כבישים בטהרן הוחשכו, בתי ספר נסגרו: המשבר הגדול של איראן
טהרן מתמודדת עם הפסקות חשמל ועומס על הרשת, כתוצאה ממחסור באנרגיה ומזג אוויר קר. עמודי תאורה כבויים, בתי ספר סגורים, והתושבים במאבק יומיומי במצוקה
- ליפא גינסברגר
- י"ח כסלו התשפ"ה
- 2 תגובות
חברת החשמל של טהרן הודיעה על צעד חריג: כיבוי עמודי התאורה בכבישים המרכזיים בעיר במהלך שעות הלילה. ההחלטה, כך לדברי נציג החברה עלירזא רזאי בראיון לסוכנות רויטרס, התקבלה בעקבות העומס הכבד על רשת החשמל. "מדובר בצעד הכרחי שיימשך עד שיושג איזון בין הביקוש לחשמל לבין היכולת לספק אותו," אמר. אך מאחורי ההצהרה הרשמית מסתתר סיפור רחב ומורכב יותר, המעיד על מצב המשק האנרגטי של איראן ועל ההשלכות החברתיות והכלכליות שהוא מביא עמו.
הפסקות החשמל בכבישים המהירים, שגורמות לחששות גוברים בקרב התושבים על בטיחותם, אינן תופעה חדשה. למעשה, הן נמשכות כבר כחודשיים, ומעידות על כשל מערכתי שמאפיין את מגזר האנרגיה באיראן. המדינה, המחזיקה באחד ממאגרי הגז והנפט הגדולים בעולם, נאלצת להתמודד עם מחסור כרוני באנרגיה, הנובע ממספר גורמים.
שנים של הזנחה והיעדר השקעות בתשתיות האנרגיה, לצד סנקציות בינלאומיות קשות שהוטלו על המדינה בשל תוכנית הגרעין שלה ותמיכתה בארגוני טרור, גרמו למערכת האנרגיה של איראן להתדרדר. הסנקציות הגבילו את היכולת של טהרן לייבא טכנולוגיה חדישה ולהשקיע בתחזוקה ושדרוג של רשת החשמל ותשתיות הגז. כתוצאה מכך, המערכת אינה ערוכה לעמוד בעלייה הדרמטית בביקוש לאנרגיה, במיוחד בעונות החורף הקשות, שבהן הדרישה לחימום גוברת משמעותית.
בשבועות האחרונים החמיר המצב עוד יותר בעקבות גל קור עוצמתי שהכה במדינה, אשר גרם לעלייה חדה בצריכת החשמל והגז. התוצאה: הפסקות חשמל יזומות, מחסור בגז מוכן לשימוש, ופגיעה קשה באורח החיים של התושבים. מוסדות ציבור ובתי ספר בטהרן נותרו סגורים בארבעת הימים האחרונים, במסגרת ניסיונות נואשים לחסוך באנרגיה ולצמצם את העומס על הרשת.
השלכות המשבר מורגשות בכל פינה. התושבים מתמודדים עם קור עז, כאשר בחלק מהאזורים אין מספיק גז או חשמל לחימום הבתים. בכבישים, היעדר תאורה בלילות מגביר את הסיכון לתאונות ומעורר חשש מפני פשיעה. במקביל, עסקי המסחר נפגעים כאשר שעות הפעילות מתקצרות בשל הפסקות החשמל הלא צפויות.
מצב זה מעורר תהיות לגבי עתיד מגזר האנרגיה באיראן, ומעלה שאלות לגבי הדרך שבה המדינה, למרות משאביה העשירים, הגיעה למצב של תלות מוחלטת בפתרונות זמניים. עד כמה הממשל יוכל להמשיך לנהל משבר מתמשך מבלי לפתור את הבעיות המבניות העמוקות? האם ייתכנו שינויים שיקלו על העם האיראני, או שהמשבר יהפוך לחלק קבוע מהמציאות היומיומית במדינה?
בינתיים, תושבי טהרן נשארים עם תקווה קלושה לשיפור במצב, כאשר עמודי התאורה בכבישים הם רק עוד סמל למציאות מורכבת, שבה אין מספיק אור, לא בכבישים ולא בעתיד הקרוב של איראן.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות