י"ז כסלו התשפ"ה
18.12.2024

ניסנקורן מממש: הוכרז סכסוך עבודה בדרום

על רקע משבר תעסוקה מתמשך וגל הפיטורים הצפוי בכי"ל - הוכרז סכסוך עבודה בדרום • ניסנקורן: "אני קורא לראש הממשלה להתערב במשבר ולמנוע פיטורי 140 עובדים בכיל" • נתניהו לא התערב בנושא עד כה • כיל: "לא נאפשר את ההשתלטות האלימה, הכוחנית, הברוטלית, הקיצונית והבולשביקית של הוועדים" • שביתת בחירות

  • ז' אדר התשע"ה
ההפגנות בדרום, פלאש90
ההפגנות בדרום, פלאש90

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מממש את האיומים: היום (ה') הוכרז סכסוך עבודה כללי באזור דרום הארץ על רקע "משבר התעסוקה החמור והמתמשך", ובפרט - איומי כיל מקבוצת החברה לישראל של עידן עופר לפטר 140 עובדים. הסכסוך יחול על כל מקומות העבודה במרחבי הדרום (אשדוד ודרומה) במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי.

ניסנקורן איים כבר ביום שלישי שאם לא יימצא פתרון למשבר בדרום עד היום, הוא יכנס את מליאת בית נבחרי ההסתדרות לישיבה מיוחדת לאישור הסכסוך - ואכן כך היה.

לדברי ניסנקורן, "חייבים להציל את אזור דרום הארץ מגל הפיטורים שמרחף מעל תושבי הנגב. מדובר במשאבי טבע של המדינה, אני קורא לראש הממשלה למנוע את הפיטורים, להתערב במשבר ולמצוא את הפתרון למען תושבי הדרום". רה"מ נתניהו לא התערב עד כה בנושא.

בימים האחרונים עובדי כיל - תרכובות ברום ומפעלי ים המלח - הפגינו בכל אזור הדרום: אתמול בבית קמה, ובימים שלפני בבאר-שבע, דימונה וערד. העובדים טוענים כי לא ייתכן שחברה כמו כיל שמרווחיה מיליארדי שקלים בוחרת לפטר עובדים ומייחסים את המהלך ל"נקמה" של הקבוצה בראשות עידן עופר על מסקנות ועדת ששינסקי 2 בעניין התמלוגים על משאבי הטבע, שיכרסמו ברווחים של הקבוצה. החברה, מנגד, טוענת כי מדובר בתהליך התייעלות וכי המפעלים האלה הפסדיים.

"אם ניתן יד לאבטלה בדרום הארץ או למשבר התעסוקה או לזריקת העובדים הביתה, אנו נאבד את הפנים החברתיות של מדינת ישראל - זה על זה המאבק", אמר היום ניסנקורן. "זה לא רק מאבק של כיל - זה מאבק של דרום הארץ, וזה מאבק חברתי של כל תושבי המדינה".

ההסתדרות מוסרת כי בין העילות לסכסוך: פגיעה מתמשכת בציבור העובדים, אשר כוללת גל פיטורים וקידום תוכניות צמצום חד צדדיות, ללא העמדת פתרונות העסקה חלופיים.

"איפה ראש הממשלה?"
"היום כולנו תושבי הדרום ועובדי הדרום, כי מישהו פה במדינה הזאת שכח את הדרום", אמר יו"ר ההסתדרות בנאומו. "לפני כמה שנים לקחו את אוצרות הטבע של המדינה ונתנו אותם למישהו אחר, עם מניית זהב של המדינה כדי לשמור על האינטרסים החיוניים שלה. מה יותר חיוני משמירת התעסוקה בדרום? מה יותר חיוני מלשמור את עובדי הדרום שלא יתגלגלו למעגל העוני?

"אם לשמור על מקורות פרנסה בדרום זה לא לשמור על האינטרסים החיוניים של המדינה - אז אני שואל את נתניהו שלא השתמש במניית הזהב כראש הממשלה וכשר האוצר, מה כן האינטרס החיוני?", אמר.

"לפני כמה חודשים נסגר המפעל מגבות ערד, מגה בנתיבות נמצא בסכנת סגירה. לפני שנה היו אלה 115 איש בקבוצת כיל (רותם אמפרט) שהלכו הביתה. והיום במפעלי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, אנחנו מדברים על 300 איש בשלב הראשון ועל מאות רבות של עובדים נוספים בשלב הבא.

"מקבוצה של 4,800 עובדים, כיל עלולה לרדת תוך תקופה קצרה ל-3,500 עובדים. בקבוצת כיל בישראל ובחו"ל יש 12,000 עובדים. וכמה מהם בישראל? היום 4,800, מחר 3,500. וכיל זה לא עוד סתם מקום עבודה בדרום זה המנוע של הדרום", לדברי ניסנקורן.

ניסנקורן התייחס בדבריו גם לרווחיותה של קבוצת כיל: "מדובר על עסק מרוויח. כיל בשנת 2014 הרוויחה שלושה מיליארד שקל. הבעלים של כיל משך בשנת 2014 חצי מיליארד שקל. המנכ"ל מרוויח 20 מיליון שקל לשנה, 50 אלף שקל ליום.

"יו"ר הדירקטוריון מרוויח סכום זהה. מחצבי הטבע של המדינה נמצאים אצלם ויש מניית זהב למדינה. השאלה כעת היא האם אנחנו רוצים דרום קיים או דרום ששוכחים אותו? האם תעסוקה בדרום זה אינטרס חיוני למדינה או שזה לא אינטרס חיוני?", תהה יו"ר ההסתדרות.

"אדם שעובד 30 שנה בקבוצה, עבודה קשה, עם כבשנים ועם חומרים כימיים, במשמרות, מקבל הביתה פתק עם שליח, שאומר לו 'תודה רבה, אתה הולך הביתה ולא צריכים אותך יותר. זה קורה היום בישראל שנת 2015, במפעל שמחזיק את מחצבי הטבע של המדינה, במקום עבודה שמשך שישה מיליארד דולר דיבידנדים לבעלים, רק בעשור האחרון. איפה הבושה? איפה הסולידריות? איפה המחויבות לדרום? איפה המחויבות לאינטרסים החיוניים של מדינת ישראל? איפה המדינה? איפה הממשלה ואיפה ראש הממשלה? אין תשובה לזה", אמר.

יו"ר ההסתדרות הגיב לטענות כיל על כך שהמהלך מונע דווקא בזמן בחירות, ואמר כי "אנחנו לא בחרנו את העיתוי למהלך. עוד שבוע עובדים הולכים הביתה, העיתוי נכפה עלינו וכל ניסיונות ההידברות נכשלו. אנחנו זועקים היום את זעקת הדרום, את זעקת העובדים ואת זעקת החברה הישראלית כולה. אנו זועקים בשם ערכי הסולידריות, השוויון והכבוד האנושי", דברי ניסנקורן.

כיל: "ניסיון השתלטות אלימה וברוטלית על המפעלים"
כיל מסרה היום, כי "ההסתדרות, וועד העבדים מנסים לכפות באלימות, כוחנות וברוטליות מסוכנת את שלטון ועד העובדים במפעלים, והם אינם מהססים לפגוע בשגרת חייהם של תושבי הנגב ובטובת רוב עובדי החברה לשם מטרה פסולה ובלתי חוקית זו.

"ההסתדרות והוועד תכננו מבעוד מועד את מערכת הבחירות כזמן המתאים להוציא לפועל את תכנית ההשתלטות שלהם, ביודעם כי בזמן מערכת בחירות יש להם סיכוי טוב יותר לזכות בתמיכה של פוליטיקאים שונים המבקשים לקושש קולות ותמיכה פוליטית.

"בנוסף לכך, השביתה הפוליטית ופעילות מחאה קולנית ובלתי פרופורציונלית כפי שבאה לידי ביטוי בימים האחרונים נועדה לשרת סדר יום ואינטרסים פוליטיים של מפלגות מסוימות במערכת הבחירות. אולם, מעבר להתנהגות צפויה במערכת בחירות אין כנראה אף פוליטיקאי רציני התומך בעמדה הקיצונית והבולשביקית של ההסתדרות והוועד המבקשת להשליט את שלטון הוועדים החזקים על המפעלים ומניעת כל יכולת לפטר עובדים, אפילו בחברות פרטיות במהלך תכנית התייעלות.

"הנהלת כיל לא תאפשר את השתלטות הוועדים על המפעלים; זוהי חובתה ואחריותה הבלעדית של ההנהלה, גם מתוקף חוק, לנהל את המפעלים באחריות ובמקצועיות גם אם מדובר ביישום תכנית התייעלות נדרשת וחיונית הכוללת צמצום כוח אדם. ההנהלה תמשיך לנהוג באחריות ובכבוד כלפי העובדים שיאלצו לסיים את עבודתם במפעלים והיא מציעה להם את חבילת הפרישה ופיצויי הפיטורים הטובה ביותר בישראל", נמסר.

עוד לפני ההכרזה על הסכסוך, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש קרא לניסנקורן להימנע מלהשבית את מפעלי הדרום: "לא יתכן כי המשק כולו יידרש לשלם את מחיר ההתייעלות שמבקשת לבצע הנהלת כיל בחלק ממפעליה.

"אני קורא לכלל הצדדים לשבת ולנהל באופן מיידי משא ומתן מסודר על מנת לנסות ולסיים את המשבר בכיל ולהפסיק את הנזקים העצומים למפעלים, לעובדים ולמשק. כלכלת המדינה בכלל והדרום בפרט אינם יכולים לספוג מהלומה מסוג זה. אני מוכן להעמיד את עצמי לרשותם, ככל שאדרש", אמר.
דרום כיל באר שבע ניסנקורן שביתה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}