המיליציות פיתחו כושר ייצור עצמאי, אלו הסוגים של הנשק המופנה כלפי ישראל
תקיפות אמריקאיות פגעו במפעלי ייצור כטב”מים של המיליציות הפרו-איראניות והסבו להן נזקים משמעותיים. עם זאת, ניתן להעריך כי המיליציות שיקמו את הנזקים, באופן מלא או חלקי. המיליציות יכולות לייצר נשק עבור המיליציה, ובמיוחד כטב”מים, במקרה שלא יסופק לה נשק מאיראן.
- יענקי פרבר
- ב' חשון התשפ"ה
ההתנגדות האסלאמית בעיראק מתבססת בתקיפות שלה נגדד ישראל על כטב”מי נפץ וטילי שיוט מתוצרת איראן, אולם המיליציות גם פיתחו כושר ייצור עצמאי בחסות משמרות המהפכה האיראניים. בהקשר זה, ציין מזכ”ל עצאא’ב אהל אלחק, קיס אלח’זעלי, כי ביכולת ארגונו לייצר נשק עבור המיליציה, ובמיוחד כטב”מים, במקרה שלא יסופק לה נשק מאיראן.
עלאא’ אלנשוע, מומחה לעניינים אסטרטגיים, ציין כי המיליציות הפרו-איראניות מקבלות נשק מאיראן וסיוע מיועצים איראניים לייצור נשק. הוא הוסיף כי המיליציות הללו מאחסנות כטב”מים במפעלים באזור אלוזיריה בבגדאד ובאזור ג’רף אלצח’ר מדרום לבגדאד.
“מקור מקורב למיליציות” הודה כי תקיפות אמריקאיות פגעו במפעלי ייצור כטב”מים של המיליציות הפרו-איראניות והסבו להם נזקים משמעותיים. עם זאת, להערכת מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית כי המיליציות שיקמו את הנזקים, באופן מלא או חלקי.
מראד 5 (שאהד-101): זהו הכטב”ם המתאבד השכיח ביותר בתקיפות של ההתנגדות האסלאמית בעיראק, והוא שימש את המיליציות גם בתקיפות נגד בסיסים אמריקאיים בשנת 2022. הכטב”ם מבוסס על השאהד-101 מתוצרת איראן, וגרסאות דומות נמצאות בשימוש של שאר ארגוני “ציר ההתנגדות”. אורכו כ-1.6 מטרים ומוטת כנפיו כ-2.2 מטרים. הכטב”ם נושא ראש נפץ במשקל של כעשרה ק”ג, מגיע לטווח של כ-900-700 ק”מ ומתבסס על מערכת ניווט לוויינית גלובלית. הכטב”ם פועל עם מנוע בנזין, אולם ישנה גם גרסה המבוססת על מנוע חשמלי שקט שמקלה על יכולת החדירה שלו. כמו כן, הפירוק וההרכבה של הכטב”ם נעשים בקלות כדי להקל על יכולת הפעולה של החוליות המשגרות.
שאהד-131: כטב”ם מתוצרת איראן המשמש גם את רוסיה בתקיפות נגד אוקראינה. אורכו 2.6 מטרים ומוטת כנפיו 2.2 מטרים. הוא בעל טווח של 900 ק”מ ויכול לשאת ראש קרב במשקל של 15-10 ק”ג חומר נפץ. הכטב”ם, מבוסס על מערכת הנחיה לוויינית (GPS), מונע באמצעות מנוע בנזין ומגיע למהירות שיוט של 170 קמ”ש.
אלארפד: ב-13 במאי 2024, הודיעה ההתנגדות האסלאמית בעיראק על תקיפה ראשונה באמצעות כטב”ם בשם אלארפד. הוא מבוסס על כטב”ם מדגם KAS-04 מתוצרת איראן (המוכר גם בשם צמאד), כדוגמת הכטב”ם ששוגר מעיראק והופל בעמק המעיינות ב-18 במאי 2021, במהלך מבצע “שומר החומות”. הכטב”ם, נושא מטען נפץ במשקל 18 ק”ג ויכול להגיע לטווח של 1,700 ק”מ במהירות של 250 קמ”ש. הוא נקרא על שם הכינוי של אבו כראר אלחמידאוי, שנהרג בסוריה בשנת 2013 והיה אחיו של מזכ”ל גדודי חזבאללה אחמד אלחמידאוי.
על אף שהכטב”מים, על הדגמים השונים שלהם, משמשים את המיליציות ברוב המכריע של התקיפות נגד ישראל, ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות גם על תקיפות באמצעות טיל שיוט “מתקדם” בשם אלארקב, הראשונה שבהן הייתה תקיפה נגד “מטרה חיונית” בחיפה בינואר 2024.
המיליציות לא סיפקו פרטים על טיל השיוט, אולם ההערכות הן כי אלארקב מבוסס על טיל השיוט האיראני סומאר, שבעצמו מבוסס על טיל השיוט הסובייטי/רוסי Kh-55 , ואשר מגיע לטווח של יותר מאלפיים ק”מ.
לפי פרסומים אחרים, בין השאר של סוכנות המודיעין של משרד ההגנה האמריקאי ושל כלי תקשורת באיראן, אלארקב הוא גרסה מקבילה לטילי השיוט מסדרת קדס של החות’ים, אשר דומים במאפייניהם לטיל השיוט Paveh (351) האיראני ומגיעים לטווח של לפחות 700 ק”מ.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות