מהקרב אל חיי היום יום – המסע להתמודדות והכרה בפוסט טראומה
"כל לילה זה אותו דבר- אני מתעורר באמצע הלילה, שטוף זיעה, הלב דופק במהירות. הכל חוזר אלי, המראות, הקולות... בבוקר אני מותש, מתקשה לתפקד, מרגיש שאין לי כוחות להמשיך," מספר אברהם (שם בדוי), קצין לשעבר ביחידה מובחרת
- כתבה מקודמת
- י"ט חשון התשפ"ה
אברהם הוא אחד מני רבים המתמודדים בשקט עם הצלקות הנפשיות של השירות הצבאי. מאז מלחמת "חרבות ברזל" הולכת וגוברת המודעות למציאות המורכבת של לוחמים ואנשי כוחות ההצלה המתמודדים עם פוסט-טראומה. מאות, אם לא אלפים, נושאים על כתפיהם את משא הטראומה, לעיתים מבלי שהם עצמם מודעים לכך.
סיפורו של אברהם מתחיל במחנה הפליטים בג'נין, שם נלכד יחד עם חברי פלוגתו בבית, ורק בניסים גלויים יצא חי מהתופת שהשתוללה שם. לאחר שחרורו מהצבא, בחר אברהם בדרך חדשה - הוא חזר בתשובה, למד בישיבה והקים משפחה חרדית. אך הצלקות הנפשיות לא נרפאו.
"במשך שנים לא הבנתי מה קורה איתי", משחזר אברהם. "התחלתי לסבול מסיוטים וחרדות. לא החזקתי מעמד בשום מסגרת - לא בעבודה, לא בכולל. התקשיתי להשתתף באירועים משפחתיים, להתפלל במניין. מאדם רגוע ונח, הפכתי לחסר סבלנות כלפי אשתי והילדים. הרגשתי אשם, כישלון".
ההבנה שאברהם סובל מפוסט טראומה הכתה בו כשפגש באקראי חבר מתקופת הצבא. "גיליתי שכל חבריי שהשתתפו באותו קרב בג'נין סובלים מפוסט-טראומה", הוא מספר. "פתאום הכל התחבר - כל התסמינים, כל הקשיים".
אבל הבנת הבעיה הייתה רק תחילתה של דרך קשה ומלאת מהמורות לקבלת ההכרה והזכויות שהגיעו לו ממשרד הבטחון.
"מסלול התביעה להכרה כנכה צה"ל הוא מסע מתיש, הדורש הבנה מעמיקה הן בהיבט המשפטי והן בהיבט הרפואי", מסבירה עו"ד מרב וייס-קרטיה, המייצגת נכי צה"ל חרדים מזה כ - 30 שנה. "משרד הביטחון מערים קשיים, דורש אינספור מסמכים, מפנה לוועדות רפואיות חוזרות ונשנות, ולעיתים אף גורר את הנכים להליכים משפטיים ממושכים. עבור אדם שמתמודד עם פוסט-טראומה, כל פגישה, כל טופס, כל ועדה - הם משימה בלתי אפשרית."
אברהם מעיד שנקודת המפנה הגיעה כשפנה לעורכת דין מרב וייס קרטיה לליווי מקצועי. "בהתחלה ניסיתי להתמודד לבד, אבל כל פעולה הכי פשוטה דרשה ממני כוחות נפשיים עצומים," הוא מספר. אבל, "כשיש מישהו שמכיר את המערכת מבפנים, ויודע איך להציג את התיק בצורה הנכונה ואיזה מסמכים נדרשים, מפלס החרדה יורד וכל התהליך נעשה קל יותר. במיוחד אם הוא מבין את אורח החיים שלך ואת החששות," הוא מדגיש.
עו"ד מרב וייס-קרטיה מסבירה את החשיבות בליווי מקצועי ומנוסה: "התהליך לקבלת ההכרה כנכה צה"ל עלול להיות מתיש ומתסכל. נדרשים אינספור מסמכים, הערכות לועדות רפואיות ותיאומים בין גופים שונים. ליווי מקצועי מאפשר לקצר את התהליך, להוריד את רמת הלחץ, ולהבטיח שהמקרה יוצג בצורה המדויקת ביותר."
אברהם מוסיף: "ברגע שהיה לצידי מישהו שמכיר את כל המסלולים והנהלים, שהיה רגיש והבין את הקשיים והמצוקות שלי, החרדה ירדה, ידעתי מה צפוי לי, ולראשונה הרגשתי שאני לא נלחם במערכת לבד. זה עשה את כל ההבדל, במיוחד כשמדובר במישהו שמבין את אורח החיים שלי ואת החששות הספציפיים שלי."
היום, לאחר שהוכר בדרגת נכות של 50% בסיוע משרדה של עו"ד וייס-קרטיה, חייו של אברהם ושל משפחתו השתנו מקצה לקצה. התגמולים החודשיים מביאים יציבות כלכלית, ומאפשרים לו להתמקד בתהליך ההחלמה. מעטפת הטיפול מספקת לו ולבני משפחתו תמיכה נפשית מותאמת, ועוזרת לו בהתמודדות עם חיי היומיום.
"אני סוף סוף מרגיש שמישהו רואה אותי, שמכיר במה שעברתי," אומר אברהם. "היום אני יכול לקום בבוקר בידיעה שיש לי הזדמנות לחיים טובים יותר, בשבילי ובשביל המשפחה שלי."
"אני רואה שוב ושוב איך הכרה בזכויות משנה חיים של משפחות שלמות", מסכמת עו"ד וייס-קרטיה. "זה לא רק עניין של פיצוי כספי, אלא של הכרה, תמיכה וכלים להתמודדות".
אם אתם או יקיריכם מתמודדים עם אתגרים דומים לאחר השירות הצבאי, חשוב לדעת שאינכם לבד. פנייה לייעוץ מקצועי יכולה לשנות את חייכם מקצה לקצה.
עו״ד מרב וייס קרטיה
טלפון: 04-8521207
וואצאפ: 053-3616198
אימייל: [email protected]
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות