מה יותר בריא? תפוח אדמה או בטטה
מזה שנים מתנהל ויכוח סוער על המנצח הגדול: תפוח אדמה או בטטה? בעוד תפוח האדמה ספג ביקורת על האינדקס הגליקמי הגבוה שלו, הבטטה זכתה לכתר "מזון-על". אבל האם באמת יש מנצח? מומחית לתזונה חושפת את האמת המפתיעה | וגם איך כדאי להכין אותם?
- חני לוין
- א' כסלו התשפ"ה
למרות שתפוח אדמה והבטטה נראים דומים במבט ראשון, ההבדלים התזונתיים ביניהם יכולים להפתיע. שני המזונות האהובים האלה משמשים כמרכיבים בסיסיים במטבחים רבים בעולם. אולם, בעבר תפוח האדמה נחשב לפחות בריא בשל האינדקס הגליקמי הגבוה שלו, בעוד הבטטה זכתה למוניטין חיובי יותר בשל הערכים התזונתיים שהיא מכילה.
כיום אנו יודעים שלשני המזונות יתרונות בריאותיים חשובים – וכדי ליהנות מהם, ההמלצה היא פשוט לגוון. מומחית לתזונה מאסותא מסבירה.
תפוח האדמה סבל ממוניטין שלילי בשל האינדקס הגליקמי הגבוה שלו, המעיד על מהירות עליית רמות הסוכר בדם לאחר אכילתו. אך מחקרים מודרניים מראים שמהירות זו תלויה במשתנים רבים, כגון הרכב חיידקי המעי וסוגי המזונות הנאכלים באותה ארוחה. לדוגמה, אם תאכלו תפוח אדמה לצד מנת חלבון או ירקות, השפעתו על רמות הסוכר בדם עשויה להיות מתונה יותר.
יתרונותיו של תפוח האדמה טמונים בערכים תזונתיים מסוימים: הוא מקור טוב לויטמין B6, החשוב לתפקוד מערכת העצבים ולייצור תאי דם אדומים. בנוסף, הוא מכיל עמילן עמיד, המסייע לתהליך העיכול ומועיל לבריאות חיידקי המעי. תפוח האדמה מהווה מקור לאנרגיה זמינה, ולכן הוא מתאים לספורטאים ולאנשים בעלי פעילות גופנית גבוהה.
הבטטה, לעומת זאת, זכתה למוניטין של "מזון-על" – ולא בכדי. צבעה הכתום העז מעיד על תכולת ויטמין A הגבוהה שבה, חיונית לבריאות העיניים, העור ומערכת החיסון. בנוסף, הבטטה עשירה בפוליפנולים – נוגדי חמצון העשויים לתרום להפחתת סיכון למחלות לב ולשיפור תפקודי המוח.
הבטטה גם נחשבת למזון בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה לתפוח האדמה, ולכן יש הטוענים שהיא מתאימה יותר לחולי סוכרת. עם זאת, חשוב לזכור שגם במקרה שלה, אופן הבישול ושילוב עם מזונות אחרים משפיעים על רמות הסוכר בדם.
התשובה אינה חד-משמעית. שני המזונות יכולים להשתלב היטב בתפריט מאוזן ולספק יתרונות תזונתיים שונים. למשל, אם אתם זקוקים למנת אנרגיה מהירה לפני פעילות גופנית, תפוח האדמה יכול להיות הבחירה הנכונה. מצד שני, אם אתם מחפשים תוספת עשירה בוויטמינים ונוגדי חמצון לארוחה, הבטטה היא בחירה מצוינת.
כדי למקסם את היתרונות התזונתיים של תפוח האדמה והבטטה, מומלץ לשים לב לאופן ההכנה:
אפייה או בישול: שיטות אלו שומרות על מרבית הערכים התזונתיים, לעומת טיגון שעלול להוסיף קלוריות ושומנים מיותרים.
שילוב עם חלבון וירקות: אכילה לצד חלבון, כמו עוף או טופו, וירקות עשירים בסיבים תזונתיים מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם ולשיפור הספיגה של הרכיבים התזונתיים.
השארת הקליפה: הן בתפוח האדמה והן בבטטה, הקליפה מכילה סיבים תזונתיים ורכיבים חיוניים נוספים.
לימור מרדי טילבור, מנהלת מערך התזונה באסותא מרכזים רפואיים, מדגישה את החשיבות של גיוון בתפריט. "המלצה תזונתית מרכזית היא לגוון את המזון שלנו", היא אומרת. "כך נוכל ליהנות מהיתרונות הייחודיים של כל מזון ולספק לגוף את כל מה שהוא צריך".
באכילה מגוונת, אתם יכולים לשלב בין תפוח אדמה ובטטה באותו השבוע, וליהנות מהתכונות הייחודיות של כל אחד מהם. לדוגמה, הכנת פירה מתפוח אדמה לארוחת הצהריים ושילוב של בטטה קלויה בסלט לארוחת הערב יכול להיות דרך נהדרת ליהנות משני המזונות.
תפוח האדמה והבטטה הם שני מזונות נפלאים שיכולים להשתלב בתפריט היומי שלנו. תפוח האדמה מספק אנרגיה זמינה ועמילן עמיד, בעוד הבטטה מציעה ויטמינים ונוגדי חמצון. שניהם יכולים להוות תוספת טעימה ובריאה לארוחות שלנו, לצד חלבון וירקות. בסופו של דבר, המפתח הוא לשלבם בתפריט מאוזן ומגוון, כך שתוכלו ליהנות מכל היתרונות שיש להם להציע.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות