הפתרון למשבר המסתננים והעובדים הזרים הבלתי חוקיים
השמשת מתקן חולות: נמצא הפתרון למשבר המסתננים והעובדים הזרים הבלתי חוקיים. חה"כ רביבו: "מדינת ישראל צריכה לפעול במטרה לצמצם את הכדאיות של מהגרי העבודה להישאר בישראל"
- אברהם פריינד
- כ"א כסלו התשפ"ה
הוועדה המיוחדת לעובדים זרים בראשות חה"כ אליהו רביבו (הליכוד) קיימה היום (ראשון) סיור בבית הסוהר ׳סהרונים׳ ובמתקן חולות בנגב, במטרה לבחון את השמשת המתקן כמתקן סגור להתמודדות עם בעיית העובדים הזרים הבלתי חוקיים.
הסיור נערך לבקשת מנהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין וההגירה, בשל המצוקה הקשה במקומות הכליאה והשהייה למסתננים ולעובדים זרים שפשעו. כלא גבעון, המשמש ככלא היחיד לזרים בארץ, נמצא במצב מאתגר במיוחד, והסיור נועד לקדם פתרונות מעשיים לבעיה.
במהלך הסיור נערכה סקירה מקיפה והתקיימו דיונים מעמיקים עם גורמי מקצוע, בהשתתפות נציגי משרדי הממשלה וגורמים מקומיים.
יו"ר הוועדה, ח"כ אליהו רביבו, פתח והדגיש את הצורך הדחוף בפיתוח פתרונות יצירתיים לנושא העובדים הזרים הבלתי חוקיים. לדבריו, "מדינת ישראל צריכה לפעול במטרה לצמצם את הכדאיות של מהגרי העבודה להישאר בישראל. עלינו לעודד יציאה של מהגרים, לצד טיפול במקרים שבהם לא ניתן להוציאם." רביבו ציין כי המחסור בכוח אדם לאכיפה, פוגע ביכולת המדינה להתמודד עם הבעיה. "אם לא היה מקום כמו חולות, הייתי רוצה להקים אותו מחדש," אמר רביבו. לדבריו, מתקן כמו חולות יכול להוות כלי חשוב להרתעה ולטיפול בבעיית המסתננים.
סגן מפקד מחוז דרום, תת-גונדר עמאד חמדאן, ליווה את הסיור ונתן סקירה רחבה על כלל בתי הסוהר במחוז, תוך התמקדות בכלא סהרונים ומתקן חולות.
מפקד בית הסוהר ׳סהרונים׳, גונדר-משנה עופר מלכא, הציג את ההיסטוריה של הכלא, שהוקם ב-2007, ואת תפקידו בקבלת מסתננים ומבקשי מקלט מאריתריאה, סודאן ומדינות נוספות. מלכה ציין כי הכלא שימש בתחילה לקליטת מסתננים שניתן היה לגרשם, בעוד שמי שלא הוחזק עם אשרת כניסה הועבר למתקנים אחרים.
ב-2012, לאחר תיקון לחוק למניעת הסתננות, הוחלט להחזיק מסתננים בכלא סהרונים לתקופה של שלוש שנים. עם פסיקת בג"ץ כי יש צורך במתקן אזרחי, נפתח מתקן חולות ב-2013 כ"מרכז שהייה פתוח", שבו השוהים נדרשו להתייצב לספירות יומיות וללון במקום. המתקן נסגר ב-2018 בעקבות ביקורת ציבורית ומשפטית, וכעת נבחנת השמשתו מחדש.
לאחר הסקירה, סיירו חברי הוועדה בבית הסוהר ׳סהרונים׳, שם פיקח יו"ר הוועדה, ח"כ רביבו, על תנאי האסירים ושוחח עם השוהים במקום על מצבם ותנאי כליאתם.
בהמשך, סיירו חברי הוועדה במתקן חולות הסמוך, שנסגר ב-2018 וכעת נבחנת השמשתו מחדש.
ראש מנהל אכיפה וזרים, איציק עמרני, הציג את האתגרים המרכזיים באכיפת החוק למניעת הסתננות. הוא ציין את המחסור החמור בכוח אדם, המגביל את היכולת לפעול גם במקרים חמורים של מידע על התעללות או עבירות אחרות. עמרני שיבח את יו"ר הוועדה על התמקדותו בנושא החשוב והביע תקווה שמתקן חולות יוכל לשמש כפתרון פרקטי ומשמעותי.
ראש המועצה האזורית רמת נגב, ערן דורון, הביע תסכול ממדיניות הממשלה לאורך השנים. "הנגב הפך לחצר האחורית של המדינה, שמשמש לפתרונות כליאה במקום לפיתוח חקלאות ותיירות," אמר. דורון קרא לפתח את השממה בנגב ולהשקיע בפוטנציאל הכלכלי והביטחוני שלה, במקביל לשימושים כמו פתרונות הכליאה.
בסיום הסיור, התחייב ח"כ רביבו לפנות לשר לביטחון לאומי ולראש הממשלה כדי לקדם את השמשת מתקן חולות מחדש. "לא ניתן להשאיר את המקום כאבן שאין לה הופכין," אמר. הוא הדגיש כי המתקן הוא כלי חיוני ליצירת הרתעה שתחסוך כניסת מסתננים נוספים בעתיד.
הסיור בבית הסוהר ׳סהרונים׳ ובמתקן חולות מהווה צעד נוסף במאמצים הרבים של הוועדה בשנתיים האחרונות למציאת פתרונות לבעיית העובדים הזרים הבלתי חוקיים. הוועדה שואפת לייצר הרתעה אפקטיבית שתמנע את הגעתם של מסתננים נוספים ותשמור על האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות