ד' חשון התשפ"ה
05.11.2024
בטהרן מוטרדים

בולענים גבו את חייהם של מספר אנשים באיראן

כ-600 ק"מ של אמות מים קיימות בטהרן ועוד מספר זהה של אמות מים בלתי ידועות לצד חללים תת קרקעיים תוצאה של תשתיות רעועות מהוות אסון קיומי לטהרן. אחת ההשלכות הנלוות היא תופעה של 'שקיעת קרקע' הגורמת לטהרן לשקוע בשיעור של כ-20 ס"מ מידי שנה. ערוץ האפוזיציה 'איראן אינטרנשיונל' מאשים את הרשויות בהסתרת המידע מהציבור

בולענים גבו את חייהם של מספר אנשים באיראן
רעידת אדמה צילום: unsplash

הקרקע נשמטת תחת רגלי האיראנים: בטהרן מודאגים בתקופה האחרונה מתופעת הבולענים שהולכת ומתגברת, אשר גבתה בזמן האחרון את חייהם של לפחות ארבעה בני אדם, זאת דווקא ללא קשר לישראל או לגורמים נעלמים אחרים, כי אם לתשתיות הרעועות בבירה האיראנית.

עלי באיתולהי, ראש מחלקת רעידת האדמה במרכז לחקר הכבישים, השיכון והפיתוח העירוני, הצהיר שההתמוטטויות הרבות בטהרן גרמו לארבעה קורבנות עד כה. בראיון לעיתון מקומי אמר כי היקפן של אמות המים בעיר ומספר החללים התת קרקעיים מתחת לעיר טהרן מצביעים על סכנה חמורה. כך על פי הדיווח של ערוץ האופוזיציה למשטר האיראני 'איראן אינטרנשיונל'.

לדברי באיתולהי, אורכן הכולל של אמות המים הידועות והממופות בטהרן הוא כ-600 ק"מ, וההערכה היא שבטהרן קיימות אמות מים לא ידועות באורך זהה, מה שמהווה פוטנציאל לאסון. הוא הזהיר כי הסיכוי לנפגעים אנושיים תהיה גבוהה מאוד אם הקריסה תתרחש בזמן שיא של התנועה או של הולכי הרגל באזור.

באיתולהי הזכיר מספר פיצוצים שאירעו בצנרת מי השתייה הישנה של טהרן וציין זאת כסיבה נוספת לפעירת הבולענים בעיר. לדבריו, הנזילות גורמות למים לחלחל לשכבות התת-קרקעיות ובעקבות כך נוצרים חללים שבהמשך הופכים לבולענים עם קריסת הקרקע שמעליהם בעקבות תנודות או רעידות אדמה קלות.

מוחמד סאדג' מוטדיאן, מושל טהרן, אמר לאחרונה כי "טהרן עם אוכלוסייה של כ-15 מיליון איש וצפיפות אוכלוסין של פי 19 מהמדינה כולה, עומדת בפני אתגר רציני של שקיעת קרקע, בשיעור של בין 12 ל-25 ס"מ בשנה". הוא הוסיף כי המשאבים של מחוז טהרן אינם מספיקים לפתרון המשבר.

ראש מחלקת רעידות אדמה הצהיר במהלך הראיון ואמר כי "חסימת הזרם באמות המים של טהרן באמצעות פיתוח לא מתוכנן, צפיפות בנייה ובניינים רבי קומות וכן בניית קווי רכבת תחתית בנתיב אמות המים, זה הפך לסכנה רצינית עבור כל הבירה. בייתולהי הוסיף כי למרות העובדה שסיכון כזה הפך בולט בשנים האחרונות, לא הוקצה כל תקציב להתמודדות ומניעה.

לדבריו, קצב השקיעה הולך ומתרחב מדי יום בעוד קובעי המדיניות טרם הבינו את עומק האסון למרות הסימנים הברורים. שקיעת קרקע היא תופעה מורכבת ובלתי הפיכה, אשר לטענת מומחים, השפעתה הקבועה עלולה להביא ל"אובדן משאבי מים, צמצום ייצור חקלאי, הפיכת מישורים למדבר ויצירת סדקים עמוקים על פני כדור הארץ".

מומחים הזהירו כי גורמים כמו בצורת חוזרת ונשנית, וכן ניצול מופרז של משאבי מים תת-קרקעיים ללא ניהול אחראי, הכניסו את המדינה כולה לשלב קריטי ביותר, וכעת תופעת השקיעה הפכה ל"איום טריטוריאלי עבור איראן". במקרה של רעידת אדמה, השקיעה תעמיד 380 ערים ו-9,200 כפרים בסכנה ברחבי איראן.

הערוץ 'איראן אינטרנשיונל' שמדווח על כך בהרחבה, מוסיף ומציין כי הרשויות באיראן מודעות לאסון המרחף על המדינה, אך בשל חוסר יכולתן להתמודד עם האתגר על עלויותיו הגרנדיוזיות, הן מסתירות ביודעין את המידע החמור מהציבור.

איראן בולענים רעידת אדמה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 11 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}