החל מהערב למשך 64 ימים – העיירה הזאת לא תראה אור יום
כשהיא נכנסת לליל הקוטב החורפי שלה העיירה אוטקיאגוויק שבאלסקה - שנודעה בעבר בשם בארו - לא תראה את השמש זורחת במשך 64 ימים
- יענקי פרבר
- י"ז חשון התשפ"ה
- 1 תגובות
בשעה 13:27 היום בצהריים, בעיירה הקטנה אוטקיאגוויק שבמדינת אלסקה שבארה"ב, השמש שקעה ושוב לא תזרח למשך יותר מחודשיים, עד יום רביעי 22 לינואר 2025 בשעה 13:15 בצהריים, אז היא תגיח ל-48 דקות בסך הכל בטרם תשקע שוב, כאשר ביממות שלאחר מכן הימים יתארכו יותר ויותר.
העיירה אוטקיאגוויק, שנודעה בעבר בשם בארו, היא בעלת אוכלוסייה שקטה של כ-5 אלף איש. היא יושבת בחופי אלסקה הצפוניים על האוקיינוס הארקטי, ויושב בקו רוחב של 71.17 מעלות צפון, כ-530 ק"מ צפונית לחוג הארקטי. המשמעות היא שבמשך כחודשיים מדי שנה, השמש נשארת מתחת לאופק, מה שמוביל ל"ליל קוטב" ממושך.
ליל קוטב הוא תופעה המתרחשת בחוגים הארקטיים כאשר השמש נשארת מתחת לקו אופק במשך כל שעות היממה. התופעה ההפוכה – כאשר השמש לא שוקעת מתחת לקו האופק במשך פרקי זמן ארוכים – מכונה שמש חצות. משך הזמן שבו השמש ממוקמת מתחת לקו האופק עשוי לנוע בין 20 שעות בסביבת חוגי הקוטב ועד 179 יום בשנה בקטבים עצמם.
במהלך החודשיים ויותר הבאים, נכנסת העיירה הצפונית למעין תרדמת חורף, כאשר בשעות היום השמיים לובשים ככל היותר גוונים של תכלת כהה או סגול עז, צבע שמתאים לסוף שעת הדמדומים ביום רגיל באזור זה, אבל אור היום לא יתקדם מעבר לכך. מזג האוויר במשך תקופת החשיכה, גם הוא אינו סלחני עם תנאים מקפיאים.
ככלל, כרבע מימות השנה הטמפרטורה באוטקיאגוויק אינה מתרוממת מעל לאפס מעלות. החושך גם מטפח את התפתחותה של מערבולת הקוטב הסטרטוספירית, שהיא מערבולת של אוויר קר השוקע מעל הקוטב הצפוני, המשפיעה על מזג האוויר של חצי הכדור הצפוני.
בגלל הטיית כדור הארץ על צירו, אזורים בחוג הארקטי יכולים להישאר בזווית שאיננה בקו ישיר עם השמש במשך ימים, שבועות או אפילו חודשים, בתקופות שבין הסתיו לאביב. ההשפעה כאמור, גדולה יותר ככל שמתקרבים לקטבים עצמם.
בקצוות המרוחקים ביותר של הקוטב הצפוני והדרומי, יש רק זריחה אחת ושקיעה אחת בשנה. השמש זורחת ביום האמצעי של תקופת האביב, ושוקעת ביום המקביל בתקופת הסתיו. בקוטב הצפוני, זה אומר אור יום רצוף בין מרץ לספטמבר. במהלך הסתיו והחורף, החושך נמשך שישה חודשים; האור היחיד נובע מהירח והכוכבים, וגם מהבהובי האורות של הזוהר הצפוני.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות