הוועדה דנה במטופלים סיעודיים שעברו התעללות על ידי עובדים זרים
הוועדה המיוחדת לעובדים הזרים דנה בטיפול רשויות המדינה במקרי אלימות, התעללות והזנחה במטופלים סיעודיים על ידי עובדים זרים. מרגי: "בשנתיים האחרונות נכנסנו במשרד הרווחה להילוך גבוה בכל הנושא של דיגיטיציה וטכנולוגיה"
- אברהם פריינד
- ג' כסלו התשפ"ה
הוועדה המיוחדת לעובדים הזרים בראשות ח"כ אליהו רביבו (הליכוד) דנה היום (רביעי) בטיפול רשויות המדינה במקרי אלימות, התעללות והזנחה במטופלים סיעודיים על ידי עובדים זרים.
בדיון השתתף שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי (ש"ס). יו"ר הוועדה ח"כ אליהו רביבו אמר, בדיונים הקודמים שמענו סיפורים קורעי לב ממעסיקים סיעודיים ונכים על התעללות, הזנחה, אלימות מצד עובדים זרים, חלקם אף תועדו. עובדים זרים שחשודים בהתעללות משוחררים בערבות וממשיכים לעבוד בבתים של מטופלים אחרים כשהמשפחה לא יודעת על ההיסטוריה של העובד.
בדיונים נמסר כי לא קיים נוהל לסנכרון והעברת מידע בין הגורמים השונים במקרה של אלימות, התעללות או הזנחת מטופלים סיעודיים או נכים ע"י עובדים זרים. בנוסף, מזה כ-20 שנה לא שונה או תוקן נוהל המשרד לזיהוי מקרי אלימות, ובפרט כאלה שמטופלים על ידי עובדים זרים. בתחילת דבריו, ח"כ רביבו התייחס לתלונה שהגיש במשטרה כנגד שר הביטחון לשעבר משה יעלון על דברים שאמר.
שר הרווחה יעקב מרגי אמר בדיון כי "רוב שירותי המשרד מופרטים, וטוב שכך. כיוון שמשרדי הממשלה בירוקרטיים וקשים לביצוע. משרד הרווחה בעיקר הרגולטור והמתקצב. שירותי הרווחה ניתנים באמצעות השלטון המקומי או עמותות וארגונים. למשרד אין מידע על כל האזרחים הוותיקים בישראל מי ערירי ומי נזקק. כל הדאטה נמצא בהתהוות. הקושי אובייקטיבי ואמיתי". מרגי הודה כי למשרד אין את התמונה המלאה, וכי צריך ללקט את המידע באופן ידני.
השר מרגי ציין כי: "בשנתיים האחרונות נכנסנו במשרד הרווחה להילוך גבוה בכל הנושא של דיגיטיציה וטכנולוגיה. אנחנו רוצים להגיע לרמה טכנולוגית כמו בקופות חולים ובבנקים, באמצעות אפליקציות שבהן אזרח יוכל לפנות ולחסוך לעצמו את אי הוודאות והזמן. אנחנו עובדים כל יום לפיתוח שירותים חדשים".
עוד הוסיף השר מרגי: "שנים אני מדבר על כך שמשרדי הממשלה לא יודעים לדבר ביניהם. זה החוסן של האזרח שהוא יודע שיש לו משענת. לדבריו, מדינת ישראל מובילה בתוחלת החיים אולם זה מאתגר אותנו כיון שאנחנו מובילים גם במספר אזרחים ותיקים סיעודיים".
סמנכ"ל משרד הרווחה יריב מן אמר, בשנת 2023 דווחו למשרדו 8,400 מקרים של התעללות באזרחים ותיקים. רק 2% מהם, בוצעו ע"י עובדים זרים. רוב המקרים, מבוצעים ע"י בני משפחתם או קרוביהם. אנחנו עמלים על איסוף נתוני שנת 2024.
במהלך הדיון התגלעה מחלוקת בין יו"ר הוועדה לנציגי משרד הרווחה מי מוגדר כחסר ישע, כך שעובד סוציאלי מחויב לדווח על מידע שהועבר אליו על התעללות של מטפל בחסר ישע.
סמנכ"ל משרד הרווחה יריב מן אמר, העובדים הסוציאליים לא מחליפים את עבודת המשטרה, תפקיד העו"ס לייעץ לכוון ולסייע. עמדת משרד הרווחה היא שאנחנו לא רואים בכל אזרח ותיק כחסר ישע. ח"כ רביבו השיב ואמר, קשיש חסר ישע יותר מילד. אין מטופל סיעודי שבהגדרה אינו חסר ישע. כל מי שזכאי לעובד זר, בהגדרה הוא חסר ישע. מי שמחזיק במידע על עובד שמתעלל בחסר ישע, מחזיק ברימון ללא ניצרה. אם העובד משוחרר לדרכו, הוא יתעלל במטופל הבא שלו. אני מחויב לעשות את המקסימום למנוע התעללות במטופלים.
השופט בדימוס משה יועד שסיפר שהוא מטופל סיעודי אמר בדיון, כי מערכת היחסים ביו מטפל למטופל היא כזו שמטופל חושב חמש פעמים אם להתלונן על המטפל שלו. אני מזדעזע למשמע הדברים, איפה השכל הישר? תעבירו את המידע לטיפול הגורם המוסמך. דואגים לפרטיות של המטפל, ומי שנפגע זה המטופל.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות