הנשק החדש של צפון קוריאה נגד הדרום: רעש מטריד ובלתי נסבל
היחסים בין השכנות היריבות הידרדרו לשפל הנמוך ביותר מזה שנים. בחודשים האחרונים פיונגיאנג משדרת צלילים מפחידים אל מעבר לגבול שלדברי הכפריים המתגוררים באזור החיים שלהם הפכו לגיהינום
- יענקי פרבר
- י"ח חשון התשפ"ה
רעשים חזקים וקולות נפץ אדירים שנשמעו כמו פעמון ענק מבשר רעות, היכו שוב ושוב בכפר הדרום קוריאני דנגסאן בלילה האחרון. בלילות שקדמו לו, חלק מהתושבים תיארו שהם שומעים זאבים מייללים, מתכת נשחקות יחד או רוחות רפאים צועקות. אחרים אמרו ששמעו קולות של ארטילריה מתפוצצת, וקולות מחרידים נוספים.
אנשים בכפר הדרום קוריאני הזה על הגבול עם צפון קוריאה, מכנים את עצמם קורבנות של "הפצצות רעש", וטוענים כי מטחי האימה הבלתי פוסקים הללו מתישים אותם לחלוטין. "זה משגע אותנו", אמר אן מי-הי, בן ה-37 לעיתון 'ניו יורק טיימס'. "אתה לא יכול לישון בלילה".
מאז אמצע הקיץ, צפון קוריאה הגבירה את הרמקולים המוצבים לאורך גבולה עם הדרום, והיא מפעילה אותם בין 10 שעות ל-24 שעות ביממה, כשהיא משדרת רעשים מפחידים שטורדים ומבהילים את תושבי הכפר הדרום קוריאני, כמו ששום שידורי תעמולה מהצפון לא עשו מעולם.
המתקפה היא אחת ההשלכות המוזרות והבלתי נסבלות של הידרדרות היחסים בין שתי הקוריאות, שצנחו לשפל הנמוך ביותר מזה שנים תחת מנהיג הצפון, קים ג'ונג און, ונשיא הדרום, יון סוק יאול.
במשך עשרות שנים, שתי הקוריאות - שמעולם לא חתמו על הסכם שלום מאז הסתיימה מלחמת קוריאה בין 1950-1953 בהפסקת אש - נעו בין טונים פייסניים לרעמי מלחמה. תחת קים, פיונגיאנג סטתה לעבר עמדה ניצית יותר במהלך השנים האחרונות. היא סגרה כל דיאלוג עם סיאול ווושינגטון, הכפילה את ניסוי טילים בעלי יכולת גרעינית והתחייבה להתייחס לדרום קוריאה לא כשותפה לאיחוד מחדש, אלא כאויב שהצפון חייב לספח באם תפרוץ מלחמה.
גם בדרום, הנשיא יון אימץ גישה מתעמתת יותר מאז שנכנס לתפקידו ב-2022. הוא קרא להפיץ בצפון את רעיון החירות והחופש, כדי להתגבר על הצנזורה החמורה והגבלת המידע שקים גונג און משתמש בהם כדי לשמור על שלטונו הטוטליטרי. דרום קוריאה הרחיבה גם את התרגילים הצבאיים המשותפים שלה עם ארצות הברית ויפן, שכללו נושאות מטוסים, מפציצים אסטרטגיים ומטוסי חמקן, כדי להרתיע את קים.
כמו כדי לסבך את התמונה הכוללת, צפון קוריאה חיזקה לאורך השנה האחרונה את קשריה עם מוסקבה, שיגרה אליה כמויות של נשק ועשרות אלפי חיילים כדי לסייע במלחמתה נגד אוקראינה, ואף כרתה עמה הסכם הגנה הדדי במקרה שאחד מהם יותקף. היריבות הקשה משליכה באופן ישיר בעיקר על חייהם של התושבים החיים לאורך האזור המפורז בין צפון ודרום קוריאה, שם העוינות ההולכת וגוברת של קים כלפי הדרום, לבשה צורה של הפצצות רעש.
"זה הפצצה לכל דבר רק בלי פגזים", אמר אן ל'ניו יורק טיימס', שעה שדיבר מהסלון בבית שלו, על רקע הצלילים הרחוקים דמויי הפעמון שהשתוללו בחוץ. ככל שהלילה העמיק נראה היה שהרעש רק הולך ומתגבר. "החלק הגרוע ביותר הוא שאנחנו לא יודעים מתי זה יסתיים, אם בכלל", הוסיף.
הכפר בו מתגורר אן, דנגסאן, מונה 354 תושבים, מרביתם בשנות ה-60 לחייהם ומעלה. הכפר ספג את אחת הפגיעות הקשות ביותר מהלוחמה הפסיכולוגית שמפעילה צפון קוריאה, בשל מיקומו על החוף הצפוני של האי גוואנגהווה, ממערב לסיאול, במרחק של קילומטר אחד בלבד מצפון קוריאה, כשרק רצועה צרה של ים מפרידה ביניהם.
"הלוואי שהם היו משדרים את שירי התעמולה הישנים שלהם", אמר ל'ניו יורק טיימס' אן סון-הו, בן 67, תושב אחר המתגורר בכפר. "לפחות אלו היו קולות אנושיים אשר יכולנו לשאת אותם, למרות התוכן הפוגעני שהם הכילו". סון-הו סיפר כי ריפד את קירות החדר בו הוא ישן בשכבות של קלקר כדי להעניק לו בידוד ולחסום את הקולות, אבל זה לא עזר.
מאז שנות ה-60, רמקולים היו אחד המאפיינים של הגבול המפורז בין הקוריאות, לצד גדרות תיל ושלטי אזהרה על מוקשים. אנשים שחיו לאורך הגבול ספגו שידורי תעמולה כחלק מחיי הגבול, כאשר הממשלות היריבות הדליקו וכיבו אותם, בהתאם למצב הרוח הפוליטי.
אלא שההפצצה האחרונה מהצפון אינה מכילה צלילים אנושיים או מוזיקה, רק רעשים ללא הפסקה שקשה לתושבי הכפר לתאר אותם מלבד לכנות אותם "מרגיזים" ו"מלחיצים". הם תולים בהם נדודי שינה, כאבי ראש ואפילו השלכות על בעלי החיים שברשותם, כמו מוות פתאומי של עזים וכלבים, ואפילו התרנגולות מטילות פחות ביצים.
מה שהוביל ל'מלחמה הקרה החדשה', כפי שמכנים אותה התושבים, הם גלים של עלוני תעמולה נגד קים ג'ונג און שנשלחו אל מעבר לגבול באמצעות בלונים ששוגרו בידי עריקים צפון קוריאנים המתגוררים בדרום, אמר קו יו-הוואן, לשעבר ראש המכון של קוריאה לאיחוד לאומי. העלונים הללו כינו את קים "רודן רצחני" ושאר כינויי גנאי ודחקו בצפון קוריאנים להפיל את ממשלתו.
בעקבות כך, בתקופת חג הפסח בשנה האחרונה, צפון קוריאה נקמה בכך ששלחה לדרום בלונים משלה שהיו עמוסים באשפה, בתגובה של 'מידה כנגד מידה' למה שפיונגיאנג כינתה "זוהמה" פוליטית שהגיעה אליה מהדרום.
שבועות לאחר מכן סיימה דרום קוריאה הפסקה של שש שנים בשידורי התעמולה, והדליקה את הרמקולים שלה כדי להפיץ מחדש את התעמולה שלה נגד פיונגיאנג והמנהיג קים ג'ונג און. הצפון בתגובה פתח בהפעלת הרעשים המוזרים ומורטי העצבים.
"צפון קוריאה יודעת שהתעמולה שלה כבר לא עובדת על דרום קוריאנים", אמר קאנג דונג-וואן, מומחה לצפון קוריאה באוניברסיטת דונג-א בדרום. "מטרת הרמקולים שלה השתנתה מהפצת תעמולה כפי שנהגה בעבר, לכזו שתאלץ בסופו של דבר את דרום קוריאה להפסיק את השידורים והעלונים שלה".
עד שהמתיחות הבין-קוריאנית השיגה אותם, תושבי דנגסאן היו גאים בחייהם הכפריים השקטים למרות קרבתם לגבול. הם גידלו בגנים שלהם פלפלים אדומים וצנוניות עבות. עצי האפרסמון הניבו פירות עסיסיים ואווזי בר התעופפו מעל לשדות אורז שבפרבריהם. אולם בימים אלה, תושבי הכפר שומרים על חלונותיהם סגורים כדי למזער את הרעש מצפון קוריאה. חלקם התקינו קלקר מעליהם לבידוד נוסף. ילדים כבר לא משחקים בחוץ בגלל הרעש.
מנהיגים פוליטיים ביקרו בדאנגסאן כדי להביע את הזדהותם עם התושבים הסובלים. עם זאת, לטענת תושבי הכפר, שום גורם רשמי לא הציעו תוכנית שתפתור את הסלמה של המלחמה הפסיכולוגית עם הצפון או את הרעש, מלבד הצעה להתקנת חלונות כפולים לתושבי הכפר ותרופות לבעלי החיים שלהם, כדי שיוכלו להתמודד טוב יותר עם הלחץ שנגרם מהרעש.
"הפתרון הוא ששתי הקוריאות יתחייבו מחדש להסכמים הישנים שלהן שלא לתקוף זו את זו", אמר קו, ממכון קוריאה. אבל הדברים רק החמירו. בחודש שעבר החריבה צפון קוריאה את כל מסילות הרכבת והכבישים בין שתי הקוריאות באמצעות דינמיט. החודש, היא שיבשה את אותות הג'י-פי-אס סמוך לגבול המערבי עם הדרום, מה שהשפיע על ספינות אזרחיות ותעבורה אווירית.
התושבים הסמוכים לגבול התעייפו מגאות וזרמים של מתחים בחצי האי. אביה של גב' אן, אן היו-צ'ול, בן 67, מפקד הכפר של דנגסאן, דחק בממשלת דרום קוריאה להפסיק את מה שכמה מתושבי הכפר כינו משחק דחיפה "ילדותי" עם הצפון. הוא דרש מהממשל יון להפסיק את כל שידורי התעמולה ולאסור עלונים, כדי לעודד את הצפון ללכת בעקבותיו.
"הממשלה נטשה אותנו כי אנחנו קטנים במספר ובעיקר אנשים זקנים", אמר פארק הא-סוק, בן 75, כפרי מתושבי דנגסאן. "אני לא יכול לדמיין מצב שהממשלה לא היתה עושה כלום, באם הבירה סיאול תספוג את אותה התקפת רעש כמונו".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות