שוחד? אולי מפקד הימ"ר סירב לשמש בובה של השב"כ | דעה
אולי מפקד ימ"ר ש"י נצ"מ אבישי מועלם פשוט יישם מדיניות חדשה שאינה לרוחו של השב"כ? כתבה נרחבת שסקרה את הנעשה ביחידה מחזקת בעיני את גרסתו | ישראל רובין
- ישראל רובין
- ד' כסלו התשפ"ה
- 4 תגובות
בימים אלה מנהלת המחלקה לחקירות שוטרים חקירה מתוקשרת, שהחשוד המרכזי בה הוא מפקד היחידה המרכזית במחוז יהודה ושומרון (ימ"ר ש"י), ניצב-משנה אבישי מועלם.
אני רוצה לפתוח בהסתייגות, הדעה שאני כותב מבוססת על מידעים חלקיים שפורסמו בתקשורת אודות החקירה. מכיוון שכך דעתי עשויה להתברר כשגויה לחלוטין ואף מנותקת מהמציאות.
אחרי שאמרתי את זה, אני רוצה להתייחס לחשד נגד מפקד הימ"ר אבישי מועלם, כפי שעולה מהפרסומים האחרונים.
לפי הדיווחים, החשד נגד מועלם הוא שהתעלם ממידע מודיעיני שמסר לו השב"כ ובמקרים מסוימים נמנע ממעצר של פעילי ימין קיצוני החשודים בתקיפת פלסטינים, וזאת בתמורה לקידום שיעניק לו השר בן גביר.
עוד לפי הפרסומים, מועלם מצידו טוען שהתנהלותו הייתה עניינית, שהוא לא הסכים לשמש "חותמת גומי" של החטיבה היהודית בשב"כ ושמאחורי אותם מעצרים שהוא מנע, לא עמדה תשתית ראייתית מספיקה כדי לבצע אותם, בעיניו. לפי הפרסומים זו גרסתו.
אין לי מושג מה היו הנסיבות הפרטניות של אותם מקרים, האם אכן מועלם נמנע מלבצע את אותם מעצרים כדי למצוא חן בעיני השר, או שבאמת לא הייתה לדעתו סיבה מוצדקת למעצרים.
אך לטעמי גרסתו של מפקד הימ"ר נשמעת הגיונית בהחלט ואף יותר מכך ויתכן מאוד שבאותם מקרים שבהם הוא נמנע מלבצע מעצרים, מדובר במקרים שבהם השב"כ התנהל בכוחנות יתר ו/או לקה בראיית מנהרה.
עם כל הכבוד שאני רוחש לארגון הזה ואני רוחש לו כבוד רב, ככל הנראה אזרחים ישראלים רבים חבים לארגון הזה את חייהם, אבל מדובר בארגון שסופג לא אחת ביקורת חריפה מימין ומשמאל, כך למשל בנוגע למעצרים מנהליים שמי יודע כמה מהם מוצדקים.
האם יתכן שהשב"כ הוא זה שטעה כאן והתנהלותו של מפקד הימ"ר ניצב-משנה אבישי מועלם באותם מקרים שנבחנים, הייתה עניינית? האם יתכן שהשב"כ הוא זה שטעה באותם מקרים וכעת הפרקליטות נוטה לייחס לו אמינות רבה יותר מאשר לקצין משטרה שמונה על ידי השר בן גביר? לטעמי, יתכן בהחלט.
גם לגבי הפרקליטות, שאינני מחובבי הספורט הלאומי החדש להשתלח בה בצורה כוללנית, אבל מדובר בארגון שלחלוטין איננו חף מטעויות והמונח "ראיית מנהרה" כבר נשמע מפי רבים שביקשו למתוח עליה ביקורת. אחד האחרונים שבהם שהשתמש למיטב זכרוני במונח זה ממש, הוא השופט בדימוס אשר קולה, מבית המשפט המחוזי בנצרת, (בשיחה עם העיתונאי אבישי גרינצייג בפודקאסט "אפכא מסתברא").
הערה: כאן המקום לציין כי בהודעה שהוציאה הערב מח"ש, נמסר כי השב"כ לא יזם את החקירה וכי "תיק החקירה נפתח בעקבות מידע מודיעיני שהגיע לצוות חשיפה באגף החקירות במחלקה", כלשון ההודעה.
בחודש יולי האחרון פרסם יוני רוטנברג בעיתון "בשבע", כתבת מגזין הסוקרת בהרחבה את השינוי הדרמטי שעובר על ימ"ר ש"י, מאז מינויו של ניצב-משנה מועלם לתפקיד מפקד היחידה, כבר אז כותרת הכתבה זהה באופן מדהים לגרסתו של מועלם בחקירותיו בימים האחרונים. "אנחנו כבר לא זרוע של השב"כ", נכתב בכותרת כציטוט של גורם בכיר בימ"ר ש"י ששוחח עם העיתון.
"אנחנו לא עובדים אצל האמריקנים", אמר אותו גורם בכיר בשיחה עם רוטנברג, "אנחנו עובדים לפי סטנדרט מקצועי. זה נכון, השב"כ פנה אלינו כמה פעמים כדי שנעצור יעדים. אבל כשסגן־ניצב מועלם נכנס לתפקיד הוא הגדיר את ימ"ר ש"י מחדש: אם עד היום היינו בסך הכול זרוע ביצועית של השב"כ, זה לא יהיה יותר. פעם הם שלחו לנו איזו פרפרזה (סיכום קצרצר של מידע מודיעיני על יעד), וציפו שאנחנו נלך לעצור כי הם אמרו. ומי יתבזה בסוף מול בית המשפט? אנחנו. היום זה כבר לא קיים. רוצים שנעצור? אין בעיה, תעבירו לי את כל החומרים, תראו לי שיש ראיות שמבססות חשד שעשוי להבשיל לכתב אישום, ואנחנו נמצה את הדין עם האיש עד הסוף".
אותו גורם בכיר גם הדגים לכתב איך עובדות שיטות ה"טיפול" של השב"כ, שאיתן הוא כבר לא מוכן לשתף פעולה. "תדמיין שעכשיו בקפלן יש אלפי מפגינים, ומתוכם אולי עשרים התעמתו עם שוטרים וביצעו עבירה. בא שב"כ, מוציא איכונים של מי שהיה בקפלן, ואומר לי לעצור את כל מי שהיה בסביבה. זה מתקבל על הדעת של מישהו? ממש לא. אבל זה בדיוק מה שהם עושים. יורדים אזרחים מיצהר להפגין אחרי הרצח של הלל ויגל יניב, הפגנה סופר־לגיטימית אחרי רצף של אירועים קשים מאוד. קומץ מתוכם מבצע עבירות. הם מצפים ממני שאעצור את כל מי שהם מאכנים בסביבה. זה לא מקובל עליי, ולכן אני גם לא עוצר".
בכתבה נטען כי ימ"ר ש"י יצרה במשך שנים רבות "הטיה מופרעת" של משאבים ותשומת לב לכיוון מחלק הפשיעה הלאומנית שלה, ועל הצד היהודי שלו בלבד. לפי "בשבע", היחידה המרכזית של יהודה ושומרון, זו שאמונה על חקר הפשיעה החמורה במחוז ומתוקצבת בכ־60 מיליון שקלים מדי שנה, מקדישה שני שלישים מהתקנים שלה לפשיעה לאומנית יהודית. מחצית מהתיקים שמנהלת היחידה הם תיקים של "הפרת הוראה חוקית", בדרך כלל הפרת צו הרחקה או מעצר בית, עבירות שבשום מצב אינן עונות להגדרה "פשיעה חמורה". מספר התיקים שנוהלו בשנים שקדמו לכהונת השר בן גביר נגד פשיעה לאומנית ערבית נע בין 0 ל־5 תיקים בשנה, לעומת יותר מ־100 תיקים נגד יהודים. עוד דווח כי גם דו"ח מבקר המדינה הטיח ביחידה ביקורת חריפה.
חשוב לי לציין, גם את אותה כתבה אינני מאמץ כאילו היא העובדה המוצקה והמוחלטת, כי (באופן תאורטי) אם רוצים, אפשר לצייר תמונה מאוד מסוימת באמצעות כתבה מגמתית וליצור רושם שזו האמת ואין בלתה. אבל כן, הכתבה הזו מגובה בעוד הרבה עובדות ומספרים ועושה רושם אמין. זו הסיבה שאני רק תוהה: אולי מועלם באמת יישם מדיניות חדשה שאינה לרוחו של השב"כ ולא חתר תחת האינטרס הציבורי כדי לקדם מינוי מהשר? יכול להיות? נשמע לי סביר.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות