כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
מינוי זמני?

המזכ"ל קאסם תחת עין איראנית: חיזבאללה מתמרן בין עקרונות ההתנגדות להשפעה מבחוץ

ב-29 באוקטובר 2024 מינה חזבאללה את השיח' נעים קאסם למזכ"ל החדש, לאחר חיסול חסן נסראללה. קאסם, המייצג גישה גמישה יותר, פועל תחת השפעת איראן. המינוי נחשב זמני, והארגון מתכוון לבחור מזכ"ל קבוע לאחר הפסקת אש עם ישראל

המזכ"ל קאסם תחת עין איראנית: חיזבאללה מתמרן בין עקרונות ההתנגדות להשפעה מבחוץ
קאסם נעים צילום: סוכנות הידיעות נהרין

מינוי השיח' נעים קאסם למזכ"ל חזבאללה

ב-29 באוקטובר 2024 הודיע חזבאללה על מינויו של סגן המזכ"ל, השיח' נעים קאסם, למזכ"ל החדש במקומו של חסן נסראללה, שנהרג בתקיפה ישראלית ברובע דחייה בביירות ב-27 בספטמבר 2024. בהודעת הארגון נמסר כי מועצת השורא בחרה את קאסם לשאת את "הדגל המבורך במסע הזה", וזאת "בתוך ציות לעקרונות ולמטרות של חזבאללה ובהתאם למנגנון המוסכם של בחירת מזכ"ל".

עוד צוין כי בחזבאללה מתחייבים לפעול יחד כדי להשיג את עקרונות הארגון ואת היעדים של דרכו, ולשמור על כך ש"שלהבת ההתנגדות" תמשיך לזהור ושהדגל שלה ימשיך להתנופף עד "השגת הניצחון".

מינוי קאסם, שלא נחשב מועמד מוביל, נעשה כברירת מחדל בעקבות סיכולו של ראש המועצה המבצעת של חזבאללה, האשם צפי אלדין, שסומן כיורש המיועד של נסראללה. להערכת מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית, המינוי נועד להציג המשכיות של צמרת הארגון לנוכח הלחימה המתמשכת נגד ישראל. לאחר שתושג הפסקת אש קבועה, יתפנה חזבאללה לבחור מזכ"ל קבוע.

השפעת איראן על הנעשה בחיזבאללה

על פי הערכות המרכז, על אף שקאסם הוא מוותיקי חזבאללה, בשל חוסר ניסיונו בתחום הצבאי, צפוי המשטר האיראני לפקח על הלחימה של חזבאללה באמצעות נציגי משמרות המהפכה וכוח קדס ולהשפיע על מאפייני הלחימה של הארגון נגד ישראל ועל ההחלטה על הפסקת אש אפשרית.

לאחר הבחירה בקאסם, מסרו "מקורות מקורבים לחזבאללה" כי איראן העניקה את ברכתה למינוי וכי הוא נעשה באישורה. לפי המקורות, המועמד הנוסף היה אבראהים אמין אלסיד, אולם בטהראן לא הסכימו שהוא יעמוד בראש חזבאללה מאחר שהוא "ייחודי בדעתו". עוד ציינו המקורות כי המינוי נועד לקדם הפסקת אש ולארגן את פעילות חזבאללה בשלב הנוכחי, אולם מדובר במינוי "זמני" וכי מזכ"ל חדש ייבחר אחרי הפסקת אש.

אדם שהכיר את נסראללה ואת קאסם ציין כי לשניים כמעט לא היה שום דבר במשותף. לפי האיש, נסראללה היה אדם פתוח, חייכן, ספונטני וחסר גינונים, בעוד שקאסם הוא ההפך הגמור, וכי הוא אף "הואשם" בכך שהוא מייצג את הבורגנות של חזבאללה עם המראה שלו, לבושו וכל פרט בחייו.

כמו כן, צוין כי על אף שקאסם היה סגנו של המזכ"ל עבאס אלמוסוי, ולאחר מכן של נסראללה, הייתה הבנה במפלגה כי הוא לא האדם השני בחשיבותו בארגון, אלא ראש המועצה המבצעת, האשם צפי אלדין, שסוכל בתקיפה ישראלית בתחילת אוקטובר 2024. "מקורות יודעי דבר" ציינו כי המינוי הוא "שלב מעבר" וכי משמרות המהפכה הם שיהיו האחראים בפועל על פעילות הארגון. זו הסיבה ששר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, חשף שהוא השאיר נציג מטעמו בביירות באופן קבוע, וכך עושים גם משמרות המהפכה.

מקורות המודעים למתרחש בתוך חיזבאללה ציינו כי האשם צפי אלדין החזיק בעמדה נוקשה והתנגד לכל פשרה עם ישראל, ונהג לקבל החלטות ללא היסוס, בדומה לנסראללה. מנגד, קאסם נחשב לגמיש יותר, בניגוד להופעותיו המצולמות שבהן הוא נראה "נוקשה" בעת שדיבר על ישראל או על היריבים בתוך לבנון. הוא אף היה אחראי על הפיוס של חזבאללה עם סעודיה אחרי מלחמת לבנון השנייה. "מקורות המקורבים לחזבאללה" הוסיפו כי המינוי של קאסם משתלב עם המינויים של נשיא איראן וסגנו ושל שר החוץ, שנועדו לבנות "גשר למערב", וכי הוא עשוי להיות "איש השעה" אם יצליח להוביל להפסקת אש ולטיפול בסוגיות הפנים בלבנון.

נקודות ציון בחייו ובפעילותו

שיח' נעים קאסם הוא מוותיקי חזבאללה. הוא לא היה מעורב בפעילות הצבאית של חזבאללה, אלא נחשב לאידיאולוג של הארגון והתמקד בתחומים האזרחיים והדתיים.

נולד באזור אלבסטה אלתחתא בביירות בשנת 1953, בן למשפחה שיעית מהכפר כלא בדרום לבנון. הוא נשוי ואב לשישה ילדים – ארבעה בנים ושתי בנות.

הוא בעל תואר בכימיה ובלימודי דת מהאוניברסיטה הלבנונית. אחד המנטורים הדתיים שלו היה האייתוללה סיד מחמד חסין פצ'לאללה, ממנהיגי הדת השיעית הבכירים ביותר בלבנון, ששימש כמנהיג הרוחני העליון של חזבאללה. קאסם גם היה ממייסדי איגוד הסטודנטים המוסלמים הלבנוני, ועמד בראש האגודה לחינוך דתי אסלאמי בשנים 1974-1988.

בשנת 1974, הצטרף קאסם לתנועת אמל ושימש סגן הממונה על תחום התרבות, לפני שמונה למזכיר מועצת ההנהגה של התנועה ואחראי על הדוקטרינה והתרבות.

הוא עזב את אמל לאחר המהפכה האסלאמית באיראן בשנת 1979, ושב ללימודיו הדתיים ובמקביל נתן שיעורים במסגדים ובמקדשים שיעיים.

לאחר שישראל נכנסה ללבנון בשנת 1982, הוא הצטרף לגרעין המייסדים של חזבאללה, שם הפך לאחד מאנשי הדת הבולטים.

ב-22 במאי 1991 נבחר קאסם לסגן מזכ"ל חזבאללה, במסגרת הכינוס השני של הארגון, והחל את תפקידו תחת המזכ"ל, עבאס אלמוסוי. לאחר שאלמוסוי נהרג בתקיפה ישראלית בפברואר 1992, מונה חסן נסראללה ליורשו וקאסם המשיך לשמש כסגנו במשך 32 שנה, עד שנסראללה סוכל ב-27 בספטמבר 2024.

במסגרת תפקידו כסגן המזכ"ל, קאסם היה חבר במועצת השורא של חזבאללה. הוא היה אחראי על ההשתתפות בבחירות לפרלמנט הלבנוני מאז 1992, ועל פעילות חברי הפרלמנט והשרים מטעם חזבאללה, לצד עיסוק בפעילויות החברתיות. הוא לא עסק בסוגיות הצבאיות של הארגון, וייצג את הארגון באירועים שונים בלבנון ובאיראן, כדוגמת הלוויית נשיא איראן אבראהים ראיסי במאי 2024. במאי 2018 הכניס משרד האוצר האמריקאי את חברי מועצת השורא של חזבאללה, ובהם נעים קאסם, לרשימת הסנקציות בתחום הטרור.

חיזבאללה חסן נסראללה נעים קאסם מלחמת חרבות ברזל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}