כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
אתגרי הנפש

דיכאון בגיל המבוגר: מסע להבנה, טיפול ותקווה

פרופ' ערד קודש מאיר את הדרך להתמודדות עם אתגרי הנפש בגיל השלישי, שובר מיתוסים ומציע פתרונות מעשיים

 פרופ' קודש
פרופ' קודש צילום: באדיבות המצלם

בעולם שבו אנשים חיים יותר ויותר שנים, הגיל המבוגר הופך לתקופה ארוכה ומשמעותית בחיינו. פרופ'ערד קודש, מומחה בתחום הפסיכיאטריה של הגיל המבוגר, פותח בפנינו צוהר להבנת הדיכאון בקרב מבוגרים - בעיה נפוצה אך לעתים קרובות נסתרת מהעין.

"חשוב להבין שדיכאון אינו חלק הכרחי מההזדקנות", הוא מדגיש. "זו מחלה שאפשר לטפל בה, אבל לצערנו, רבים אינם מקבלים את העזרה שהם זקוקים לה". לדבריו, כ-7% מהאנשים מעל גיל 65 סובלים מדיכאון קליני, אך רבים מהם לא מאובחנים או לא מטופלים כראוי.

למה זה קורה? פרופ'קודש מסביר שיש כמה סיבות. ראשית, יש סטיגמה חברתית סביב בעיות נפשיות, במיוחד בקרב הדור המבוגר. "אנשים מתביישים לדבר על זה או חושבים שזה סימן לחולשה", הוא אומר. "אבל זה ממש לא נכון. דיכאון הוא מחלה כמו כל מחלה אחרת, וחשוב לטפל בה".

סיבה נוספת היא שהסימנים של דיכאון בגיל המבוגר יכולים להיות שונים מאלה שאנחנו מכירים אצל צעירים. "לא תמיד רואים עצב גלוי", מסביר פרופ' קודש. "לפעמים הסימנים הם עייפות קיצונית, אובדן עניין בדברים שפעם אהבו לעשות, או אפילו בעיות זיכרון וריכוז". הוא מוסיף שלפעמים דיכאון יכול להתבטא בכאבים גופניים שאין להם הסבר רפואי ברור.

"דבר מעניין נוסף", הוא מציין, "הוא שלפעמים דיכאון בגיל המבוגר מתבטא בכעס או באי-שקט במקום בעצב. אנשים יכולים להיות רגזנים יותר, או לא להצליח לשבת במנוחה".

פרופ' קודש מדגיש שחשוב מאוד לשים לב לשינויים. "אם אתם רואים שינויים בדפוסי השינה, באכילה, או במצב הרוח שנמשכים יותר משבועיים, כדאי לפנות לרופא", הוא ממליץ.

אז מה עושים אם מאבחנים דיכאון? "יש לנו היום כמה דרכים טובות לטפל", הוא מסביר. "אנחנו בדרך כלל משלבים כמה שיטות יחד. זה יכול לכלול תרופות נוגדות דיכאון, שיחות עם פסיכולוג או פסיכיאטר, ושינויים באורח החיים".

לגבי תרופות, פרופ' קודש מדגיש שחשוב להתאים אותן בקפידה. "בגיל המבוגר, אנשים לפעמים לוקחים תרופות אחרות, אז צריך לוודא שאין תגובות בין התרופות", הוא מסביר. "לכן חשוב מאוד לעבוד עם רופא מומחה".

הוא גם מזכיר שיטת טיפול שנשמעת אולי מפחידה, אבל יכולה להיות מאוד יעילה - טיפול בנזעי חשמל (ECT). "זה נשמע מפחיד, אבל היום זה טיפול מאוד בטוח ויעיל, במיוחד למקרים קשים שלא מגיבים לטיפולים אחרים", הוא מסביר. "זה נעשה תחת הרדמה קלה ויכול לעזור מאוד במקרים מסוימים".

אבל פרופ' קודש מדגיש שטיפול הוא רק חלק מהסיפור. "המניעה היא מאוד חשובה", הוא אומר. "יש דברים פשוטים שכולנו יכולים לעשות כדי לשמור על בריאות הנפש שלנו". הוא ממליץ על פעילות גופנית סדירה, אפילו אם זו רק הליכה קצרה כל יום. "זה ממש יכול לשנות את מצב הרוח", הוא מסביר.

תזונה טובה היא גם מפתח חשוב. "מזון בריא עוזר לא רק לגוף, אלא גם לנפש",  הוא אומר. "ויש ויטמינים מסוימים, כמו B12 ו-D, שחסר בהם יכול לגרום לתסמינים שדומים לדיכאון. לכן חשוב לבדוק את הרמות שלהם בדם".

אבל אולי הדבר החשוב ביותר, לדברי ד"ר קודש, הוא קשר חברתי. "בדידות היא גורם סיכון גדול לדיכאון," הוא מסביר. "חשוב מאוד לשמור על קשרים עם משפחה וחברים, להתנדב, או להשתתף בפעילויות קהילתיות. זה נותן משמעות לחיים ועוזר לשמור על המוח פעיל".

לסיכום, פרופ' קודש מדגיש שהמסר החשוב ביותר הוא שיש תקווה. "דיכאון הוא מחלה שאפשר לטפל בה", הוא אומר. "אל תסבלו בשקט. אם אתם מרגישים שמשהו לא בסדר, דברו עם מישהו - בן משפחה, חבר, או הרופא שלכם. יש עזרה, ואפשר להרגיש טוב יותר".

הוא מסיים באמירה מעודדת: "הגיל המבוגר יכול להיות תקופה נהדרת בחיים. עם טיפול נכון ותמיכה, אפשר להתגבר על דיכאון ולחיות חיים מלאים ומספקים בכל גיל. אל תוותרו על האושר שלכם".

פרופ' קודש דיכאון

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}