כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
נמלט ונעצר

האיש השנוא בלבנון: מנהל הבנק המרכזי שגנב מיליונים ממתין למשפט

מנהל בנק המרכזי הלבנוני המושפל שנעצר, ממתין כעת למשפטו. ריאד סלאמה נעצר באשמת שחיתות והואשם בפגיעה בכלכלת לבנון, בזמן שמלחמת ישראל-חיזבאללה מערערת עוד יותר את היציבות במדינה. צרפת דורשת את הסגרתו כדי להעמידו לדין בגין אישומים להלבנת הון והונאות

האיש השנוא בלבנון: מנהל הבנק המרכזי שגנב מיליונים ממתין למשפט
דרום לבנון צילום: Pixabay

ריאד סלאמה, היה ידוע באהבתו לסיגרים קובניים ולמגורים יוקרתיים. הוא היה חלק מהאליטה הנתעבת של לבנון. הציבור אהב את נגיד הבנק המרכזי על כך שסייע ללבנון ולמעמד הביניים לאחר סיום מלחמת האזרחים שלה, ולאחר מכן סייע במשבר הפיננסי של 2008. עכשיו, סלאמה הוא אחד האנשים השנואים ביותר במדינה.

הבנקאי לשעבר מואשם בהתמוטטות הכלכלית שערערה את יציבות לבנון, החלישה את מוסדותיה ויצרה ואקום פוליטי שעזר להעצים את חיזבאללה, סלאמה יושב כעת בתא כלא לבנוני, ממתין למשפט באשמת מעילה שהוא מכחיש, כולל אחד חדש שהוגש נגדו ב-31 באוקטובר.

צרפת דורשת את הסגרתו כדי להעמידו לדין בגין אישומים להלבנת הון והונאת מס, והאינטרפול פרסם צו מעצר נגדו. ארה"ב הטילה עליו סנקציות על כך שלקח כספים מהבנק המרכזי של לבנון - והשתמש בהם לרכישת דירות יוקרה בערים אירופיות כולל פריז עבור בנו ועוד מכרים.

סלאמה, נוצרי מארוני ואזרח לבנוני-צרפתי, חי חיי עשירות בעיירות החוף מצפון לביירות, אך הכל הסתיים בפתאומיות ב-3 בספטמבר, כאשר סלאמה התייצב לחקירה במשרד המשפטים בביירות. במהלך החקירה, אמר התובע לאנשי הביטחון לאזוק אותו ולהובילו ללשכת התובע הכללי, שם עצרו אותו גורמים רשמיים באשמת מעילה בכספים מהבנק המרכזי, באוקטובר דחה שופט את בקשתו להשתחרר ממעצר לפני משפט.

ה'וול סטריט ג'ורנל' מדווח, כי התביעה בלבנון האשימה את סלאמה בלקיחת 40 מיליון דולר מהבנק. תובעים אירופיים וממשלת ארה"ב מאשימים אותו בגניבת 330 מיליון דולר. כלכלנים ומנהיגים זרים, כולל נשיא צרפת עמנואל מקרון , אמרו שסלאמה הפך למעשה את המערכת הפיננסית של לבנון למזימת פונזי ומוטט את הכלכלה - האשמה שהוא מכחיש.

סלאמה, בן 74, הכחיש את אישומי השחיתות נגדו, ואמר כי צבר עושר אישי במגזר הפרטי לפני כניסתו לתפקיד נגיד הבנק המרכזי ב-1993. בין תפקידיו, סלאמה היה מנהלו של ראש הממשלה העשיר לשעבר בלבנון, רפיק חרירי שנרצח בשנת 2005.

משבר כלכלי חריף ב-2019 גרם להפגנות בדרישה לשינוי של המערכת הפוליטית. האליטות הפוליטיות של לבנון, כולל חיזבאללה, סירבו לחולל כל שינוי. תוך פחות משנה מיליוני אנשים הגיעו לעוני. חלקם שדדו בנקים באיומי נשק כדי לקבל את החסכונות שלהם. כששכרם היה כמעט חסר ערך, החלו חיילים לבנונים לעזוב. מאות עלו על סירות בניסיון להגיע לקפריסין.

סלאמה מינף את תפקידו בבנק המרכזי כדי להתעשר, כך טוענים התובעים הלבנונים וגורמים מערביים אחרים. הוא הזרים 330 מיליון דולר לחברה בבעלות אחיו באיי הבתולה הבריטיים, באמצעות הסדר עמלות שהעניק לחברה בגין עסקאות בבנקים מרכזיים, כך לפי משרד האוצר האמריקאי.

בעוד לבנון דוהרת לעבר חורבן פיננסי, סלאמה השתמש בכספים שצבר כדי לקנות נדל"ן בצרפת, גרמניה, לוקסמבורג, לונדון ובמקומות אחרים, כך אמרו גורמים אמריקאים לוול סטריטג'ורנל. הנכסים כוללים דירה בשכונת יוקרה בפריז, ובניין משרדים בשאנז אליזה.

פרשת השחיתות חובקת העולם סביב סלאמה הגיעה לשיא ביוני 2021. כשלבנון הייתה עמוקה במשבר כלכלי, סלאמה טס במטוס פרטי לנמל התעופה לה בורז'ה בפריז, שם פקידי מכס שבדקו את מזוודותיו מצאו 7,710 דולר ו-84,430 אירו - בשטרות של 500 אירו. הוא הצהיר שהוא נושא רק 15,000 אירו, כך לפי מסמך של המשטרה הצרפתית שנראה על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

במהלך החקירה אמר סלאמה כי שכח שהכסף נמצא במזוודה שלו. "מאיפה מגיע הכסף שאתה נושא והאם אתה יכול לספק לנו הוכחות?" שאל אותו החוקר שלו. "זה הכסף האישי שלי. אין לי הוכחות עליי, אבל אני יכול להביא הוכחות". את לבנון זה לא הרשים, והוא נעצר וממתין למשפטו.

ריאד סלאמה לבנון מלחמת חרבות ברזל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}