לאור משבר כוח האדם בענף הבינוי, קורא יו"ר תאגידי כ"א זר בענף הבניה להתעשתות הממשלה
יו"ר תאגידי כ"א זר לענף הבניה אלדד ניצן מציג תכנית פעולה מקיפה לפתרון משבר כוח האדם בענף: הגדלת מספר העובדים הזרים באמצעות גיוס פרטי, הקלה ברגולציה והפחתת עלויות אגרות, לצד מערך הכשרות מקצועיות | "ישראל זקוקה לפתרון מערכתי ארוך טווח, שיאפשר בניית דירות בקצב מואץ", אומר ניצן ומשבח את פעילות משרדי העבודה והשיכון בנושא | "הגדלת מכסת העובדים הזרים תניב למדינה הכנסות גבוהות בהרבה מאשר האגרות הנוכחיות"
- כתבה מקודמת
- כ"ה חשון התשפ"ה
על רקע המחסור החמור בכוח אדם מקצועי בענף, בכירי ענף הבניה קוראים להסדרה מקיפה של סוגיית העובדים הזרים. יו"ר תאגידי כ"א זר לענף הבניה, אלדד ניצן, מציג תכנית פעולה מקיפה שגובשה בשיתוף עם משרדי הממשלה הרלוונטיים.
"מדינת ישראל מתמודדת עם אתגר ייחודי", מסביר ניצן. "כמדינה שהינה מבורכת במשפחות בשיעור הגבוה ביותר בעולם המערבי, דבר המחייב היערכות מיוחדת בתחום הדיור לשנים ארוכות קדימה. זאת, בהתחשב במשפחות המבורכות ובזוגות הצעירים הרבים שיזדקקו לדירות בעשורים הקרובים, ובדגש על השנים הקרובות ממש - כיוון שכבר כיום קיים חסר אדיר".
לדבריו, העובדים הזרים מהווים כיום כ-36 אחוז מכוח האדם הנדרש לבניית דירה, נתון המדגיש את חשיבותם הקריטית לענף. "במשרד העבודה בראשות השר הרב יואב בן צור ומנכ"ל המשרד ישראל אוזן, בשיתוף פעלה פורה עם מנכ"ל משרד השיכון יהודה מורגנשטרן, אכן מקדמים מהלכים משמעותיים לפתרון המשבר", אומר ניצן ומציין כי "המהלכים של משרד העבודה והשיכון מבורכים". אך הוא מדגיש עם זאת, כי "עדיין נדרשים צעדים נוספים להבטחת פתרון ארוך טווח".
התוכנית המקצועית המוצעת על ידי יו"ר תאגידי כ"א זר לענף הבניה, כוללת שלושה נדבכים מרכזיים: ראשית, העדפת מסלול הגיוס הפרטי, המאפשר בחירה מדויקת יותר של עובדים מקצועיים לפי דרישות הקבלנים וכך יבואו ארצה עובדים איכותיים יותר לפי דרישות הקבלנים והמעסיקים, במקום המסלול הבילטרלי המסורבל. שנית, הפחתה משמעותית באגרות המוטלות על העסקת עובדים זרים, צעד שיוביל להוזלת מחירי הדיור. שלישית, פיתוח מערך הכשרות מקצועיות בארץ, להתאמת העובדים לשיטות הבנייה הישראליות ולדרישות המקצועיות של הקבלנים.
"המהלכים המבורכים של השר הרב בן צור ומנכ"ל משרדו ישראל אוזן כמו גם של משרד השיכון בהובלת המנכ"ל יהודה מורגנשטרן - מהווים בסיס איתן", מציין ניצן, "אך נדרשת הפחתה נוספת ברגולציה ובעלויות".
לדבריו, הגדלת מכסת העובדים הזרים תיצור תמריץ משמעותי לקבלנים להגביר את קצב הבנייה, דבר שיניב למדינה הכנסות גבוהות בהרבה מאלו המתקבלות כיום מאגרות והיטלים על עובדים זרים וכדומה. "רווחי יותר למדינה לצמצם את האגרות וההיטלים, ולהרוויח פי כמה וכמה מהאצת קצב הבינוי".
"המצב הנוכחי מחייב פתרון מיידי", מדגיש ניצן. "העיכוב בבניית דירות משפיע ישירות על יוקר המחיה במשק כולו. כיום, כשהעובדים הזרים מהווים למעלה משליש מכוח העבודה בבניית כל דירה, כל עיכוב בהבאתם או ייקור מיותר בעלויות העסקתם, משית עלויות כבדות על הציבור כולו".
לדבריו, המודל המוצע של הגברת הגיוס הפרטי כבר הוכיח את עצמו בשטח. "הגיוס הפרטי מאפשר התאמה מדויקת בין צרכי הקבלנים לבין כישורי העובדים, ובכך מייעל משמעותית את תהליכי הבנייה. בשילוב עם הפחתת האגרות והרגולציה, נוכל להביא להאצה משמעותית בקצב בניית הדירות, שתענה על הצרכים הגדלים של האוכלוסייה לטווח ארוך".
יו"ר תאגידי כ"א זר לענף הבנייה הוסיף, כי "שילוב כולל של המהלכים הללו, יחד עם הגדלת מערך ההכשרות המקצועיות, יביא לפריחה מחודשת של ענף הבניה, יאפשר מענה לצרכי הדיור הגדלים של האוכלוסייה בראייה צופה פני עתיד, ויניב תרומה משמעותית לכלכלת המדינה כולה".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות