ט"ו טבת התשפ"ה
15.01.2025
מערך עינויים מפלצתי

כלא הזוועות של באשר אל אסד נחשף: עשרות מתקני גרדום ומשרפות

כלא סידאניה שמצפון לדמשק ממשיך להעסיק את הסורים אחרי שבמשך שנים לא פורסמה אפילו תמונה בודדת ממנו. הוא היה אחד הסודות השמורים ביותר של משטר אסד ועכשיו מתבררים היקפי הזוועות שבוצעו בין כותליו. עשרות אלפים הוצאו להורג במרתפיו לאורך קרוב ל-40 שנות קיומו

כלא הזוועות של באשר אל אסד נחשף: עשרות מתקני גרדום ומשרפות
אילוסטרציה צילום: unsplash

מאז התמוטטות משטר אסד ביום ראשון האחרון, אזרחים סורים שמקווים לשמוע חדשות על קרוביהם מהם לא שמעו במשך שנים, נוהרים בהמוניהם לעבר בית הכלא הסודי והידוע לשמצה ביותר במדינה, סידנאיה, בניסיון לאתר שם את מה שהם מחפשים.

הכלא האכזרי המכונה "בית מטבחיים אנושי", הוקם בתחילת שנות ה-80 בעיירה קטנה כ-30 ק"מ צפונית לבירה דמשק, ואלפי אנשים נכלאו בתוכו, עונו והוצאו להורג בין חומותיו. ביתר שאת מאז החלה מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011, כך לפי ארגוני זכויות אדם.

סידנאיה היא המקום שבו משפחת אסד החזיקה את מתנגדי המשטר במשך עשרות שנים. עובדת קיומו של סידנאיה היה סוד שמור היטב, ותמונות מתוך הכלא מעולם לא נראו קודם לכן. כל הפרטים שנודעו על מתווה הכלא והזוועות שהתרחשו בתוכו, מבוססים רק על סמך ראיונות עם סוהרים ואסירים לשעבר.

אבל מידע מארגוני זכויות אדם וממשרד החוץ האמריקאי, שופך קצת אור על המבנה הנוראי שהפך לסמל רב עוצמה של השלטון האכזרי והדיכוי של אסד. ה-BBC מביא סקירה מפורטת על המבנה המאיים שמרתק אליו את עיני העולם בימים האחרונים.

שחרור האסירים מבית הכלא צילום: רשתות חברתיות

כלא סידנאיה, ששטחו הכולל הוא 1.4 קמ"ר, נוהל במשך עשרות שנים על ידי המשטרה הצבאית והמודיעין הצבאי של סוריה. בנייתו החלה כאמור, בתחילת שנות ה-80 והאסירים הראשונים הגיעו למתקן רק ב-1987 - 16 שנים לאחר תחילת שלטונו של הנשיא חאפז אל-אסד, אביו של בשאר המודח.

עם השלמתו והפעלתו המלאה, בית הכלא הכיל שני מתקני מעצר עיקריים. הבניין הלבן נבנה - על פי ארגוני זכויות אדם -  בעיקר כדי להחזיק קציני צבא וחיילים החשודים בחוסר נאמנות למשטר. זה היה מתחם בצורת האות האנגלית 'אל' בדרום-מזרח המתחם רחב הידיים.

הבניין האדום שהוא למעשה הכלא הראשי, היה מיועד למתנגדי המשטר, שבתחילה כללו את אלה שנחשדו בחברות בארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים. אגף זה נודע בצורת האות האנגלית 'וואי' הייחודית שלו, עם שלושה מסדרונות ישרים הנפרשים מבניין מרכזי.

שני הבניינים מסוגלים להכיל בין 10 אלף ל-20 אלף בני אדם, לפי ארגוני זכויות שדיברו עם אסירים משוחררים. תיעודים שפורסמו בתקשורת מאז התמוטטות המשטר ביום ראשון - שאומתו על ידי ה-BBC, חשפו אולם מעקב גדול באחד מאגפי הכלא, המלא במסכים של מעגל סגור המציגים את מה שנראה כעשרות ומאות תאי כלא.

דו"ח מ-2017 של 'אמנסטי אינטרנשיונל', שציטט סוהרים לשעבר בכלא, מצא כי לאחר תחילת מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 הבניין הלבן התרוקן מהאסירים הקיימים, והוכן במקום זאת לשכן את העצורים בשל השתתפות בהפגנות נגד משטר הנשיא בשאר אל-אסד. קצין סורי לשעבר אמר לאמנסטי כי "אחרי 2011, סידנאיה הפך לכלא הפוליטי העיקרי בסוריה".

שחרור אסירים מכלא בפרברי דמשק צילום: רשתות חברתיות

הארגון גם ציטט עדויות של אסירים לשעבר הטוענים כי המוחזקים בבניין האדום נחשפו תדיר לשיטות עינויים שונות, כולל מכות קשות, ומניעת גישה למזון ותרופות. לפי עדותם, מתחת לבניין הלבן שכן מה שהם כינו "חדר הוצאה להורג", אליו הועברו אסירים שהיו כלואים בבניין האדום לתלייה.

שומר לשעבר בבית הכלא סיפר כי רשימה של אלה שעומדים לצאת להורג מהבניין האדום, היתה מגיעה מידי יום בשעת הצהריים. לאחר מכן, החיילים היו לוקחים את אלה שנידונו למוות לתא מעצר מבודד במרתף - שלעיתים יכול היה להכיל עד 100 איש - שם הם ספגו מכות רצח ועינויים, בטרם יעזבו את העולם.

אסירים רבים נראים במצלמות האבטחה צילום: רשתות חברתיות

לדברי אסירים משוחררים ששוחחו עם אמנסטי, הנידונים למות מהבניין האדום היו מועברים לבניין הלבן בדרך כלל באישון לילה, לרוב בין חצות ל-3 לפנות בוקר. לאחר מכן הם היו מובלים כשעיניהם מכוסות במורד גרם מדרגות אל חדר ההוצאה להורג שהיה בחלק הדרום-מזרחי של הבניין הלבן, שם היה מתקן שהכיל עשרה מתקני גרדום.

לפי אמנסטי, ב-2012 הורחב החדר והתקנו בו עוד 20 גרדומים. בצילומים ששיתפו כלי תקשורת המזוהים עם המורדים לאחר נפילת המשטר, הציגו לוחמים עשרות חבלי תלייה עבותים שמצאו במרתפים של הכלא ליד חדר ההוצאה להורג. ארגוני זכויות אדם מעריכים כי יותר מ-30 אלף אסירים הוצאו להורג או מתו כתוצאה מעינויים, חוסר טיפול רפואי או רעב, בין 2011 ל-2018.

מנסים לאתר אסירים באמצעות מפות ומצלמות אבטחה צילום: רשתות חברתיות

ב-2017 חשפה מחלקת המדינה האמריקאית כי רשויות הכלא הקימו במקום קרמטוריום, באמצעותו נפטרו מגופות האסירים שנרצחו. דובר מחלקת המדינה האמריקאית אמר בזמנו כי גורמים רשמיים בנו את המתקן כחלק מ"מאמץ לכסות את היקף הרציחות ההמוניות המתרחשות בכלא סידנאיה".

ואכן, תמונות לוויין שפורסמו על ידי חוקרים אמריקאים הראו מבנה שלדבריהם היה בניין קטן שהוסב למשרפה. גורמים רשמיים אמרו כי השלג שנמס תדיר על גג הבניין, בעוד שעל הבניינים האחרים הוא נערם, הוכיח את הטענות בדבר קיום הקרמטוריום במקום. החוקרים ציינו כי לפחות 50 אסירים ביום הוצאו למוות בתלייה באותה תקופה.

לאורך שנות קיומו של הכלא, הוא היה נתון תחת שמירה כבדה, עם ביצורים המקיפים את המתחם. החלק החיצוני של הכלא נשמר על ידי יחידה שכללה 200 חיילים מצבא סוריה, ועוד 250 חיילים נוספים מהמודיעין הצבאי והמשטרה הצבאית, שהיו אחראים על אבטחת הפנים. כך על פי דו"ח מ-2022.

הסורים נאלצים להרוס קירות בכלא סיידנאיה בניסיון להוציא אסירים צילום: רשתות חברתיות

כוחות מחטיבה 21 של הדיוויזיה השלישית של הצבא הסורי, נבחרו להגן על הכלא בגלל נאמנותם העזה למשטר. החיילים היו תחת פיקודם של קצינים שנמנו על המיעוט העלאווי של הנשיא בשאר אל-אסד.

עם נפילת משטר אסד, האזרחים נקראו להימנע מלהתרוצץ במתחם הכלא. ארגוני זכויות אדם טוענים כי ידוע שחלקו החיצוני של המתחם ממוקש בכבדות. טבעת של מוקשים נגד טנקים מקיפה את כל סביבות החלק החיצוני של הכלא, בעוד טבעת משנית של מוקשים עוברת במרכז המתקן.

שחרור האסירים בסוריה צילום: רשתות חברתיות

תמונות שפרסמו ארגון 'הקסדות הלבנות' - קבוצת הגנה אזרחית סורית, הראו חומות גבוהות שעליהן תיל דוקרני המקיפים גם הן את המתחם. ניתן לראות גם מגדלי שמירה פזורים ברחבי הכלא.

יצוין כי משטר אסד הכחיש לאורך השנים את ההאשמות שהוטחו נגדו על ידי ארגונים בינלאומיים, וכינה אותן "חסרות בסיס" ו"שקריות". לדברי אמנסטי, עבור אלפי משפחות המשערות כי יקיריהן הוחזקו בכלא סידנאיה, נפילת המשטר "מעלה את הסיכוי שהם יוכלו סוף סוף לגלות את גורל בני משפחתם הנעדרים, במקרים מסוימים - עשרות שנים מאוחר יותר".

נפילת משטר אסד סוריה סידנאיה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}