עיניים בולטות וסכנה לעיוורון: המהפכה בטיפול במחלת TED
מחלת גרייבס, מאתגרת מטופלים בשל השפעתה על העיניים. פרופ' טלי צוקרמן- יפה מבית החולים שיבא, מסבירה על המחלה, הסימפטומים שלה, והתקווה החדשה שיש לחולים.
- ליפא גינסברגר
- י"ח חשון התשפ"ה
מבט מודאג במראה, עיניים בולטות ונפוחות, תחושת אי נוחות מתמדת - אלה רק חלק מהסימפטומים שחווים חולי מחלת גרייבס. מחלה אוטואימונית זו, הפוגעת בכאחוז מהאוכלוסייה, ידועה בעיקר בהשפעתה על בלוטת התריס. אך עבור רבים, הסבל האמיתי מגיע דווקא מהשפעתה על העיניים. מדובר במחלת Thyroid Eye Disease או בקיצור - TED.
"מחלת גרייבס היא הרבה יותר ממה שרואים על פני השטח," מסבירה פרופ' טלי צוקרמן יפה, מומחית לאנדוקרינולוגיה אנדוקרינולוגית ראשית של מרפאת תירואיד עיניים הרב מקצועית ואחראית על השירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בנשים ובהריון בבית החולים שיבא. "בעצם יש נוגדן שנקשר לבלוטת התריס וגורם להפעלה שלה. כתוצאה מזה יש יתר פעילות של בלוטת התריס. זה לא נעצר שם - המחלה תוקפת גם איברים נוספים, במיוחד את העיניים והעור".
הביטוי העיני של מחלת גרייבס יכול להיות מאתגר במיוחד. פרופ' צוקרמן יפה מתארת את הסימפטומים הנפוצים ומסבירה ש"אנשים עם מחלת TED מרגישים נפיחות, רואים שהעיניים מתחילות להיות בולטות יותר. במקרים קיצוניים, יש עיניים מאוד בולטות, נפיחות, הפרשות, כאבים בתנועת העין. זה משהו שמציק מאוד לאורך כל היום, הן מבחינה פיזית והן מבחינה אסתטית".
לאורך השנים, הטיפול במחלה התמקד בעיקר באיזון בלוטת התריס ובטיפולים תרופתיים כמו סטרואידים. במקרים קשים, הפתרון היחיד היה ניתוח. אולם לאחרונה, תרופה חדשה מציעה תקווה למטופלים. "הטיפול החדש באמת מהווה פריצת דרך," מחדשת פרופ' צוקרמן יפה. "זו התרופה הראשונה שמצליחה לפתור את הבעיה של בליטת העין, בלי ניתוח. פה בארץ יש מטופלים שנעזרים בתרופה והתוצאות הן פנומנליות, במיוחד עבור מטופלים שבעבר הייתה להם רק אופציה של טיפול ניתוחי".
אולם, לצד התקווה יש אתגרים הקשורים לנגישות לתרופה. "כרופאה בבית חולים ציבורי, זה מתסכל לראות מטופל שהתרופה הזו יכולה לעזור לו, אבל אין לו ביטוח פרטי ואי אפשר לתת לו אותה" אומרת פרופ' צוקרמן- יפה.
התרופה הוגשה לוועדת סל הבריאות, ואם תאושר, תוכל להיות נגישה יותר למטופלים רבים. "אנחנו מקווים מאוד שהתרופה תיכנס לסל," אומרת פרופ' צוקרמן יפה. "זה יכול לשנות את חייהם של מטופלים רבים."
בינתיים, פרופ' צוקרמן יפה מדגישה את חשיבות המודעות והטיפול המוקדם. "חשוב מאוד לעקוב אחר תפקודי בלוטת התריס ולהיות מאוזנים. להימנע מעישון - זה קריטי, כי עישון מחמיר מאוד את המחלה. וכמובן, ברגע שמרגישים שינוי בעיניים, חשוב מאוד לפנות לרופא". היא מסכמת את חשיבות הגישה הרב-תחומית. "הטיפול הרב-מקצועי, המשלב אנדוקרינולוגים ורופאי עיניים, הוא המפתח להתמודדות מיטבית עם המחלה. אנחנו רואים את המטופל בצורה הוליסטית, ומתאימים את הטיפול בהתאם".
פרופסור טלי צוקרמן יפה, מנהלת השירות לאנדוקירנולוגיה וסוכרת בנשים ובהריון המכון לאנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסוכרת , מרכז רפואי שיבא. פקולטה לרפואה , אוניברסיטת תל-אביב
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות