סכנה בתפוחי אדמה: "עלולים להכיל רמות גבוהות של רעלנים מסוכנים"
תפוחי אדמה ירוקים ונבוטים עלולים להכיל רמות גבוהות של רעלנים מסוכנים | מומלץ להקפיד לאחסן אותם בתנאים מתאימים ולצרוך רק תפוחי אדמה טריים ויציבים
היזהרו מתפוחי אדמה שנשארים זמן רב במטבח – זה המסר שמביא ד"ר סמואל צ'ודהורי, רופא משפחה מסינגפור. לפי דבריו, תפוחי אדמה שמתחילים להראות נבטים או הופכים לירוקים עלולים להכיל רעלן טבעי מסוכן בשם סולנין, המסוגל לגרום לתופעות לוואי חמורות ואף מסכנות חיים.
בפוסט ששיתף עם עשרות אלפי עוקביו באינסטגרם, ממליץ ד"ר צ'ודהורי להתרחק מתפוחי אדמה שמתחילים לנבוט או לשנות את צבעם. "כתמים ירוקים על תפוחי אדמה מעידים על נוכחות של סולנין," הוא מסביר, "וזה עלול לגרום לתסמינים כמו בחילות, הקאות, כאבי בטן ואפילו הזיות ושיתוק."
כשהתשוקה לפירה כמעט הפכה לטרגדיה:
ד"ר צ'ודהורי שיתף את סיפורה של מריה הארלס, צעירה מדנוור, קולורדו, שהתחשק לה להכין פירה מתפוחי אדמה ישנים שנמצאו במטבח. "היא התעוררה באמצע הלילה כשהיא מקיאה וסובלת מכאבי ראש חזקים," סיפר הרופא. כשהגיעה למיון, התברר שהיא סבלה מהרעלת סולנין, שנבעה מהנבטים והכתמים הירוקים שעל תפוחי האדמה שאכלה.
הוא מוסיף כי מדובר בתופעה מוכרת: תפוחי אדמה שנחשפים לחום ולחות מתחילים לפתח נבטים, והסולנין מצטבר בעיקר באזורים אלו. "חשיפה ממושכת לאור וללחות מפעילה את 'עיני' תפוחי האדמה, מה שמוביל לצמיחת נבטים ולהצטברות של רעלנים".
הרשות האירופית לבטיחות מזון ממליצה להקפיד לאחסן תפוחי אדמה במקום חשוך וקריר, כדי להימנע מצמיחת נבטים והצטברות סולנין. בנוסף, הסרת הנבטים וקילוף הקליפה עשויים להפחית את רמות הרעלן.
משרד הבריאות הישראלי מציין גם הוא באתרו כי אכילת תפוחי אדמה ירוקים או עם נבטים עלולה להוביל לתופעות כמו כאבי בטן, הקאות, סחרחורות, ואף הזיות ושיתוק במקרים קשים. המשרד ממליץ להימנע לחלוטין מתפוחי אדמה שיש להם כתמים ירוקים או נבטים, במיוחד כאשר הרעלן עלול להצטבר ברמות שעלולות להוביל לסכנת חיים.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות