"ישראל החמיצה הזדמנות לשנות את כל המזה"ת"
"איראן המציאה סוג של קולוניאליזם חדש: לא צריך לכבוש מדינות כדי לשלוט בהן. מספיק שמקימים מיליציות"
- מאיר גלבוע
- י"ג חשון התשפ"ה
- 9 תגובות
אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי וראש אגף מבצעים, התייחס ללחימה הממושכת בלבנון בשיחה עם גאולה אבן־סער וניסים משעל ב-103fm.
"אני חושב שאנחנו מנהלים אסטרטגיה נוראית בלבנון. ישראל החמיצה את ההזדמנות הגדולה ביותר שלה לשנות את המצב מהותית, לא רק בלבנון, אלא את המזרח התיכון כולו", אמר איילנד והוסיף: "אנחנו כמו בעזה, מאמינים בטיפשותנו בסלוגן 'רק לחץ צבאי'. הסדרה בלבנון היא דבר עצוב מאוד, כי אין שום לחץ אמיתי בצד השני".
לדבריו, "איראן המציאה סוג של קולוניאליזם חדש: לא צריך לכבוש מדינות כדי לשלוט בהן. מספיק שמקימים מיליציות יותר חזקות ועשירות מהכוח הצבאי של אותה מדינה, וכך לאותה מדינה יש פסאדה של מדינה, אבל יש לה סרטן שאוכל אותה מבפנים. זה בניגוד לתפיסת העולם של העולם כולו אחרי מלחמת העולם השנייה שהסדר העולמי ייבנה על מדינות לאום שהן אחראיות לכל מה שקורה בשטחן, יש מונופול על הכוח הצבאי שלהן, ואפשר להגיע עם מדינות להסדרים".
ואת זה, לשיטתו, ישראל הייתה חייבת להסביר לעולם: "לפני שנה ישראל הייתה צריכה לצאת במהלך מדיני רחב שאומר: חיזבאללה הוא לא הבעיה שלנו, הוא מבטא את תפיסת העולם האיראנית שמפוררת מדינות לאום מבפנים ומייצרת חוסר יציבות כשיטה. אנחנו חוזרים לתפיסת העולם שיצרה לפני 79 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה".
"כל הדאחיה הוא מתחם צבאי, ולכן כל תושבי הדאחיה היו צריכים לעזוב"
על כן סבור האלוף (מיל') כי ישראל עשתה רק חצי מהעבודה: "פגענו צבאית בצורה קשה בחיזבאללה, ערערנו את מעמדו של חיזבאללה בלבנון, פגענו בצורה משמעותית באיראן, הוכחנו שהיא לא יכולה לסייע לפרוקסי שלה – לא בתימן, לא בעזה ולא בלבנון. ועכשיו העולם צריך להגיד גם ללבנון וגם לאיראן: חיזבאללה מתפרק על פי החלטת האו"ם 1559. את מה שאמרתי שום גורם ישראלי לא הסביר. צריך ללמוד משר החוץ האיראני שהוא לא נמצא באיראן – בחודשיים-שלושה הוא נמצא בכל הבירות שהוא יכול להגיע אליהן, והוא מסביר את התפיסות שהן הפוכות למה שאמרתי".
את התנהלות ישראל הגדיר איילנד כ"פתטית, עצובה וקורעת את הלב". הוא תמה: "אתם חושבים שעוד גבעה ועוד כפר בדרום לבנון ישנו משהו בלבנון? מה משנה בלבנון? רק דבר אחד – מה קורה בביירות. אנחנו לכאורה תוקפים באגרסיביות בדאחיה? לא נכון - בכל פעם שאנחנו תוקפים, אנחנו מודיעים שהבניין הזה יותקף היום והבניין ההוא יותקף מחר. אפשר היה לומר לפני חודשיים: כל הדאחיה הוא מתחם צבאי, ולכן כל תושבי הדאחיה היו צריכים לעזוב".
הוא הרחיב בנושא: "לפני כמה ימים ירו על נתב"ג וסגרו את הטיסות לישראל. מה קרה באותה השעה בשדה התעופה בביירות? כשתושבי חיפה במקלטים, איפה תושבי ביירות? הולכים לים והולכים לבתי הקפה. אין לחץ אמיתי על לבנון ולא איומים על בלוקאדה על לבנון. האם אנחנו במצב מלחמה עם לבנון? התשובה היא לא. אנחנו נלחמים רק נגד ארגון הטרור חיזבאללה? – זה חד הם".
ראש המל"ל לשעבר סיפר כי זו עמדתו עוד מאז מלחמת לבנון השנייה: "את מה שאני אומר עכשיו אני אומר מאז 2006. הטעות הכי גדולה היא שענינו את התשובה השגויה מיהו האויב. כשאתה מצמצם הכול לחיזבאללה, וברגע שאתה חושב שאם אתה כובש עוד כפר אתה משפיע על מישהו, התוצאה היא אפס השפעה על קבלת החלטות. אם היו סוגרים את הסוויפט של הבנקים בלבנון, לא הייתה מלחמה. יש אפס פעילות מדינית, וככה אנחנו נראים - מתחננים בפני לבנון להסכים להסדרה נוראית שמסתמכת על 1701".
בעזה: "ישראל מתנהלת באופן הכי מטומטם שיכול להיות"
בהמשך השיחה נדרש איילנד למצב בעזה. גם שם הוא סבור כי ההתנהלות הישראלית שגויה מיסודה: "הרעיון במלחמה – משתדלים להילחם כמה שפחות. הכי טוב לנצח בלי להילחם בכלל. ישראל כיתרה את כל צפון הרצועה לפני שנה, אין יתרון צבאי יותר גדול מאשר כיתור שטח האויב. אתה צריך להפוך את הכיתור למצור. יש שם אזרחים? בסדר. קראתי את המנואל האמריקני של מה מותר לעשות במצור, והתשובה האמריקנית: אם אתה מציע לאוכלוסייה מסדרונות יציאה בטוחים וזמן סביר לצאת, מותר לך לבצע מצור עד כדי הרעבה למוות של הלוחמים שנותרים שם. את זה יכולנו לעשות לפני שנה ולפני ארבעה חודשים".
אם כך הייתה נוהגת ישראל, המציאות להערכתו הייתה שונה: "היית יכול לבוא לחמאס ולהגיד: אם אתם רוצים אי פעם שצפון הרצועה יחזור להיות חלק מעזה, תחזירו את החטופים עכשיו. כי כל עוד יש לכם חטופים חיים, השטח לא יחזור אליכם. אנחנו עושים בעזה הכי הפוך – נכנסים איפה שיש הכי הרבה מחבלים והולכים עם הראש בקיר. 24 חיילים נהרגו שם רק במהלך האחרון. ישראל מתנהלת באופן הכי מטומטם שיכול להיות, למרות שיש לה את היכולות הצבאיות הטובות ביותר, ואנשים נהרגים לשווא".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 9 תגובות