כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024
המזרח התיכון משתנה

"ישראל מכינה את הקרקע לתקיפה באיראן"

פרופ' עוזי רבי על החות'ים: "חיסולים גם כן - יש לנו את הרביעייה הפותחת: עבד אלק מלק אל חות'י המנהיג ועוד שלושה אחרים, אנחנו מכירים אותם" • על טראמפ: "בראש מעייניו נורמליזציה עם סעודיה"

"ישראל מכינה את הקרקע לתקיפה באיראן"
מטוס חיל האוויר צילום: דובר צה"ל

המזרח התיכון משתנה אל מול עינינו. פרופ' עוזי רבי, חוקר בכיר במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, שוחח עם אראל סג"ל ואור הלר והתייחס למערכה מול החות'ים, לחולשת איראן ולתוכניותיו של נשיא ארה"ב הנכנס דולנד טראמ, באשר לאזורנו.

"החות'ים נותרו בסופו של דבר כרגע כאלמנט אחרון באופרציה האיראנית. אני לא טוען שהם תחת פיקוד איראן ב-100%. זו לא אותה משוואה כמו של איראן וחיזבאללה", אמר רבי.

ואכן, לא מדובר ב'פרוקסי' קלאסי. רבי הסביר: "הם מודעים לפוזיציה שלהם ומנסים לעשות מזה את המקסימום. בואו נזכור שהם רוצים להבליט ולהנכיח את עצם ברחוב הערבי והמוסלמי וגם בתימן. הם לא נקיים מקלקולציה פנים תימנית שאומרת כך: כשתבוא השעה שבה ינסו לסדר את הדברים בתימן, החות'ים יהיו בראש המחנה והם יקבלו לגיטימציה".

הוא סיפר מיהם: "החות'ים הוא נצר לעדה תימנית ולאגד של שבטים שבאים ממקום מאוד שולי בתימן, מאוד זנוח, מאוד מקופח. הם גדלו הרבה שנים עם קסנופוביה, מבחינתם לשנוא את האחרים זה דבר שאפשר להלביש מהר מאוד. מפה ארה"ב וישראל הם דבר שהם שמים אותו על חוד הכידון".

"צריך החלטה אמריקנית ולשכוח מממשל ביידן, שלא החמיץ שום טעות שאפשר לעשות עם ברנשים רעים במזרח התיכון, לא רק ביידן אלא כל הגישה הדמוקרטית", אמר.

שכניהם של החות'ים מתעבים אותם, ובתוספת ישראל, ארה"ב ובנות בריתן בהחלט קיימת קואליציה כנגדם. הפרופסור רבי ניתח מה ניתן לעשות כדי לרסן אותם: "יש קואליציה, אבל השאלה היא מה היא עושה. אני הייתי עולה לסעדה בצפון תימן, קרוב לגבול עם סעודיה. שם יושבים השבטים הבסיסיים שלהם. הפגיעה צריכה להיות בתשתיות כדי להניא את החבר'ה האלה. חיסולים גם כן - יש לנו את הרביעייה הפותחת: עבד אלק מלק אל חות'י המנהיג ועוד שלושה אחרים, אנחנו מכירים אותם. הפגיעה חייבת להיות גם תשתיתית, כי אחרת השור המועד הזה לא יעצור. זה גוף שצריך ללמד אותו לקח באותות ובמופתים".

ואכן, רבי מזהה שינוי בהתנהלות התימנית: "הם נמצאים כבר בסוג של מודעות משתנה, הם יורדים למחתרת, הם מבינים שהם יכולים להיפגע, הם מכירים את מה שקרה לחיזבאללה. יש לנו חסך מודיעיני, אבל אפשר גם עליו וגם על הלוגיסטיקה להתגבר".

"הציבור האיראני הושלך לקרן זווית. זה הזמן לעשות את הדבר"

עם זאת, רבי הזכיר כי מדובר בבעיה משנית באזור: "להפוך את החות'ים לבעיית הבעיות זה לא נכון. אני לא בטוח שיש לראש המוסד מחלוקת עם מישהו, אני חשוב שישראל מכינה את הקרקע, גם הציבורית הישראלית ואולי גם של העולם למתקפה באיראן. מה שקורה באיראן הוא חסר תקדים. יש שם זעקה גדולה שעולה השמיימה לכל הנושא של היעדר גז וחשמל בחורף, מאוד קר, ואינפלציה משתוללת. אנשים פותחים את חרצובות לשונם ללא פחד. נמאס להם, והם מייחלים לרגע כדי לעשות".

לדבריו, "יש בהיסטוריה מומנט – יש קונסטלציה חסרת תקדים כשמתחתיה כתוב: 'אם לא עכשיו אימתי'. העניינים של הגרעין, וגם העובדה שהממשלה חשופה, והחולשה הממשלית שלה. מדינה של 90 מיליון נאנקת תחת המשטר הזה, כשהם יודעים שכל הכסף של הנפט הלך להרפתקאות במזרח התיכון, והציבור האיראני הושלך לקרן זווית. זה הזמן לעשות את הדבר".

"קטונתי מלקבוע מה צריך לעשות בדיוק, אבל אני כן חושב שכל דבר שיבאיש את המשטר בעיניי הציבור ויבליט את האין אונים שלו יהיה מאוד אינסטרומנטלי בניסיון להפיל אותו", סיכם.

"טראמפ, בסופו של דבר, מתכנן על פרס נובל לשלום"

הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, ייכנס לתפקידו בעוד פחות מחודש בוושינגטון. המומחה ניסה להסביר את המדיניות האמריקנית הצפויה מצד הממשל החדש: "תזכרו – כל הסיפור של נורמליזציה עם סעודיה, אנחנו רואים את זה מהכיוון שלנו, אבל במונחים יותר גלובליים זו דרך לבצע מעבר מהיר ממזרח למערב ולנטרל חלק מההשפעה שהסינים קנו כאן בחמש עשרה השנים האחרונות".

"לדעתי מה שטראמפ מכוון אליו הוא לסגור את הפרצות בכל מוקדי הסכסוך, כולל איראן. הוא יהיה מוכן ללכת להסכם, ויכול להיות שהאיראנים יהיו מוכנים לקנות את זה, ולו רק כדי לכבול את ידי ישראל ואולי של ארה"ב ממתקפה עליהם". אמר.

"מה שעומד בראש מעייניו הוא הסיפור של נורמליזציה עם סעודיה", קבע וטען כי לכן על ישראל לנהוג בהתאם: "ישראל צריכה לדבר על אוזנם של האמריקנים, לדבר על ההזדמנות חסרת התקדים שיש פה כדי לנצל את זה. טראמפ בסופו של דבר מתכנן על פרס נובל לשלום, רוצה להרחיב את הסכמי אברהם ולהפוך את המזרח התיכון לפחות ברמה של אינטרסים משותפים למשהו אחר מה'חרב-ודרב' במזרח התיכון".

לקראת סיום השיחה הזכיר רבי כי יש לנו בהחלט מקום לקורת רוח: "לגבי החות'ים, יש היוועצות עם מדינות שכנות שרוצות להיפטר מהנגע הזה, וישראל – אנחנו יכולים לסמוך עליה שהיא שינתה את הדברים מקצה אל קצה. אני לא רוצה שמהבעיות שאנחנו מדברים עליהן נשכח מההישגים הפנומנליים שהגענו אליהם במזרח התיכון".

איראן פרופסור עוזי רבי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}