כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
"לארבע שנים נוספות"

מסתמן: המפעל הייחודי, האחרון בארץ ניצל מסכנת סגירה

בעקבות פעילות ועדת הכספים, מסתמן כי מפעל סולבר, המפעל האחרון בארץ לייצור כוספאות סויה וחמניות, לא ייסגר | המפעל נחשב חיוני לישראל ולביטחון המזון שלה ומעסיקה כ 120 עובדים

מסתמן: המפעל הייחודי, האחרון בארץ ניצל מסכנת סגירה
תעשיית מזון אילוסטרציה צילום: יונתן זינדל פלאש 90

בעקבות דיוני ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, מסתמן כי מפעל סולבר, המפעל האחרון בישראל לייצור כוספאות סויה וחמניות, יינצל מסגירה. בדיון שנערך היום (שלישי) אושר להאריך את תקופת המכסים על כוספאות סויה וחמניות לארבע שנים נוספות, לאחר שתקופת המכסים הקודמת פקעה ביוני האחרון והביאה לירידה חדה במכסים שהיו נהוגים מאז 2014. עם זאת, יו"ר הוועדה וחבריה דרשו להאריך את התקופה לחמש שנים, כדי להבטיח את יציבות המפעל ולמנוע את פיטורי 120 עובדיו.

במהלך הדיון ציינה מנהלת המפעל, עדה בר קמה, כי הירידה במכסים גרמה להפסדים כבדים: "על הרבעון האחרון הפסדתי 2.5 מיליון דולר. אנחנו המפעל האחרון בתחום, ואין יותר תעשייה כזו בישראל. אם לא תינתן לנו תקופת יציבות של לפחות חמש שנים, לא נוכל לשרוד". היא הדגישה כי המפעל, המספק מוצרים קריטיים לתעשיית המזון לבעלי חיים ולבני אדם, נמצא במצב קשה בשל פתיחת השוק לייבוא, אשר לטענתה הוביל דווקא לעליית מחירים במקום להפחתתם.

גם משרד החקלאות הביע עמדה נחרצת בעד הארכת התקופה לחמש שנים. נציגת המשרד, שושי רשף, הזהירה כי סגירת המפעל תותיר את ישראל ללא ייצור מקומי בתחום זה, מצב שעלול לפגוע בביטחון התזונתי של המדינה. לדבריה, "אם המפעל ייסגר, לא יהיה תחליף לתוצרת המקומית. העיסוק בשנה אחת יותר או פחות הוא שולי מול ההשלכות הכבדות של סגירת המפעל".

למרות עמדת הוועדה והמפעל, במשרד האוצר טענו כי המפעל היה צריך לפעול להתייעלות בשנים האחרונות, וכי ההצעה להאריך את התקופה בארבע שנים היא פשרה מספקת. עם זאת, יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, סיכם את הדיון בקריאה ברורה לשר האוצר להאריך את התקופה לחמש שנים. "המשמעות של העניין היא פגיעה בביטחון התזונתי, ביוקר המחיה ובפרנסתם של משפחות רבות. את המפעל היחיד שיש בתחום הזה אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לסגור".

סולבר עוסקת במיצוי שמן וכוספא מפולי סויה, כאשר הכוספא היא החומר הנותר לאחר מיצוי השמן מהפולים, והיא מספקת רכיב חלבון למזון לבע"ח. שליש מהמזון לעופות בישראל מסופק על ידי סולבר ו-15% מהמזון לפרות, לכן המפעל נחשב חיוני לישראל ולביטחון המזון שלה - סוגיה שהתחדדה מאוד מאז פרצה המלחמה ונחשף הסיכון של תלותה של ישראל ביבוא, לאור השיבושים באספקה הימית בשל תקיפות החות'ים וחוסר הרצון של חברות מחו"ל לסחור עם ישראל.

בנוסף, סולבר מחזיקה מלאי לשלושה חודשים, שנחשב חלק ממלאי החירום של ישראל בתחום המזון לבע"ח, שנועד למקרה קיצון שבו ישראל תהיה נתונה למצור ימי ואווירי ויבוא לא יגיע לארץ. סולבר מפעילה שני מפעלים, באשדוד ואשקלון, שבהם מועסקים כאמור כ-120 עובדים.

מפעל מזון פיטורי עובדים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}