כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
נחשבה כמין שנכחד

בעקבות המלחמה: צפרדע נדירה חולצה משמורת החולה

העגולשון שחור הגחון, צפרדע ייחודית שנחשבה כמין שנכחד והתגלתה מחדש בשמורת החולה, הועברה לגן החיות התנכי כדי להבטיח את הישרדותה. מבצע החילוץ המורכב התבצע תחת אש, והציל את אחד המינים הנדירים ביותר בעולם

בעקבות המלחמה: צפרדע נדירה חולצה משמורת החולה
שחרור עגולשון צילום: עמית דולב, רט"ג

מבצעי חילוץ של בעלי חיים הם לא דבר נדיר ברשות הטבע והגנים, ועם פרוץ מלחמת חרבות ברזל בוצעו כבר עשרות תהליכי חילוץ של בעלי חיים מסוגים שונים לאזורים מוגנים, אבל זה היה מבצע נדיר בהחלט: חילוצו של העגולשון שחור הגחון משמורת טבע החולה הוא מבצע שלא ישכח במהרה.

בשנת 2011 הגיע יורם מלכה, מנהל שמורת החולה ונדהם לגלות פרט נדיר: צפרדע הנקראת עגולשון שחור גחון, דו חי שנחשב מין נכחד מנופי ארץ ישראל כבר עשרות שנים ואף הוכרז בשנת 1996 על ידי איגוד השימור העולמי (IUCN) כמין שנכחד מהעולם- חי בשמורת החולה.

שחרור העגולשון משנת 2011 צילום: רט"ג

העגולשון נעלם מהנוף וגורמי ההכחדה העיקריים שלו היו ייבוש החולה והרס אזורי המחייה ולכן התגלית הנדירה היתה משמחת ועוררה התרגשות רבה. המין ששמו נגזר ממבנה לשונו הקצרה והעגולה, שאינה נשלפת מפיו וגחונו השחור, הועבר לגרעין רביה ובמהלך הזמן הוקמו עבורו שני גרעיני רביה: אחד בשמורת החולה והשני בגן החיות התנ"כי. ברשות הטבע והגנים בנו טרריומים מיוחדים (מכל שקוף וסגור המשמש לגידול חיות יבשה קטנות) והוקצה אתר נוסף שם יוכלו לגדול העגולשונים בנחת.

יפתח סיני, אקולוג מרחב גליל עליון, הסביר כי "בנינו עבור העגולשון מספר בתי גידול, ועקבנו אחריהם לראות האם הם מתרבים באופן טבעי".

דרור-גליליעגולשון שחור גחוןצילום: דרור-גלילי

אך עם תחילת המלחמה פקחי רשות הטבע והגנים שבשמורת החולה החלו לדאוג. כשהטילים והכטב"מים הנוחתים ומתפוצצים באזור העלו חשש ממשי לא רק לחיי אדם אלא לבעלי החיים הנדירים כמו העגולשון, מספיק טיל או כטב"ם שיפגע במקום הלא נכון בשמורה – וכמעט כל האוכלוסיה העולמית יכולה להיכחד ברגע אחד.

על כן יורם מלכה, יחד עם סיני, הכינו תוכנית פינוי של הצפרדעים לירושלים, חילוץ תחת איום טילים. "בגלל המלחמה והשריפות הגענו למסקנה שמסוכן להשאיר אותם שם. החשש העיקרי היה מהשריפות, וככל שהם גברו עלתה השאלה של מה עושים אם צריכים לפנות אותם. לא הרבה זמן לפני הפינוי מנהל השמורה ויורם הכינו פרוטוקול להעברה, והחלטנו לעשות העברה של חלק מהעגולשונים. העברנו כ- 20 פרטים אל גן החיות התנ"כי", הסביר סיני.

כמתבקש, מבצע הפינוי נקרא "מבצע עגולשון".

שרית פלצי מיארהעגולשון שחור גחוןצילום: שרית פלצי מיארה

יפתח סיני מספר כיצד התנהל המבצע: "העמסנו אותם עם הרבה אוכל ומזון בטרריומים, בין היתר חגבים וצרצרים, ונסענו לגן החיות התנ"כי בשני כלי רכב. בגן החיות קיבלו אותם תחת אחריותם, והרעיון הוא שיחזירו אותם אלינו לאחר המלחמה. בינתיים הייתה כבר שריפה באזור השמורה, שלשמחתנו הצליחו להשתלט עליה. אבל לא יכולנו לדעת שגרעין הרבייה לא ייפגע. בנוסף לקחנו את חלק מהפרטים הגדולים ושחררנו אותם. עשינו את ההשבה הראשונה לטבע בשמורה, בבית הגידול שהכנו עבורם מבעוד מועד. השנה הזו היא שנה מיוחדת. לראשונה יש בית גידול שהקמנו בטבע עבור העגולשונים, ועשינו השבה ראשונה. אנחנו רוצים למזער את הסיכונים בגלל שזה מין כל כך מיוחד. מדובר באחד מעשרת הדו חיים הנדירים בעולם, ואנחנו לא רוצים שהוא ייפגע".

בגן החיות התנכי כבר המתינו בהתרגשות למשלוח הנדיר מסוגו ונערכו לקליטת הפרטים שהוצאו מהשמורה.

עמית דולב, רט"גשחרור עגולשוןצילום: עמית דולב, רט"ג

סיני מדווח: "ממה שאני יודע הם שרדו את המעבר והוא בינתיים מוצלח אנחנו מקווים מאוד לקבל אותם בחזרה ברגע שתסתיים המלחמה וסכנת השריפות תשכך. גרעין הרבייה בשמורה הוא גרעין יחסית קטן, עם מעט פרטים, עשרות כל שנה. לא כולם הצליחו לשרוד".

חילוץ שמורת החולה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}