תגייסי 9 מיליארד דולר או שתוצאי להורג: האולטימטום האכזרי של אשת העסקים
בית המשפט בווייטנאם דחה את ערעורה של טרונג מיי לאן, אשת עסקים בכירה שהורשעה במעילה בהיקף של 12.5 מיליארד דולר, וקבע כי עונש המוות שנגזר עליה ייוותר על כנו, אלא אם תצליח להשיב 75% מהכסף
- קובי ברקת
- ב' כסלו התשפ"ה
בית המשפט בווייטנאם דחה היום (שלישי) את ערעורה של טרונג מיי לאן, אשת עסקים בכירה שהורשעה במעילה בהיקף של 12.5 מיליארד דולר, וקבע כי עונש המוות שנגזר עליה ייוותר על כנו, אלא אם תצליח להשיב 75% מהכסף – סכום המוערך בכ-9 מיליארד דולר. במקרה כזה, יומר עונשה למאסר עולם. כך דווח בynet.
גזר הדין החריף הפך את פרשתה של לאן, בת 67, לנושא מדובר הן בוייטנאם והן בעולם. היא נמנית עם מעטות שנידונו למוות במדינה בגין עבירות כלכליות, ובמיוחד מקרה זה זכה לתשומת לב בשל הפגיעה הכלכלית האדירה שנגרמה למדינה שבה מתגוררים כ-100 מיליון איש.
לאן נעצרה לראשונה בשנת 2022 כחלק ממבצע ממשלתי רחב היקף למאבק בשחיתות, שכונה "הכבשן הבוער", ובמסגרתו נעצרו עשרות אנשי עסקים בכירים וגורמי ממשל. בחודש אפריל השנה הורשעה בעבירות שוחד, מעילה, והפרת חוקי הבנקאות, ונידונה לעונש מוות. כעת נדחה ערעורה, אך עדיין עומדת בפניה האפשרות להגיש בקשה לבחינה נוספת של גזר הדין או לפנות בבקשת חנינה נשיאותית.
היקף המעילה המיוחסת לה – כמעט 3% מהתמ"ג של וייטנאם – חולל זעזוע עמוק בכלכלה המקומית והעלה חששות בקרב משקיעים זרים. בתקופה שבה וייטנאם מבקשת למצב עצמה כאלטרנטיבה עסקית לסין, החשיפה לפרשה פגעה במוניטין שלה כיעד עסקי בטוח.
לאן, שהחלה את דרכה כמוכרת בשוק מוצרי קוסמטיקה, בנתה במשך השנים אימפריית נדל"ן רחבת היקף. היא ניצלה רפורמות כלכליות שהנהיגה המפלגה הקומוניסטית בשנות ה-80 והפכה לבעלת נכסים רבים, בהם בתי מלון ומסעדות.
על פי האישומים, במהלך העשור הקודם השתלטה לאן על בנק גדול שבו בוצעו כ-2,500 הלוואות לא חוקיות דרך רשת של חברות קש, בין השנים 2012 ל-2022. הכסף שזרם אליה, כך נטען, הסתיר את עקבותיו באמצעות שוחד לפקידי ממשל. נזקי הקריסה של הבנק הוערכו ב-27 מיליארד דולר, כאשר 12 מיליארד דולר מתוך סכום זה נמעלו בפועל.
בynet מדגישים כי קריסת הבנק פגעה באופן ישיר בכ-42,000 אזרחים, והובילה את הבנק המרכזי של וייטנאם להוציא לפועל תוכנית חילוץ בעלות של מיליארדי דולרים כדי למנוע פאניקה ציבורית. בגזר הדין הראשון הדגיש בית המשפט את הפגיעה באמון הציבור במנהיגות המדינה.
עורכי דינה של לאן טענו בערעור כי יש להתחשב בחרטה שהביעה ובמאמציה להשיב את הכספים. לדבריהם, גזר הדין החמור מקשה עליה למכור את נכסיה במחירים ראויים, בעוד שעונש מופחת של מאסר היה מאפשר לה לנהל משא ומתן בצורה יעילה יותר. למרות זאת, בית המשפט דחה את בקשתם והותיר את ההחלטה המקורית על כנה.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות