ט"ו טבת התשפ"ה
15.01.2025
נפילת המשטר

שחר חדש בסוריה? מאחורי הקלעים של ממשלת המעבר בדמשק

ממשל המורדים צפוי להתחיל בהפעלת התחבורה הציבורית ובהחזרה לפעילות של חברת החשמל בסוריה. לדברי ה'וול סטריט ג'ורנל' ייתכן שממשל טראמפ הנכנס לא יהיה נוח מול ארגון המורדים המוביל שנמצא עדיין ברשימת הטרור

שחר חדש בסוריה? מאחורי הקלעים של ממשלת המעבר בדמשק
המורדים בסוריה צילום: שאטרסטוק

לאחר שמשטרו של בשאר אל-אסד קרס בסוף השבוע ללא קרב, דמשק גלשה לתוהו ובוהו וכאוס שלטוני, בשיאו נבזזו ארמונו המפואר של הנשיא המודח, מספר מבני ממשלה ובתיהם של פקידי משטר שהודחו. עכשיו כוחות המורדים החלו להשליט בסדר בבלגן ולתפוס באופן מסודר את מוסדות השלטון.

על פי הדיווח ב'וול סטריט ג'ורנל', כוחות מורדים מאורגנים נכנסו לבירה והחלו בניסיון להשיב את הסדר על כנו. חמושים מ'היאת תחריר א-שאם', הארגון מצפון סוריה בהובלת אבו מוחמד אל-ג'ולאני, עצרו את הביזה והקימו מחסומים כדי להחרים סחורה גנובה, כולל רהיטים, אלקטרוניקה ומכשירי חשמל לבתים, סיפרו תושבים.

ביום שני הודיע 'היאת תחריר א-שאם' שמשימת אבטחת הבירה הסורית כמעט והושלמה, וכי מוחמד אל-באשיר, הפוליטיקאי שהארגון תמך בו במשך שנים בצפון מערב סוריה, מונה על ידם כדי להקים ממשלת מעבר למדינה כולה. בהמשך נפגש אל-באשיר עם מנהיג הארגון, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, וכן עם ראש הממשלה של המשטר המודח, שכרגע עובד בשיתוף פעולה עם ארגון המורדים בכדי לאפשר העברה שקטה ומסודרת של השלטון.

ארגון המורדים שמונה 25 אלף לוחמים בסך הכל, הדהים את העולם במתקפת הבזק שלו אשר בתוך קצת יותר משבוע הפילה את משטר אסד, ששלט בסוריה במשך יותר מיובל שנים. המדינה, המורכבת מקהילות אתניות ודתיות מגוונות, הפכה עכשיו לאוסף של טלאים ובליל של מיליציות חמושות שעלולות להילחם עכשיו זו בזו אחרי שהשלטון המרכזי נעלם.

בעוד שאל-ג'ולאני הפך לפנים הגלויות של השלטון החדש בדמשק, אנליסטים סורים אומרים כי ארגון המורדים שבראשו הוא עומד 'היאת תחריר א-שאם', מנסה לאחד כוחות עם גורמים מקומיים וכפי הנראה צפויים לחלוף מספר שבועות עד שתהליך המעבר יתבהר.

אל-ג'ולאני נלחם בכיבוש האמריקני בעיראק, שם הוא נתפס בידי ארה"ב והושלך לכלא. מאוחר יותר הוא הצטרף לארגון המדינה האסלאמית – דאעש ולאחר מכן לאל קאעידה, אך מאוחר יותר נטש את שני הארגונים וניתק עמם קשר תוך שהוא פועל לבדל את ארגונו מהג'יהאד העולמי הנאבק במערב. מאז 2017, 'היאת תחריר א-שאם' מנהל אזור בצפון-מערב סוריה עם אוכלוסייה של כארבעה מיליון איש.

'היאת תחריר א-שאם' מוגדר על ידי ממשלות זרות רבות, כולל ארה"ב, כארגון טרור על רקע קשריו לכאורה עם אל-קאעידה, למרות שהוא התנער מהם לפני שנים. תפקידו הדומיננטי של הארגון בהקמת סוריה החדשה, מהווה כעת אתגר מורכב עבור אותן ממשלות. שר החוץ בבריטניה אמר כי ממשלתו תשקול להסיר את הארגון מרשימת ארגוני הטרור בהתאם להתנהגותו בתקופה הקרובה.

לדברי ה'וול סטריט ג'ורנל', ייתכן שממשל טראמפ הנכנס לא יהיה גמיש באותה מידה. ג'ואל רייבורן, לשעבר מנהל בכיר לסוריה במועצה לביטחון לאומי שעובד בצוות המעבר לביטחון לאומי של הנשיא הנבחר, אמר שאל-ג'וולאני וארגונו 'היאת תחריר א-שאם' הם "הזויים" אם הם חושבים שהעולם יתמוך בממשלת מעבר שלדבריו עוקפת את האו"ם.

אופן שלטונו של 'היאת תחריר א-שאם' משתנה בין אזורי סוריה בהתאם לנסיבות. באזורי צפון-מערב סוריה בסביבות העיר אידליב, שם הארגון היה נתון משך שנים להפצצות מצד המשטר ובעל בריתו רוסיה, הוא הקים ממשלה שהתמקד בעיקר במתן שירותים נחוצים לאזרחים והראה סובלנות מסוימת לנוצרים ולמיעוטים נוספים, תוך שהוא סופג ביקורת מצד אנשי אסלאם קיצוניים ונוקשים יותר.

עם השתלטות הארגון על חאלב בשבוע שעבר, הוא מיהר לאכוף את שלטונו בעיר בתוך זמן קצר. עם זאת, החמושים שהשתלטו על הבירה דמשק, היו ככל הנראה פחות ממושמעים מאחיהם לארגון במקומות אחרים אותם כבשו, כך שעד מהרה הכאוס השתולל בעיר.

מואטז חוסיין, תושב דמשק, תיאר עיר בירה שידעה עשרות שנים של סבל, אשר ההתפתחויות המהירות של הימים האחרונים ניכרות בה היטב. לדבריו, רוב החנויות בעיר עדיין סגורות ואנשים רבים נשארים בבית ולא יוצאים לרחוב מרוב פחד.

הוא סיפר כי נתקל בחמושים שיורים יריות שמחה, וכן באסירים ששוחררו מהכלא שחלקם עדיין משוטטים ברחובות, הוסף לכך את תקיפות חיל האוויר הישראליות שמהדהדות מרחוק. "הכל נראה כמו סיוט, אבל אתה מזכיר לעצמך שזה גם התממשות חלום - עכשיו כשאסד איננו", אמר.

בינתיים, פקידי ממשל בדמשק עסקו ביומיים האחרונים בארגון דלק לאוטובוסים כדי שעובדי התחבורה הציבורית יחזרו לעבוד, בתיקון הפסקות החשמל ובהעסקת פועלי עבודה לניקוי השכונות. בחלקים מהמדינה, בתי ספר שנסגרו בשבוע שעבר נפתחו אתמול מחדש באופן חלקי. עם זאת, רוב החנויות והמסעדות בבירה נותרו סגורות בגלל מחסור באספקה, וזינוק במחיר המוצרים הבסיסיים.

הייד הייאד, עמית בכיר במכון המחקר 'האטהאם האוז' שמוצאו מסוריה, אמר כי ארגון המורדים 'היאת תחריר א-שאם' הצליח באופן היסטורי להשליט את עצמו על סוריה, באמצעות גישה הדרגתית לממשל ששילבה אכיפה לצד סבלנות ושכנוע, המאפשר לו ליישם את מטרותיו באיטיות ולהימנע מתגובות נגדיות.

בשאיפה להיפרד מהשלטון האכזרי בן 54 השנים של משפחת אסד תוך מניעת כאוס ושמירה על המשכיות מוסדות המדינה, ביקשו המורדים להרגיע את המיעוטים בסוריה שהם יהיו בטוחים. לאור זאת הם העדיפו לשמר חלק משרי הממשלה ופקידי הרשויות המקומיות, לפחות לעת עתה, בנוסף להבאת כמה חדשים.

במקביל, המורדים הציגו חנינה כללית לחיילים מצבא אסד שיניחו את נשקם, וכן הורו לפקידים לשעבר להציג את עצמם בפני הרשויות החדשות בהבטחה שלא ייפגעו, כאשר אפילו המשטרה שעבדה עד היום תחת אסד התבקשה להישאר. בד בבד המורדים התחייבו להעמיד לדין פקידים ממשטר אסד הדיקטטורי בגין חלקם בעינויים ופשעי מלחמה.

סוריה נפילת משטר אסד אבו מוחמד אל-ג'ולאני

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}