הקהילה היהודית בנורבגיה סובלת מאנטישמיות כמו במלחמת העולם השנייה
דוח חדש של משרד התפוצות חושף: עלייה דרמטית באנטישמיות בנורבגיה: הקהילה היהודית חווה גילויי איבה ברמות הגבוהות ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. עלייה משמעותית בתגובות שנאה כלפי יהודים ברשתות החברתיות
- יענקי פרבר
- כ"ד כסלו התשפ"ה
דו"ח חדש של משרד התפוצות חושף עלייה מדאיגה בתקריות אנטישמיות בנורבגיה מאז מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023. הקהילה היהודית במדינה, שמונה כ-1,500 חברים בלבד, מדווחת על הרמות הגבוהות ביותר של עוינות מאז מלחמת העולם השנייה.
עיקרי ממצאי הדו"ח: 69% מחברי הקהילה היהודית דיווחו על תקריות הקשורות לזהותם מאז אוקטובר 2023.
עלייה בעמדות אנטישמיות: שיעור העמדות האנטישמיות עלה מ-9.3% בשנת 2022 ל-11.5% בשנת 2024.
אירועים בולטים:
השלכת לפיד לעבר בית הכנסת בטרונדהיים (אפריל 2024). גרפיטי אנטישמי המציג את אנה פרנק עם כאפייה פלסטינית בברגן (יולי 2024). השחתת בית העלמין היהודי בטרונדהיים.
מגמות חברתיות:
51% מהנשאלים משווים את יחס ישראל לפלסטינים לזוועות הנאצים, מה שמדגיש טשטוש בין ביקורת פוליטית לאנטישמיות.
פעולות אנטי-ישראליות בולטות כוללות משיכת השקעות מקרן העושר הנורבגית מחברות ישראליות.
גורמי השפעה מרכזיים:
ארגונים קיצוניים: תנועת ההתנגדות הנורדית (NRM), Sosialistisk Ungdom, ומפלגת Rødt בין האחראים להפצת עמדות אנטי-ישראליות.
רשתות חברתיות:
עלייה משמעותית בתגובות שנאה כלפי יהודים ומוסלמים בטיקטוק ובפייסבוק.
האוכלוסייה היהודית בנורבגיה מונה כ-1500 איש, רובם מתגוררים באוסלו ובטרונדהיים. על פי המרכז לחקר השואה ומיעוטים דתיים Center HL, היקף האנטישמיות בנורבגיה עלה לאחר מתקפת הטרור של חמאס נגד ישראל ב-7 באוקטובר והמלחמה שבאה בעקבותיה. על פי סקר של תאגיד השידור הנורבגי NRK משנת 2023, 69% מחברי הקהילה היהודית בנורבגיה חוו תקריות הקשורות לזהותם היהודית מאז ה-7 באוקטובר.
על פי סקר שנערך באוגוסט 2024 בקרב 141 מבוגרים מהקהילה היהודית בנורבגיה, 92% סבורים שלרשויות בנורבגיה יש הבנה מוגבלת בנושא אופי האנטישמיות במדינה והיקפה. הקהילה היהודית קוראת לרשויות בנורבגיה להגביר את המודעות לאנטישמיות ולנקוט בצעדים מעשיים למיגור התופעה.
אבי כהן סקלי, מנכ"ל משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות מוסר: "בשנה האחרונה אנו עדים לעלייה חדה בתקריות אנטישמיות ובגילויי עוינות כלפי הקהילה היהודית בנורבגיה. הדו"ח של המשרד מדגיש את הצורך הדחוף בהגברת המודעות הציבורית לנושא, חיזוק האכיפה מול מחוללי שנאה, והגברת שיתופי הפעולה בין גורמי ממשל, חינוך וביטחון כדי להבטיח את ביטחונם של בני הקהילה היהודית. האנטישמיות אינה רק בעיה של הקהילה היהודית – היא בעיה של העולם כולו והיא פוגעת בערכים הבסיסיים של חברה חופשית ודמוקרטית".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות