכזית: אילו זכויות מגיעות לנו כיום בעקבות ההתמודדויות הנפשיות שנגרמו כתוצאה ישירה מהמלחמה, או אף ללא קשר אליה, ואיך ניתן לממש אותן?

החברה המרכזית למימוש זכויות" בראשות הרב שמאי שזירי, בעלת ניסיון של כ-20 שנה בליווי מתמודדי נפש ומשפחותיהם, מציעה מדריך זכויות מקיף. המדריך נועד לספק מידע ברור ומדויק על הזכויות המגיעות לכם, כולל הדרכים לממשן, כדי להקל עליכם את תהליך מיצוי הזכויות המגיעות לכם. 

קצבת נכות מהביטוח הלאומי

אנשים המתמודדים עם אתגרים רגשיים ונפשיים עשויים להיות זכאים לקצבת נכות מהביטוח הלאומי. קצבה זו אינה מתייחסת למצבים הנגרמים כתוצאה ישירה מהמלחמה או מאירועים אחרים שמוגדרים כ"פגיעת איבה", עבורם נדרש תהליך נפרד.  

במקרה של קצבת נכות כללית, שני התנאים המרכזיים הם: קביעת אחוזי נכות, כאשר המינימום הוא בין 40% ל-60%, ויכולת להוכיח אובדן כושר השתכרות ותפקוד, כאשר המינימום לכך הוא 50%. קצבה זו אקטואלית גם לאברכי כולל ולנשים במעמד "עקרות בית" (שיש להן דין נפרד בביטוח הלאומי).
 
לפני הגשת התביעה לביטוח הלאומי, מומלץ לבצע מספר פעולות שיכולות להגדיל את הסיכוי להצלחה ולהוכיח את ההשפעות של ההתמודדות הנפשית עליכם. ראשית, יש לקבל אבחנה רפואית כתובה ומוסמכת. בנוסף, חשוב לאסוף תיעוד רפואי עדכני, כולל תיעוד ממעקב אצל רופאים, כמו רופאי בריאות הנפש, פסיכיאטרים פרטיים או דרך קופת חולים. ככל שתהיה יותר תיעוד רפואי, כך יגדל הסיכוי להצלחת התביעה.  

במקרים מסוימים, ניתן גם להמליץ על חוות דעת פסיכיאטרית שתספק סקירה רחבה של המצב הנפשי. ולבסוף, חשוב להיערך כראוי לקראת הוועדה הרפואית, שהיא זו שתיקבע את אחוזי הזכאות והקצבה.

בניגוד לבעיות פיזיות, בהתמודדות נפשית הקשיים לא תמיד נראים כלפי חוץ, ולא תמיד באים לידי ביטוי בצורה ברורה. לכן, לעיתים הוועדה הרפואית עשויה לטעות בהתרשמותה מהמקרה וממצבו של החולה (הוועדה אורכת מספר דקות בודדות בלבד). לכן, היערכות נכונה לקראת הוועדה יכולה לסייע בצורה משמעותית בקבלת הקצבה.  

שיעור הקצבה שייקבע (60%-100% אי כושר) משתנה לפי החלטת הוועדה. במקרה שבו התביעה תידחה או ייקבע אי כושר חלקי, קיימת אפשרות לערער על ההחלטה.

קצבת שירותים מיוחדים

במצבים בהם נקבעו לפחות 40% נכות רפואית נפשית ומעלה, ניתן להיות זכאים לקצבת שר"מ – שירותים מיוחדים, המוענקת על ידי הביטוח הלאומי. קצבה זו ניתנת במקרים בהם יש צורך בסיוע משמעותי בביצוע פעולות יומיום, כמו הלבשה, רחצה ועוד, וכן כאשר יש צורך בהשגחה, תיווך והכוונה, ועזרה באחזקת הבית.

ליצירת קשר השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם>>>

קצבה מחברת הביטוח
 
אנשים המתמודדים עם אתגרים רגשיים ונפשיים עשויים להיות זכאים לפיצוי בגין אובדן כושר עבודה מחברת הביטוח, וכן לקצבת נכות מקרן הפנסיה. מימוש הזכאות יתבצע בהתאם לפוליסת הביטוח האישית של כל אדם ולפי התקנון של קרן הפנסיה שלו. יש לציין כי ניתן לקבל במקביל גם את קצבת הביטוח הלאומי, אך יתכנו קיזוזים מסוימים בהמשך.

לחברת הביטוח יש תנאים משלה הקובעים מי זכאי לקבל את הפיצוי או הקצבה החודשית, ולכן יש צורך בהיערכות נפרדת ומדויקת לקראת הגשת הבקשה, כדי להצליח בקבלת הזכויות המגיעות.

ערעור על דחיה

אנשים רבים סבורים כי דחיית הבקשה היא סוף הסיפור, אך זו טעות. לעיתים קרובות, תהליך הערעור מאפשר שינוי המצב ומיצוי הזכאות. אנשים שהביטוח הלאומי או חברת הביטוח דחו את בקשתם רשאים להגיש ערעור. חשוב מאוד לזהות את הסיבה לדחייה ולטפל בה לפני הגשת הערעור, על מנת למנוע את חזרתה. בנוסף, במקרים שבהם אושרה זכאות חלקית, ניתן לערער, אך חשוב לעשות זאת בזהירות רבה ובהכוונה של  גורמים מקצועיים.

לדברי הרב שזירי, יו"ר "החברה המרכזית למימוש זכויות" :"טיפול בהתמודדות נפשית, כזאת שיכולה להיגרם כתוצאה ממאורעות המלחמה, או טיפול בזכויות מתמודדי נפש, הם שני תחומים שונים. לעיתים מדובר בדיכאון, דיכאון אחרי לידה, חרדה, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), טראומה, הפרעה דו-קוטבית, הפרעת אכילה כמו אנורקסיה, ואולי גם סכיזופרניה. כל אלו עשויים להתרחש בילדים, נערים או מבוגרים, ובמקרים רבים יש זכויות שניתן לקבל במצבים אילו. 

פעמים רבות המתמודדים ובני משפחותיהם נתקלים בקשיים ובחוסר הבנה, בשל חוסר בתיעוד רפואי או כאשר הוועדה לא התרשמה כראוי. ייתכן שבזמן הקצר שניתן להם בוועדה, לא היה ניתן להראות את גודל המצוקה וההתמודדות היומיומית, אך לכל אלו יש פתרונות, כאשר מתנהלים בצורה נכונה ובליווי אנשי מקצוע מנוסים בתחום."

החברה למימוש זכויות השביעי באוקטובר

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}